Foștii șefi ai CNAS Irinel Popescu și Vasile Ciurchea pot fi judecați pe fond pentru șpăgi de sute de mii de euro

Sambata, 21 Mai 2022, ora 12:03
4946 citiri
Foștii șefi ai CNAS Irinel Popescu și Vasile Ciurchea pot fi judecați pe fond pentru șpăgi de sute de mii de euro

Foștii șefi ai Casei Naționale de Asigurări în Sănătatea – Vasile Ciurchea și Irinel Popescu – pot fi judecați pe fond în dosarul în care sunt acuzați de DNA de luare de mită și abuz în serviciu. Un judecător de la Tribunalul Bucureși a confirmat legalitatea rechizitoriului, a încheiat dezbaterile în cameră preliminară și a dispus începerea judecății pe fond.

Tribunalul București a luat în discuție vineri, apoi s-a pronunțat cu privire la legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA, la aproximativ un an după ce procurorii au sesizat instanța.

Iată decizia Tribunalului București:

Respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Vasile Ciurchea, Popescu Irinel, şi Societatea HP România SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL. Constată legalitatea rechizitoriului nr. 439/P/2012 din data de 29.03.2021 al PICCJ (…), fiind respectate dispoziţiile art. 328 C. proc. pen., a legalităţii administrării probelor (…), precum şi actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpații: Vasile Ciurchea pentru următoarele infracțiuni: abuz în serviciu (…) în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită . Popescu Irinel pentru următoarele infracțiuni: - abuz în serviciu (…) în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită. Cu drept de contestaţie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 20.05.2022”, se arată în minuta deciziei TB.

Decizia poate fi atacată pe rolul Curții de Apel București.

Vasile Ciurcheaa a fost președinte al CNAS în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009, iar Irinel Popescu i-a succedat în funcție începând din decembrie 2009.

Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, deferiți justiției în martie 2021

„Între CNAS și HP România SRL au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP). Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale. Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul Ciurchea Vasile, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul Popescu Irinel la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial”, se arată în comunicatul DNA din data de 31 martie 2021.

Directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societății HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către HP în același cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de președinți ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați.

Cât ar fi luat mită fiecare dintre șefii CNAS

Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale.

Ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

De asemenea, Irinel Popescu ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți.

Ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro.

Citeste si:
Mitică Dragomir se încălzește pentru etapa a doua din procesul de luare de mită de la RDS&RCS
Mitică Dragomir se încălzește pentru etapa a doua din procesul de luare de mită de la RDS&RCS
Dumitru „Mitică” Dragomir și fiul său, Dumitru Bogdan Dragomir, vor fi judecați în al doilea ciclu procesual de Curtea de Apel București (CAB) în dosarul mitei de la RCS&RDS, după ce...
Fostul deputat PSD „Mitralieră” denunță presiuni marca „Portocală” în dosarul în care DNA îl acuză că e un fals revoluționar
Fostul deputat PSD „Mitralieră” denunță presiuni marca „Portocală” în dosarul în care DNA îl acuză că e un fals revoluționar
Fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu zis „Mitralieră” poate fi judecat pentru infracțiunile prin care a obținut ilegal titlul de luptător cu rol determinant la Revoluție....