Despre Vasile Chira

Vasile Chira are 45 de ani, are studii de teologie, filosofie si litere. Este doctor in filosofie al Universitatii “Babes-Bolyai”din Cluj-Napoca.

Este lector universitar la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna”, Universitatea "Lucian Blaga”, Sibiu. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din aprilie 2006).

Prezentarea candidatului facuta de el insusi

Locuiesc in Sibiu si sunt casatorit (fara copii). Am facut studii de teologie, filosofie si litere. In anul 2002, am beneficiat de o bursa la Institutul Ecumenic din Bossey si la Universitatea din Geneva (Elvetia).

Din aprilie 2006 sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Am publicat 14 carti (teologie, filosofie, roman, eseu, poezie si teatru) si peste 20 de studii de specialitate.

Activitatea mea publica s-a concretizat in numeroase conferinte, participari la simpozioane, comunicari stiintifice, interviuri, aparitii TV si publicistica in reviste romanesti de prestigiu (Idei in Dialog, Dilema Veche, Transilvania, Euphorion, Saeculum, Echinox etc.).

In prezent sunt cadru universitar titular la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde sustin cursuri de Filosofie si Limbi Clasice.

Candidatura mea, ca independent, pentru Camera Deputatilor are sustinerea si binecuvantarea I.P.S. Prof. Univ. Dr. Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, Arhiepiscop al Sibiului si decan al Facultatii de Teologie Andrei-Saguna din Sibiu.

In aceasta calitate, va solicit bunavointa de a-mi asculta mesajul si de a-mi sustine prin vot candidatura pentru Camera Deputatilor.

Mesajul electoral

Ca scriitor, voi readuce in Parlamentul Romaniei intransigenta morala, modestia, spiritul crestin, exigenta culturala si academica, valori pe care le-a promovat marele poet Ioan Alexandru si voi redacta proiecte si legi favorabile atat dumneavoastra, cat si societatii romanesti in general.

Ca filosof, imi voi pune in folosul dumneavoastra toate resursele si capacitatile intelectuale si sufletesti pentru gasirea de alternative rationale, logice si echidistante fata de actualele cercuri de interese care corup sistemul legislativ, denaturand caracterul sacru al legii.

Ca teolog, ma voi darui total pentru rezolvarea nevoilor si asteptarilor dumneavoastra, obtinand in demersurile mele sprijinul ferm al Bisericii Ortodoxe Romane.

Ca profesor, voi fi receptiv la problemele elevilor, studentilor si cadrelor didactice, insa voi da sistematic note proaste politicienilor agramati si corupti. Ca om (humus = pamant), sunt si voi fi constient ca ceea ce transcende scurtului nostru exil terestru nu este bogatia, ci zestrea spirituala, binele si sacrificiul pentru ceilalti.

Candidatii tuturor partidelor au dat sume importante pentru a fi desemnati in colegiile uninominale sibiene, sume pe care vor face tot ce le va sta in putinta sa si le recupereze din banii dumneavoastra, in cazul in care vor fi alesi.

Eu nu am nimic de recuperat, nu sunt dator decat dumnevoastra si Bunului Dumnezeu. Partidele au nevoie de executanti, de oameni modesti intelectual, incapabili sa faca legi, dar bogati, nu au nevoie de oameni creativi, au nevoie de capital financiar, nu de aur cenusiu.

Va fac promisiunea solemna ca voi fi primul POLITICIAN DE FAMILIE din Romania. In acest sens, va stau la dispozitie pentru a va asculta si solutiona problemele, sugestiile, nevoile si proiectele dumneavoastra personale.

Activitate publicistica

-Scrisoarea unui bolnav de SIDA catre Cer. Perspective medicale şi teologice ale infectiei HIV/SIDA, Ed. Dacia, Cluj, 1999;

-Homo interrogans (poeme), Ed. Dacia, 1999; -Curs de limba latina pentru studentii facultatilor de teologie Vol. I, Morfologia, Ed. Napoca Star, Cluj-Napoca, 2000; -Jocul eonilor (poeme), Ed. Eikon, 2004; -Requiem. Dialogul lutului cu Fiinta. Ed. Eikon, 2005; -O noapte cu Dumnezeu (poeme), Ed. Eikon, 2006; -Dominantele gandirii cioraniene, Ed. Univ. „Lucian Blaga” Sibiu 2006; -Curs de limba greaca veche Vol.I Morfologia, Ed. Univ. „Lucian Blaga” Sibiu 2006; -Nicanor şi Secunda (tragedie in şapte acte) Ed. Eikon Cluj-Napoca 2007; -Problema Transcendentei la Cioran Ed. Univ. „Lucian Blaga” Sibiu 2007; -Istoria filosofiei presocratice in 492 de capete Ed. Univ. „Lucian Blaga” Sibiu 2007; -Orologiul (roman)

Link-uri utile:

Vasile Chira
Vasile Chira

Data nasterii: 7 noiembrie 1962

Cariera:  Scriitor, teolog

Evenimente importante:  Candidat independent, alegeri parlamentare 2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Vasile Chira, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.