Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Artizanul barourilor paralele cere în instanță anularea PNRR. Ce plan a ticluit în pușcărie avocatul Vasile Botomei

Luni, 21 Februarie 2022, ora 03:25
13645 citiri
Artizanul barourilor paralele cere în instanță anularea PNRR. Ce plan a ticluit în pușcărie avocatul Vasile Botomei
Vasile Botomei a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru folosirea fără drept a denumirii „Uniunea Națională a Barourilor din România” și a exercitării ilegale a profesiei de avocat. FOTO: Facebook / Vasile Botomei

Vasile Botomei – doctor în drept, avocat și fost deținut al penitenciarului Vaslui – a depus în instanță o cerere de anulare a Planului Național de Redresare și Rezilență (PNRR) ca „act/contract încheiat nelegal, netemeinic și nefondat”. Botomei tocmai a ieșit din pușcărie, după ce a fost condamnat la aproape 5 ani pentru că a exercitat fără drept profesia de avocat.

Doar un an a stat departe de instanță Vasile Botomei, iar acum s-a întors pentru a se război cu Guvernul pe tema aprobării PNRR.

Artizanul barourilor paralele a deschis un proces la Curtea de Apel București întemeiat pe prevederile Legii 544/2001 care scutește acțiunea de plata taxei de timbru.

De aceea, primul capăt de cerere se referă la obligarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) de a comunica actele în baza cărora fostul premier Florin Cîțu și ministrul de resort de atunci au avut „împuternicirea să semneze doar ei PNRR din partea statului român”.

În al doilea capăt de cerere, Vasile Botomei solicită „pronunțarea unei hotărâri de anulare a PNRR ca act/contract încheiat în mod nelegal, netemeinic și nefondat”.

Dosarul a primit numărul 838/2/2022, iar în prezent în cauză va fi stabilit primul termen de judecată.

„Cer instanței să se investească cu excepția de nulitate absolută a acestui act pe motiv că nu a fost aprobat de Guvern, iar MIPE și premierul Florin Cîțu nu au avut un mandat legal de a semna fără aprobarea Guvernului și fără a prezenta PNRR în Parlamentul României, pentru aprobare”, notează Vasile Botomei în acțiunea depusă.

El arată că, potrivit legislației, nulitatea este „sancțiunea de drept civil ce intervine în cazul în care, la încheierea actului, nu sunt respectate condițiile legale pentru valabilă sa încheiere”.

Vasile Botomei invocă nerespectarea prevederilor legale de transparență în legătură cu adoptarea PNRR și se consideră vătămat „ca cetățean român” prin aceea că nu a cunoscut „ce conține actul înainte de a fi aprobat la Bruxell (n.r. – Bruxelles), prin Comisia Europeană”.

Condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Pe data de 17 februarie 2021, Curtea de Apel Bacău a respins ca nefondat apelul lui Vasile Botomei declarat împotriva sentinței penale din 7 august 2020 pronunțată de Tribunalul Bacău.

Astfel, Vasile Botomei a rămas cu pedeapsa pronunțată pe fond, de 4 ani și 8 luni de închisoare.

Vasile Botomei a fost găsit vinovat în cazul infracțiunii de folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, „U.N.B.R." ori „Uniunea Avocaţilor din România” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

Numai că Vasile Botomei n-a executat toată condamnarea, iar acum este iarăși în libertate. Avocatului i s-au scăzut zilele de arest preventiv și zilele executate din condamnări mai vechi, iar apoi a beneficiat de prevederile recursului compensatoriu, astfel că a executat efectiv doar 1 an de pușcărie.

Vasile Botomei a fost trimis în judecată fiind acuzat că activitatea sa profesională se înscrie într-un sistem ilegal paralel de practicare a avocaturii în România, la care, susţin procurorii, au aderat, în timp, persoane incapabile să acceadă în această profesie cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 51/1995.

„Inculpatul Botomei Vasile este una din persoanele care au contribuit în mod decisiv la apariţia şi dezvoltarea fenomenului „barourilor paralele”, dovedind o perseverenţă infracţională deosebită, activitatea sa infracţională întinzându-se pe parcursul a peste 10 ani, perioadă în care inculpatul şi-a arogat zilnic calităţi neadevărate, s-a erijat în conducătorul unor entităţi profesionale înfiinţate contrar legilor în vigoare şi a exercitat fără drept o profesie – avocatura”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei, citat de Adevarul.ro.

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională a lui Vasile Botomei a fost stopata abia în decembrie 2014, când acesta a primit o condamnare de 2 ani de închisoare cu executare (prima condamnare a fost cu suspendare n.r.).

Potrivit actelor de urmărire penală, Vasile Botomei a creat în perioada 2002-2003 trei entităţi, cu personalitate juridică prin înscriere în registre ale asociaţiilor şi fundaţiilor. Acestea au avut menţionată în actele constitutive şi înfiinţarea de barouri.

În luna iunie 2004, membrii uneia dintre cele trei asociaţii hotărăsc înfiinţarea a 42 de “barouri" şi a “Uniunii Avocaţilor din România/Uniunii Naţionale a Barourilor din România”, toate cu personalitate juridică, Vasile Botomei erijându-se în decan al acestei structuri.

Cum s-a apărat Botomei: Ar fi folosit denumirile „în interes ştiinţific”

„În cadrul acestei entităţi ilegale, inculpatul autoproclamat decan al Baroului Bacău funcţionează pană în anul 2011, când, în urma unor conflicte cu iniţiatorul fostului Barou Constituţional, se desprinde de acesta şi înfiinţează o a treia structură ilegală, Uniunea Barourilor din Romania, cu sediul în Bucureşti. Conform art. 70 din Statutul acestei noi Uniuni Naţionale a Barourilor din Romania - UNBR - aripa Bacău, preşedintele fondator al UNBR este doctor avocat Vasile Botomei, autorizat şi înregistrat fiscal sa exercite profesia de avocat (…). Astfel, începând cu anul 2011, inculpatul Botomei Vasile şi-a asumat în mod ilegal noua titulatură şi a folosit în mod ilegal denumirile de avocat, barou şi U.N.B.R”, se arată în hotărârea instanţei.

Ani la rând, susţin anchetatorii, Botomei şi-a arogat în mod ilegal calitatea de avocat şi a determinat reprezentanţii diferitor instituţii ale Statului Român folosindu-se în acest sens de legitimaţii, ştampile, etc. şi de înscrisuri denumite „împuternicire avocaţială”, pentru a induce în eroare atât potenţialii clienţi, cât şi organele judiciare.

A insistat că are profesia de avocat (doctor în drept), în cadrul UNBR Bacău, şi că, în legătura cu fapta pentru care este cercetat, ar trebui să se dispună renunţarea la urmărirea penală sau clasarea pentru că a folosit denumirile în cauză în mod justificat cu interes ştiinţific.

El a depus la dosar mai multe hotărâri din care reiese că mai multe instanţe au dispus achitarea faţă de persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a profesiei de avocat raportat la faptul că faptele au fost săvârşite anterior publicării Deciziei nr. 15 din 21.09.2015 a ÎCCJ – Complet RIL (Recurs în Interesul Legii).

De altfel, Vasile Botomei de-a lungul anilor a fost vizat de mai multe dosare penale, în mai multe primind soluţii favorabile, de clasare, netrimitere în judecată sau achitare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Vasile Botomei, #UNBR avocati falsi, #PNRR, #Florin Citu , #justitie