Vasile Blaga, candidatul fara voie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Iunie 2008, ora 21:50
5364 citiri
Vasile Blaga, candidatul fara voie

Vasile Blaga se tot straduieste de mai bine de o luna sa candideze la Primaria Capitalei. Face progrese, dar inca nu-i iese pe deplin. In primul tur de scrutin nu a reusit sa mobilizeze decat in mica masura electoratul portocaliu si a obtinut un scor mult sub cel al partidului.

Sursa problemei trebuie cautata la originile candidaturii sale, in faptul ca Vasile Blaga nu si-a dorit aceasta candidatura si a declarat-o public, nu o data.

Visul sau era sa devina ministru de interne, daca nu chiar premier dupa alegeri. Pana la urma a fost nevoit sa accepte, insa greutatea si lipsa de entuziasm cu care a facut-o n-au fost uitate si au ramas ca o marca a candidaturii sale.

Reactia bucurestenilor a fost fireasca: daca tu nu ne-ai vrut, noi de ce te-am vrea?

Dupa ce a acceptat, Vasile Blaga tot nu a candidat el insusi, ci sub blazonul celui mai performant edil al Capitalei, Liviu Negoita.

Strategii campaniei PD-L au incercat un transfer masiv de imagine de la primarul sectorului 3 la candidatul pentru Primaria Generala, ceea ce ma indoiesc ca a avut efectele scontate.

Dimpotriva, strategia "Blaga, un Negoita pentru Bucuresti" a provocat o intrebare logica si inevitabila: de ce nu Negoita insusi pentru Bucuresti?

La aceasta intrebare nici pana in ziua de astazi nu exista un raspuns coerent, desi s-au vehiculat multe, de la faptul ca primarul sectorului 3 ar fi bolnav, la ipoteza ca este crescut si antrenat pentru functii mai mari, pana la varianta ca a refuzat categoric pentru a nu fi nevoit sa se lupte cu mafia din Primaria Generala.

Cert este ca, in aceste conditii, Blaga a aparut ca un surogat de Negoita. Asta din punct de vedere administrativ.

Politic vorbind, a candidat din nou Traian Basescu. Toate miscarile presedintelui, de la deschiderea portilor Cotrocenilor, la sprijinul fatis pentru candidatul PD-L, la atacurile impotriva lui Sorin Oprescu au avut menirea sa politizeze campania si sa creeze astfel acea tensiune care sa-i scoata pe bucuresteni la urne.

Nici aceasta miscare nu a avut un efect spectaculos, cel putin pentru primul tur.

Ce asteptau bucurestenii?

Bucurestenii sunt un electorat suficient de matur, sofisticat si orgolios incat sa refuze sa puna stampila pe Blaga cu gandul la Negoita si Basescu. Electoratul Capitalei, si in primul rand cel portocaliu, a avut pretentia sa-si voteze candidatul pentru propria lui valoare si prestatie.

Ce asteptau bucurestenii de la Blaga? Cateva lucruri simple, poate mai simple decat complexul si laudabilul sau proiect de campanie.

In primul rand, sa-si doreasca din tot sufletul aceasta functie, ceea ce presupune ca s-a gandit mult timp la ea, ca se considera potrivit pentru ea, ca functia il satisface, ca intelege despre ce este vorba si, mai ales, ca iubeste Bucurestiul.

In al doilea rand, bucurestenii asteptau un lider adevarat, nu un candidat cautionat de Liviu Negoita si Traian Basescu. Cu ochii spre cei doi, bucurestenii au avut de fapt un termen de comparatie nu tocmai avantajos pentru Vasile Blaga.

Si asa ne intoarcem de unde am plecat. Vasile Blaga nu a vrut sa candideze tocmai stiind ca nu e nici Liviu Negoita, nici Traian Basescu. E de suficient timp in politica si a organizat destule campanii pentru a stii ca locul lui este in culise, nu pe scena, ca este un regizor bun, dar un actor slab.

Pana la urma, Vasile Blaga a avut dreptate. Au riscat cei care l-au trimis in prima linie cu aerul de candidat facut pe genunchi in lipsa de Negoita si cu suficienta convingerii ca nu pot pierde Capitala.

Ma intreb insa daca in cazul unui esec tot ei isi vor asuma si infrangerea sau nota de plata ii va fi trimisa integral lui Vasile Blaga.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Amendă uriașă dată de Garda de Mediu unei primării din Constanța pentru că nu și-a ridicat deșeurile depozitate pe mai multe terenuri FOTO
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Constanţa au amendat cu 50.000 de lei o primărie din judeţ, deoarece nu a ridicat deşeurile care erau depozitate ilegal pe mai multe terenuri. Comisarii...
#Traian Basescu, #primarie, #alegeri, #candidat, #Vasile Blaga, #Liviu Negoita , #Traian Basescu
Comentarii