Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata (Video)

Sambata, 11 August 2012, ora 19:22
2785 citiri
Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata (Video)
Foto: ghidcabinet.ro

Introducerea coplatii in sistemul de sanatate a fost amanata, autoritatile romane nu s-au angajat la niciun termen fata de Fondul Monetar International, potrivit ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi.

"Coplata urmeaza sa fie negociata cu asociatiile de pacienti, asociatiile profesionale. Legea zice ca nivelul coplatii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult. Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare (n.r. - cu delegatia FMI) erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen ", a explicat ministrul Sanatatii, la finalul discutiilor cu misiunea FMI.

Oficialul a vorbit si despre taxa clawback, precizand ca nu a constituit o tema pentru discutiile de a sambata de la sediul Ministerului Finantelor, insa nivelul acesteia va scadea comparativ cu estimarile initiale.

"Despre taxa de clawback nu s-a discutat deloc. Proiectul de ordonanta, care a fost stabilit impreuna cu producatorii de medicamente, Ministerul de Finante, Casa Nationala si Ministerul Sanatatii, a fost agreat de catre reprezentantii FMI si a Comisiei Europene. Ramane forma proiectului asa cum a fost agreata la ultima intalnire cu producatorii. Nivelul taxei clawback va scadea. Banii care se colecteaza de la clawback se folosesc pentru plata arieratelor. A fost o tendinta de crestere a arieratelor pana in luna aprilie, iar din luna mai incoace inregistram o tendinta de scadere", a explicat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) si reprezentantii ministerelor analizeaza, la Ministerul Finantelor Publice (MFP), scrisoarea de intentie aferenta celei de-a sasea evaluari a acordului dintre Romania si institutia financiara internationala.

Scrisoarea de intentie este documentul care concretizeaza rezultatul rundei de negocieri care a inceput pe 1 august si a fost inaintata vineri autoritatilor romane, urmand sa fie analizata pe parcursul sfarsitului de saptamana.

Misiunea comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale, aflata in aceasta perioada la Bucuresti, are ca obiectiv evaluarea modului de respectare a angajamentelor din acordul cu aceste trei institutii la data de 30 iunie 2012. Pentru 30 septembrie va fi o noua misiune, undeva in jurul sfarsitului lunii noiembrie - inceputului lunii decembrie, cand se vor discuta in detaliu structura si politicile aplicabile in bugetul pe 2013.

La aceasta runda de negocieri, discutiile au vizat ceea ce s-a realizat pana la finalul primului semestru din 2012 si obiectivele pe care si le asuma autoritatile pana la data de 30 septembrie 2012.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#coplata sanatate amanata, #Cepoi amanare introducere coplata , #ministrul Sanatatii