Noul ministru al Sanatatii dezvaluie de ce a inchis Guvernul PDL spitale

Duminica, 13 Mai 2012, ora 20:56
8253 citiri
Noul ministru al Sanatatii dezvaluie de ce a inchis Guvernul PDL spitale

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, acuza lipsa de transparenta a Finantelor.

"La ora acutala taxa pe viciu merge, teroetic, la Sanatate, dar nu avem acces la aceste date ca sa fim convinsi ca acest lucru chiar se intampla", a declarat Cepoi, la Antena 3.

Ministrul Sanatatii ii acuza pe Blejnar si Dragoi de frauda in minister

In alta ordine de idei, ministrul Sanatatii a precizat ca inchiderea spitalelor in timpul guvernului PDL-ist nu a fost o problema legata de bani.

"Probabil a fost vorba de o reducere a numarului de paturi la nivelul celor din Uniunea Europeana, asa cum se cere in acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Insa trebuia facuta o evaluare corecta, sa se vada daca, intr-adevar, acele spitale meritau sa fie inchise", a mentionat acesta.

El a adaugat faptul ca daca inchizi un spital, trebuie sa pui in loc altceva, o alta unitate care sa acopere serviciile medicale, macar la nivelul celor care existau anterior.

"Am inceput o reevaluare si vom face acele policlinici cu posibilitati de spitalizare si investigatii complete, mai eficiente din punct de vedere al cheltuielilor, iar daca intr-un spital constantam ca sunt toate conditiile pentru redeschidere, atunci asa vom face", a mai spus ministrul Sanatatii.

El a declarat ca noua lege a sanatatii contine schimbari semnificative.

"Prima mare diferenta a noii legi este aceea ca e elaborata cu toti actorii care s-au aratat interesati. Din ianuarie, am avut intalniri cu peste 30 de organizatii profesioniste ale pacientilor, cu sindicate, patronate, etc., a fost o consulatre publica, care continua", a sustinut acesta.

Ministrul considera ca nu i se pare corect ca spitalele sunt tratate ca unitati bugetare si supuse unor constrangeri inutile, iar medicii, tratati ca bugetari.

El a mai spus ca o parte a populatiei e nemultumita de faptul ca e un monopol al Casei Nationale de Sanatate, ca sunt obligati sa ne aiguram la un sistem public, desi unii il considera insuficient.

"Infrastructua serviciilor medicale se schimba doar prin investiti, eu mi-am intitulat perioada de ministru 'fara ipocrizie in sistemul sanatatii'. Complexitatea serviciilor medicale a crescut intr-o progresie geometrica, insa nu au crescut si fondurile. Noi platim cel mai putin la asigurari din tarile din UE, avem cei mai putin bani la sanatate, avem destule probleme de rezolvat, principala chestiune fiind abordarea sistemica a sanatatii si nu cea punctuala. Problemele au fost vazute punctual, nu avem bani, dar ii cheltuim prost, nu avem suficiente paturi, asa ca inchidem spitalele, insa nu e solutia potrivita", a continuat acesta.

Ministrul Sanatatii a spus ca noua lege va fi publicata pe site, in iunie, in iulie-august va intra in dezbatere, iar din septembrie, in Parlament.

Legea Sanatatii a provocat destule nemultumiri, secretarul de stat Raed Arafat demisionand de la minister in urma neintelegerilor privind sistemul de urgenta SMURD. Legea a fost retrasa ulterior de fostul ministru Ritli Ladislau, la cererea presedintelui Traian Basescu, in urma semnalelor negative primite din partea medicilor.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com