Blaga, despre "Adio, PDL!", copilaria Elenei Udrea si cum l-a cucerit pe Stolojan - Interviu (I)

Autori: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor , Emilian Isaila
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 13:45
9092 citiri
Blaga, despre "Adio, PDL!", copilaria Elenei Udrea si cum l-a cucerit pe Stolojan - Interviu (I)

Vasile Blaga califica drept o copilarie acuzatia Elenei Udrea ca la Conventia PDL din 23 mai ar fi aparut 300 de voturi in plus. Presedintele PDL sustine ca aceasta conventie a avut cele mai mari garantii de corectitudine din ultimii 23 de ani.

Intr-un interviu video acordat Ziare.com, Vasile Blaga respinge acuzatia ca el s-ar fi disociat de guvernarea Boc si povesteste ca tot anul 2011 Elena Udrea a fost cea care a cerut demisia fostului premier.

Presedintele PDL spune ca initial l-a durut despartirea anuntata de presedintele Traian Basescu prin mesajul de adio si ca nu are ce sa-si reproseze in raportul cu seful statului. "Eu o relatie foarte apropiata cu dl. presedinte nu am avut. Eu am avut o relatie colegiala cu Traian Basescu", ne-a precizat Vasile Blaga.

Sunteti la al doilea mandat in fruntea PDL. Ce s-a intamplat la Conventie, de ce nu ati renumarat voturile, dupa cum a cerut Elena Udrea?

S-au renumarat voturile. Noi nu am avut in 23 de ani contestari de acest tip. Si cu atat mai mult nu ar fi trebuit sa fie acum cand, pentru prima oara, nu a mai fost cate un delegat al fiecarui judet in comisia de numarare si validare, ci a fost cate un delegat din fiecare judet, pentru fiecare motiune.

Deci au fost cate 48 de reprezentanti ai fiecarei motiuni si s-a numarat de cate ori au dorit. Toti au semnat toate procesele verbale. Reprezentantul d-nei Macovei a semnat si procesul verbal final. Nu a semnat reprezentantul d-nei Udrea, dl. Cristian Petrescu. Am avut Colegiu Director National miercuri si i-am spus d-nei Udrea sa mearga la partid sa-si desemneze un om si sa numere inca o data toate procesele verbale. Totul e sigilat.

De ce facea Elena Udrea referire la faptul ca erau 300 de delegati in plus?

A fost o copilarie. Sub impulsul nervilor, probabil, nu si-a dat seama ca nici eu, nici ea, de exemplu, nu am semnat la intrare procesul verbal de prezenta. Ca noi si altii, care au venit mai tarziu. Dar cand am mers sa votam, am primit cele trei buletine de vot si am si semnat.

Poate discursul a fost putin cam dur, dar au fost acuzatii care au durut

Dupa anuntarea rezultatului votului, ati tinut un discurs destul de dur la adresa infrantilor. Au fost inclusiv acuzatii de traseism. Acum, la calm, nu credeti ca ar fi fost de preferat o abordare pacifista, concilianta? Regretati acel discurs?

Atitudinea mea a fost pacifista pe toata perioada campaniei. Am mers in tara si am avut doar cuvantul unitate catre partid. Pentru ca adversarul nostru e USL.

Uitati-va ce se intampla. USL nu creeaza un loc de munca in toata tara. Investitiile pe doua luni sunt cu 40% mai mici decat pe primele doua luni din anul trecut. 7,8% absorbtie a fondurilor europene, pentru ca au pus ministru la fondurile europene pe cel care a incurcat absorbtia fondurilor din functia de auditor la Curtea de Conturi.

Nu au creat locuri de munca decat in sistemul bugetar. Sunt ministere ca al Economiei cu doi ministri si 7 secretari de stat. Pentru ce? Ca sa bage in insolventa Oltchim? Cu ei trebuie sa luptam, cu USL.

Pe mine m-a deranjat aceasta contestare a nu stiu ce. Da, discursul a fost un pic aspru, dar si eram supus unor presiuni. Am fost acuzat ca dau partidul la cheie PSD-ului, apoi, pe la mijloc, ca il predau PNL. Lucrurile acestea te dor. Si atunci am reactionat si eu.

Eu am declarat un singur lucru: din acest partid nu ma duc decat acasa, nu in alt partid. Eu nu am fost prin alte partide. Era un sustinator foarte vocal al d-nei Udrea, care a fost la sapte partide pana acum. Numai la PP-DD nu a fost - Florin Popescu de la Dambovita.

Dl. Stolojan a facut pentru vechiul PD aproape cat a facut dl. Basescu

Sugerati cumva ca pe dvs v-au sustinut pedistii, pedelistii adevarati, iar pe d-na Udrea traseistii?

Nu. Nu, nu pot spune asa ceva. Eu am fost acuzat ca nu am dorit constructia numita PDL, adica PD+PLD. Mi-am dorit-o, dar dupa alegeri. Printre sustinatorii mei a fost si dl. Stolojan.

Cum l-ati cucerit? Elena Udrea sugera ca i-ati fi oferit o candidatura de europalamentar.

De asta discursul a fost aspru, pentru cate am auzit. Dl. Stolojan a facut pentru vechiul PD aproape cat a facut dl. Basescu. In 2001, dupa victoria lui Traian Basescu impotriva lui Petre Roman, PNL, condus de Valeriu Stoica, a refuzat colaborarea cu noi pentru ca aveau acord cu PSD, ca sa-si pastreze oameni in functii publice. De exemplu, pe dl. Orban la Agentia functionarilor publici. Dl. Stolojan ne-a intins o mana dupa ce a devenit presedinte PNL.

Nu am atacat niciodata guvernarea Boc

Traian Basescu v-a acuzat voalat ca mesajele Antenei 3 au fost folosite in campania penteru alegerea presedintelui PDL. Se referea la mesajul de contestare a guvernarii Boc in principal.

Nici pe departe. Sa vedem cine si ce a contestat. Pe mine nu m-ati vazut atacand vreodata guvernarea Boc, in partid sau in afara lui. Altcineva o facea chiar dupa Conventia din 14 mai 2011. Conventia a avut loc sambata, duminica a fost ales Colegiul Director National, iar luni, membri ai Guvernului ii cereau demisia d-lui Boc. Elena Udrea ii cerea demisia luni si premier tehnocrat. Si au tinut-o asa tot 2011 si in 2012 am ramas fara guvern.

Acest partid, PDL, n-a fost niciodata la putere sa organizeze alegeri generale. Am fost acuzati de hotii, de toate relele din lume, dar n-am organizat alegeri. Le-a organizat intotdeauna PSD.

Deci sunteti de acord cu masurile guvernarii Boc?

Da, dar pe unele le puteam lua altfel. Sau sa le comunicam altfel. Dar eu am contestat aceste masuri sau alti colegi? Inca de la alegerile partiale din Neamt, din vara lui 2010, candidatul care acum e consilier prezidential, dl. Radulescu, n-a mai candidat cu sigla si culorile partidului. Am candidat cu 19 sigle la alegerile locale. In unele judete inclusiv trandafirul a fost vopsit verde.

Eu cu dl. Boc am sustinut intotdeauna sa ramanem la sigla si culorile partidului. Dar dl. Boc n-a mai putut tine biroul in frau inainte de locale. Noi de atunci am dat senzatia ca una spunem si alta facem, iar populatia ne-a taxat. Am pierdut 40% din primari si 12 din 14 presedinti de colegii judetene. Scorul de la locale a fost, de fapt, cam la fel cu cel de la generale.

Sprijinul lui Traian Basescu a influentat scorul

La inceputul campaniei din PDL, porneati ca favorit detasat. Conventia s-a sfarsit cu un scor strans. Ce a ridicat-o pe Elena Udrea si v-a costat pe dvs.?

Paream favorit pentru ca au semnat motiunea mea 30 de presedinti de organizatii judetene. E dovada clara a libertatii totale de exprimare de la aceasta conventie. N-a fost ca la celelalte, in care era presedintele de organizatie in fata, toti in spatele lui, control pe vot cat incape. De data aceasta, s-a votat in ordine alfabetica, nici nu stiai cine voteaza langa tine.

Dar sprijinul lui Traian Basescu pentru un candidat nu a influentat scorul?

Ar fi nedrept sa nu spun ca si asta a influentat scorul.

Deci Traian Basescu mai are legaturi cu membri PDL?

Nici nu incape discutie. Nu noi i-am spus "adio". El ne-a spus noua. Nici nu m-a deranjat pozitia domniei sale de a sustine un candidat sau altul.

V-a afectat personal, v-a durut acel adio de dupa conventie?

Atunci da, pentru ca nu meritam. Eu nu am ce sa-mi reprosez in relatia cu presedintele Traian Basescu. Nici eu, nici partidul. Eu o relatie foarte apropiata cu dl. presedinte nu am avut. Eu am avut o relatie colegiala cu Traian Basescu. A fost o mirare cum am ajuns, la cererea domniei sale, seful campaniei domniei sale la Primaria Capitalei, in 2000.

Nu aveam cele mai apropiate relatii in biroul partidului, ca sa zic asa. Ne respectam foarte mult munca. Nimeni nu poate sa conteste ceva: intr-o campanie electorala nu poti sa vinzi mere in loc de pere. Daca nu era Traian Basescu, noi nu castigam Primaria Capitalei in 2000 si ce a urmat dupa aceea. Ii datoram foarte mult. Dansul a luat decizia si, asa e in viata, fiecare pe drumul lui.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a interviului acordat de Vasile Blaga in care acesta vorbeste despre raportarea PDL la USL si Miscarea Populara, despre greselile pe care si le asuma PDL si despre felul in care intentioneaza sa recastige electoratul de dreapta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Blaga alegeri PDL Udrea, #Blaga Basescu adio PDL, #Blaga Stolojan PDL, #Blaga contestare alegeri PDL , #Traian Basescu