Ziare.com

Ministrul Cepoi: Bolnavii cronici vor fi scutiti de coplata

Miercuri, 08 August 2012, ora 23:18

   

Ministrul Cepoi: Bolnavii cronici vor fi scutiti de coplata
Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a anuntat miercuri ca bolnavii cronici vor fi scutiti de coplata.

Ministrul Cepoi a spus la Digi24 ca obiectivul proiectului privind coplata este de "a reduce cererea nejustificata de servicii medicale si de a nu se raporta servicii care nu s-au efectuat in mod real".

La randul sau, Cezar Irimia, reprezentantul pacientilor cu boli cronice din Romania, a explicat ca masura de coplata nu va fi aplicata bolnavilor cronici.

"Este inca un bir pus pe spatele romanillor. Dar domunl ministru m-a asigurat ca pacientii cronici vor fi scutiti de aceasta plata. Ei trebuie monitorizati permanent si va dati seama ca ar renunta din cauza lipsurilor financiare la aceste investigatii si prezentari perioadice la medic", a declarat Irimia.

"Metoda de plata este folosita in toate tarile din Europa. Dupa negocierea cu toate structurile, vom vedea care e nivelul de coplata si daca toate serviciile care sunt prevazute in proiectul de hotarare vor face obiectul coplatii", a mai explicat Cepoi.

Pacientii vor da la externare o coplata intre 40 si 80 de lei

Pacientii internati in spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplata intre 40 si 80 de lei, in functie de categoria unitatii sanitare, cu exceptia copiilor, gravidelor si a pensionarilor cu venituri mici, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a pus vineri in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, document care reglementeaza si acordarea coplatii.

Cuantumul aferent coplatii reprezinta suma ce poate fi perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se precizeaza in proiect.

Coplata va fi perceputa in asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, cat si asistenta medicala spitaliceasca.

Potrivit proiectului, asiguratii vor da coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Astfel, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

In unitatile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale in spitalizare continua, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Pentru spitalizarea continua, nivelul coplatii este de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1888 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si iar beneficieaza astia de la PSD de scutiri !

---------------------

 

@ bum

platim noi diaspora spitalizarea ptr. toata viatza lui incepind de acum ..la Balaceanca sau Socola..!!?
A spus ca shi mort o sa-i faca probleme lui Base..
am o banuiala ca pina la sf.lunii August asta se spin-
zura...ca sa ramina la..Cotroceni ca shi Cacareaza-stafie.!! Sa ii ajute Bunul de Sus dar shi fringhia
bine sapunita ..de Jos..!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor