Cepoi, despre noua Lege a Sanatatii: Spitalele sunt autonome

Marti, 26 Iunie 2012, ora 22:30
2033 citiri
Cepoi, despre noua Lege a Sanatatii: Spitalele sunt autonome
Foto: Capital

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi a prezentat marti comisiilor Parlamentului continutul noii Legi a Sanatatii, care prevede reducerea numarului Caselor de Asigurari si transformarea spitalelor in institutii nebugetare.

"Principalele schimbari sunt in domeniul asigurarilor de sanatate, in domeniul reorganizarii activitatii spitalicesti, a asistentei medicale primare si a asigurarii calitatii serviciilor medicale", a spus el.

Cepoi a adaugat ca reducerea numarului de Case de Asigurari are ca efecte pozitive reducerea nivelului structurilor administrative si reducerea riscului politizarii.

"Reducerea numarului de Case de Asigurari are doua efecte pozitive. Primul este ca reducem nivelul structurilor administrative. Al doilea e ca reducem riscul politizarii si crestem eficienta acordarii serviciilor medicale deoarece stim ca acordarea serviciilor medicale se centreaza in principal pe centrele universitare sau pe orasele mari care au structuri de asistenta medicala performante", a sustinut el.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca "in domeniul asigurarilor se propune autonomia sistemului de asigurari public si competitia cu sistemul privat de asigurari in functie de dorinta fiecarui asigurat in parte".

"In ceea ce priveste reorganizarea spitalelor se propune introducerea conceptului de autoguvernare - este vorba de autonomia manageriala si financiara a spitalelor care sa permita, pe de-o parte, remunerarea personalului medical in functie de performanta cat si posibilitatea de a atrage venituri suplimentare la nivelul spitalului prin desfasurarea unor activitati cu plata pentru categoriile de persoane care doresc acest lucru, adica sa intre in competitie si cu sistemul privat", a relatat Ministrul Sanatatii.

Despre coplata

Legat de coplata, Cepoi a precizat ca marirea acesteia trebuie sa fie suficient de mica pentru a nu limita accesul la serviciile medicale a persoanelor care au nevoie de aceste servicii.

"Coplata este un mecanism de control efectivitatii acordarii serviciilor medicale pentru ca exista situatii in care se constata ca se raporteaza servicii medicale care nu au fost efectuate. Coplata reduce si riscul moral, adica excesul de solicitare de servicii medicale chiar si atunci cand nu e nevoie. Marimea acestei coplati trebuie sa fie suficient de mica pentru a nu limita accesul la servicii medicale persoanelor care au nevoie de servicii medicale", a spus el.

Cepoi a mentionat ca in noua lege "exista un pachet de servicii de baza care va fi conceput pe principiul riscului financiar si a riscului functional sau vital".

"Este vorba de acele servicii fara de care persoana respectiva isi risca viata sau risca sa devina o persoana cu handicap si serviciul respectiv sa nu-i fie accesibil financiar", a explicat ministrul.

El a mai spus ca "nivelul contributiei la sanatate ramane acelasi 5,5% pentru angajat, 5,2% pentru angajator", adaugand ca "exista si o propunere in care angajatorul sa nu mai plateasca si 5,5% sa se plateasca pe toate veniturile populatiei".

Legat de categoriile defavorizate social, Cepoi a precizat ca noua lege le ofera "acele servicii care sunt accesibile unei persoane care nu e protejata social, dar care nu sunt accesibile unei persoane protejate social vor face parte dintr-un pachet social de servicii de sanatate".

"Asta inseamna pentru persoanele vulnerabile, cu venitul minim pe economie, sa spunem, deci cele care sunt protejate social prin lege la ora actuala vor beneficia de acest pachet de servicii sociale de sanatate", a explicat el.

Spitalul - institutie nebugetara

Vasile Cepoi a mentionat ca prin noua lege spitalul este o institutie nebugetara. "Acum se cheama spital cu autonomie financiara si manageriala. Denumirea de spital nu e noua, e veche. Spitalul este acum din punct de vedere juridic este o institutie publica bugetara. Prin noua lege spitalul este o institutie nebugetara cu autonomie manageriala si financiara. Asta este diferenta. Nu mai este bugetar", a sustinut el.

"Nebugetar inseamna ca nu esti supus legii salarizarii, ca nu esti supus legilor care guverneaza institutiile publice. Legea salarizarii, numarul de personal sa ti-l aprobe Ministerul de Finante. Asta inseamna auto guvernare: banii de la bugetul de stat vin pe programe. Vor veni in continuare, nu se schimba nimic. Doar modul de utilizare a banilor se schimba", a fost raspunsul lui Cepoi la intrebarea daca spitalul nu va mai putea primi fonduri de la bugetul de stat.

"Care este diferenta intre un spital public si unul privat? Amandoua contracteaza servicii medicale cu Casa de Asigurari, dar in spitalul public medicul este platit cu salariu fix indiferent de volumul de activitate pe care o desfasoara si indiferent de performanta profesionala pe care o are. In spitalul privat, el este platit in functie de performante", a explicat Cepoi.

"De ce sa isi asume Ministerul Sanatatii managementul spitalului? Vorbim de autonomie. Nu are de ce sa se implice Ministerul Sanatatii. Responsabilitatea trebuie sa fie a managementului, nu a Ministerului Sanatatii. Ministerul supravegheaza ce se intampla, supravegheaza cum se cheltuiesc banii publici, asta este altceva", a conchis Vasile Cepoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Vasile Cepoi minister, #sanatate spitale Casa de Asigurari , #ministrul Sanatatii