Basescu: Buldogul Blaga il pulverizeaza pe Mitrea

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 12:32
6150 citiri
Basescu: Buldogul Blaga il pulverizeaza pe Mitrea

Desi a tinut sa clarifice ca inca nu se afla in campanie electorala si ca nu are nicio treaba cu alegerile care se desfasoara in aceasta perioada, presedintele Traian Basescu a spus clar si raspicat ca Vasile Blaga, candidatul PD-L la Primaria Capitalei, il "pulverizeaza" pe candidatul social-democrat la aceeasi functie, Miron Mitrea.

"Il pulverizeaza Blaga pe Mitrea. Va spun pentru ca il stiu foarte bine pe Blaga. Este un om care nu vorbeste mult, pune in pratica. Daca spune ceva, e ca un buldog. Daca el va stabili care ii este prioritatea, va asigur ca e zi si noapte acolo, pe capul oamenilor", si-a laudat Basescu fostul coleg de partid.

Seful statului a precizat ca isi permite sa faca aprecieri la adresa candidatului Vasile Blaga pentru ca nu reprezinta niciun secret de stat.

Referitor la primenirea clasei politice, Basescu a criticat presa ca "nu da niciun gram de sansa" celor necunoscuti.

"E bine, domnule, ca se retrag oamenii din politica. Dumneavoastra, ziaristii, faceti o mare greseala. Imediat ce vedeti un tanar spuneti: 'N-are nicio sansa, e tanar'. Cum vreti sa se primeneasca clasa politca daca nu le dam niciun gram de sansa celor necunoscuti?", a spus presedintele Romaniei.

Mai mult, Basescu a explicat ca "daca oamenii politici cunoscuti, importanti, se duc catre administratie, creeaza o sansa uriasa ca la alegerile legislative romanii sa mearga pe noua generatie de politiceni". "Sunt constient ca ma refer si la mine", a tinut sa sublinieze Basescu.

"Un om politic isi ia riscuri mari cand spune 'Garantez pentru omul asta'. Am facut-o pentru Negoita, pentru Potaras, pentru Inimaroiu. In afara de Negoita, nu-l cunoasteam pe Iminamroiu, nici pe Potaras, dar varsta si CV-ul ma faceau sa-i garantez", a mai spus presedintele Romaniei, indemnand electoratul sa-si asume riscuri.

Rusia este de acord cu renegocierea contractului la gaze

Dupa incheierea summit-ului NATO de la Bucuresti, din perioada 2- 4 aprilie, presedintele Traian Basescu face dezvaluiri despre subiectul discutiilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin. Discutiile dintre presedintele roman si presedintele rus in exercitiu au avut un rezultat fructuos pentru Romania: Rusia este deschisa sa renegocieze contractul direct in ceea ce priveste importul de gaze.

Potrivit lui Basescu, Putin a spus in cadrul vizitei de la Bucuresti ca Romania a vrut sa importe gazul prin intermediar. "Voi ati vrut prin intermediari. Suntem deschisi sa discutam contractul direct. Dupa instalarea noului presedinte, dupa vacanta de vara, ma voi duce cu o delegatie in Rusia. Am stabilit ca voi discuta problema gazului", a povestit seful statului roman.

"Romania cumpara gaze prin intermediari si nu direct de la Gazprom pentru ca asa a vrut Guvernul Romaniei in 2001 - 2002 si va spune asta un om care a avut o discutie cu seful statului rus pe aceasta tema destul de curand", a adaugat Basescu.

Totodata, presedintele a acuzat ca "este un domn politician care a fost secretar de stat. Tot vad ca vine furios la televizor si vorbeste ca pretul pe care il avem la gaze este rezultatul relatiei pe care o avem cu Rusia, desi in vremea mandatului sau, in 2001 - 2002, s-a semnat sa nu luam gaz direct de la Gazprom".

Basescu a tinut sa precizeze ca s-a intalnit de cinci ori cu presedintele rus Vladimir Putin si ca au stat mult de vorba. "Respectul dintre dansul si mine sunt convins ca este respect reciproc. Si unul si altul intelege pozitia celuilalt. Eu inteleg perfect pozitia sa, el intelege perfect pozitia Romaniei.

El are justificare totala a tot ce spune public, eu am justificare totala a tot ce spun public. Eu nu pot sa cedez interesul national al Romanei doar ca sa fiu simpatic analistilor, el nu cedeaza interesul national al Rusiei. Avem o relatie normala. As spune o relatie pragmatica".

Totodata, Basescu a mai dezvaluit ca, in timpul discutiilor cu omologul sau rus, Putin i-a cerut sa invite oamenii de afaceri din Romania sa exporte in Rusia.

"Exportati in Rusia. Piata este deschisa, nu are niciun fel de obstructii. Daca nu reusiti sa exportati din cauza angajamentelor pe care le aveti, facem investititii la voi pentru a echilibra", a povestit Basescu despre invitatia presedintelui rus.

"M-as bucura ca oamenii de afaceri din Rusia sa investeasca in termocentralele noastre, in societati care nu sunt inca privatizate. Nimeni n-o sa ia in spate o termocentrala din Romania si s-o duca in Rusia", a glumit seful statului.

"Noi nu am transmis presedintelui Putin sa participe la NATO pentru ca era atributia secretarului general al NATO, insa eu i-am trimis presedintelui Putin sa participe la acest dineu. Putea sa urce in avion a doua zi, sa fie la 10:50 la aeroport si la 11:00 sa fie la Palatul Parlamentului. Pentru ca a existat aceasta invitatie, a participat la dineu, a dormit o noapte in Bucuresti. Daca nu l-as fi invitat nu putea fi la dineu. A primit o invitatie la dineu si a respectat-o in semn de respect pentru Romania", a mai dezvaluit Basescu din culisele summit-ului NATO.

Judecatorul in cazul Bordei este corupt

Vorbind despre justitia din Romania si despre Constitutia ce permite judecatorilor sa nu fie judecati pentru deciziile pe care le dau, Traian Basescu a declarat ca judecatorul care i-a dat omului de afaceri Costica Costanda dreptul sa construiasca in Parcul Bordei este corupt.

"Justitia va avea probleme multi ani de-acum incolo. Nimeni nu poate intreba un judecator: 'De ce dati decizia asta?". In celebrul parc Bordei, judecatorul care i-a dat drepul lui Constanda sa construiasca este corupt".

"Un judecator corupt a facut praf Planul Urbanistic General", a declarat seful statului. Presedintele a mai spus ca omul de afaceri Costanda l-a cumparat pe judecator stiind ca acesta poate fi cumparat.

In aceeasi emisiune, presedintele a declarat ca, in cazul bordurilor, campania indreptata impotriva lui Adriean Videanu este similara celei declansate impotriva sa in cazul "Flota".

"Un judecator s-a transformat in Consiliul Local Bucuresti. 'Constanda, pentru cati bani mi-ai dat, ma fac ca nu am vazut PUB-ul si pentru banii tai poti sa faci ce vrei pe terenul tau'", a criticat seful statului.

"Domnul Constanda a cumparat pamantul stiind ce restrictii are pamantul, insa l-a cumparat stiind ca poate cumpara judecatorii. In orase construiesti ce ti se autorizeaza. N-ar mai fi nevoie de autorizatie de construire", a continuat Basescu.

Pe de alta parte, de vina ca judecatorii sunt intangibili este Constitutia, a mai spus Basescu, lovind in clasa politica, care nu vrea nici "modernizarea Constituiei, nici modificarea ei".

"Constituia Romaniei ii face pe judecatori intangibili. Nici seful staului, nici nimeni nu le poate face nimic. Trebuie facut ceea ce eu am facut de la bun inceput: am inceput discutiile cu partidele pentru modernizarea si modificarea Constitutiei. Nu au vrut. Statul, asa cum e, e ceea ce convine actualei clase politice".

"Poate la alegerile legislative primenim clasa politica si venim cu oameni care vor sa aibe o Constituie pentru romani, nu pentru ei. Este rodul Constitutiei noastre deformate, care incepe cu 'nimeni nu este mai presus de lege' si sunt mai presus de lege. Aceasta clasa politica este dominata de un om plitic care este pentru el si nu pentru romani", a acuzat Basescu.

Bush simpatizeaza Romania

Desi a spus ca are obligatia de a nu face aprecieri, presedintele Basescu a spus ca summit-ul NATO a fost un succes din punct de vedere al organizarii, mai ales ca Romania a fost gazda, si din punct de vedere al Aliantei, inregistrandu-se succese politice.

Basescu a explicat ca Romania era interesata ca Ucraina sa primeasca planul de aderare la NATO pentru ca "noi avem frontiera la Nord de 900 de kilomeri cu Ucraina. Ar fi fost pentru prima data in istoria noastra cand de jur imprejurul nostru am fi avut state cu o larga optiune NATO sau state membre NATO. Ar fi fost foarte bine din punctul nostru de vedere ca Ucraina sa primeasca planul de actiune".

Despre presedintele George W. Bush, Basescu a spus ca omologul sau american a vrut sa fie la malul Marii Negre. "Era incheierea unui angajament al SUA la sfarsitul mandatului presedintelui Bush, care a spus ca vrea state membre NATO de la Marea Baltica pana la Marea Neagra".

"In 2006 i-am povestit presedintelui Bush despre Marea Neagra, despre Constanta, dansul stiind ca sunt comandant de nava", a spus Basescu, povestind ca i-a spus presedintelui american ca orasul Constanta este pentru el cum este Texas pentru Bush.

Dupa ce a dezvaluit ca tara noastra se afla printre cele trei tari in care Bush a vizitat si alta localitate in afara de cea in care a aterizat, seful statului a spus ca "Bush simpatizeaza Romania. Am o relatie foarte deschisa cu presedintele Bush".

In 33 de ani nu mi-am injurat nevasta

Seful statului a acuzat presa ca de o bucata de timp scrie ca "Basescu divorteaza" sau ca "Basescu a vrut sa divorteze cand era commandant". "In 33 de ani de casnicie nu mi-am injurat nici nevasta, nu i-am vorbit nici rastit. Si daca sunt lucuri pe care le vedeam diferit, ca in orice casnicie, ne mangaiem unii pe altii", a povestit seful statului despre viata de familie.

"Au pasiunea sa vorbeasca de familia mea oameni care nu au fost in stare sa-si tina o casnicie. Familia mea e o familie cu o casnicie de 33 de ani, unde n-a existat o palma, o vorba urata", a mai spus seful statului.

Vorbind despre sotia lui, Maria Basescu, care la dineul din cadrul summit-ul NATO a stat la masa intre cei mai importanti oameni ai Planetei, Vadimir Putin si George W. Bush, presedintele a spus ca este o "femeie care nu are complexele sefilor de stat".

"Este parte din viata statului, are deja trei ani de exercitiu. S-a obisnuit. Cred ca la prima invitatie pe care am avut-o cu sotia, dupa ce am devenit sef de stat, a fost la fel de emotiva ca si mine si acum cred ca are aceleasi emotii pe care le am si eu", a caracterizat-o seful statului pe Prima Doamna a Romaniei.

Am acasa doi papagali

Printre discutii serioase, presedintele Romaniei a vorbit si despre animalele de casa pe care le are, anuntand ca are doi papagali, insa "acasa", referindu-se la aprecierea recenta facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu la adresa lui Emil Boc si a lui Theodor Stolojan. Potrivit premierului, cei doi democrat-liberali ar fi "papagalii lui Basescu".

Pe langa cei doi papagali, Basescu a spus ca mai are acasa un iepure si trei caini. Unul dintre caini este maidanez, luat acasa de Elena, fiica cea mica a presedintelui, unul al Ioanei si unul al lui Traian Basescu si al sotiei sale Maria.

E greu de spus daca voi candida

"Ei isi fac campanie atacandu-l pe presedinte, este o incercare de a ma baga in campanie. Are si rabdarea mea o limita. Daca nu vor sa fiu in campanie sa nu mearga pe ideea de a-l ataca pe presedinte pentru ca niciunul dintre astia care ataca acum nu vor ajunge presedinte. Daca vor o campanie decenta, sa faca campanie pentru functia la care candideaza", a spus Basescu.

"Am o obligatie sa ma duc la Craiova de Paste, ma duc pentru ca sunt Zilele Orasului. Nu poate sa ma tintuiasa nimeni la Cotroceni. Ii rog public sa renunte. Eu intru in campanie in decembrie 2009. Sa-si vada de campanile lor", le-a urat presedintele candidatilor.

"E greu de spus daca voi candia. Eu voi avea avantajul urias ca nu mi se va reprosa ca depind de vreun partid, cum s-a intamplat cu Emil Constantinescu. Eu am alegeri in decembrie 2009. Daca voi candida, nu depind de niciun partid politc. Daca nu candidez nu aduc prejudicii niciunui partid", a explicat seful statului.

Cazul Teo Peter

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la B1 Tv, ca problema Teo Peter se va rezolva si ca intarzierea este determinata de faptul ca partea romana nu este satisfacuta de solutia oferita.

"(Cazul, n.r.) Teo Peter se va rezolva", a spus Traian Basescu, precizand ca intarzierea in rezolvarea problemei este determinata tocmai de faptul ca partea romana, ca si familia muzicianului, nu considera satisfacatoare, pana la acest moment, solutia prezentata de partea americana.

El a insistat asupra faptului ca Romania considera nerezolvata problema. "Si pana nu va avea un nivel satisfacator pentru familia lui Teo Peter, n-o vom inchide, in relatia bilaterala, vom avea un contencios", a spus Basescu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#campanie, #Blaga, #Basescu, #Mitrea, #buldog , #Traian Basescu