Presa de azi: Iliescu a decapitat gruparea de la Cluj

Sambata, 28 Iunie 2008, ora 07:05
2585 citiri
Presa de azi: Iliescu a decapitat gruparea de la Cluj

Iliescu a decapitat gruparea de la Cluj, titreaza Romania Libera sambata, precizand ca semnalul de anihilare a Grupului de la Cluj a fost dat de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, sustinut si de alti baroni locali din sudul tarii (cum ar fi presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea), care a declarat ieri la Mamaia ca filialele care au obtinut sub scorul partidului trebuie sa fie dizolvate si ca liderii clujeni Vasile Dancu, Ioan Rus si altii cu rezultate proaste trebuie sa aiba demnitatea sa demisioneze.

Inlaturarea ardelenilor este un succes al lui Ion Iliescu, acum razbunat dupa ce Vasile Dancu i-a cerut anul trecut in Biroul Permanent National demisia pentru situatia creata de rezultatul inregistrat la referendum. La scurt timp, Comitetul Executiv al PSD a dizolvat conducerile organizatiilor judetene din Alba, Arad, Bihor, Brasov, Cluj si Mures care au obtinut sub 20% la alegerile locale.

In cadrul sedintei, Ion Iliescu a cerut analize si in cazul filialelor care au avut peste acest procent, dar au pierdut in primarii importante. Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca CEx a luat act de demisiile de onoare ale liderilor organizatiilor judetene din Mures, Neamt, Arad, Alba si Giurgiu.

O parte din conducerea filialelor judetene dizolvate se vor regasi in noile conduceri care vor fi alese de catre conferintele judetene respective, considera presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.

"Nu cred ca va pleca nimeni, este nevoie de toti colegii, sigur ca unii dintre ei vor face parte din noua componenta a conducerii filialelor, intrucat au experienta", a spus liderul PSD Bucuresti, precizand ca decizia CEx nu a fost una "cu dedicatie speciala" la adresa lui Vasile Dancu.

"Nu cred ca a fost o masura cu dedicatie pentru Dancu. Daca era asa, as fi votat impotriva. Eu sunt impotriva extremelor, asa cum am fost si impotriva excluderii din partid a lui Ion Iliescu cand s-a propus asta", a spus el. PSD a obtinut in Alba 16,58%, Arad - 11,87%, Bihor - 13,55%, Brasov -18,06%, Cluj - 16,19% si Mures - 14,11%. PSD a deschis oficial si competitia pentru prezidentiabili, si pentru posturile din guvernul din umbra. Intrebat daca este de acord ca Adrian Nastase sa fie candidatul partidului pentru fotoliul de la Cotroceni, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ieri ca trebuie sa existe mai multe persoane in cursa pentru desemnarea candidatului, urmand ca decizia finala sa apartina congresului partidului.

La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca filialele performante ale partidului vor fi premiate, in gesturi simbolice, precum acordarea de medalii, distinctii, diplome si, pe de alta parte, prin acordarea de portofolii in viitorul Guvern.

Adevarul scrie ca Puterea din PSD migreaza spre sud, iar ca Mircea Geoana l-a mazilit pe Vasile Dancu de la sefia Organizatiei Cluj. Dancu ii fusese un aliat fidel in bataliile din partid, noile vedete in PSD fiind acum constantenii lui Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Vasile Dancu, seful PSD Cluj si liderul faimosului "Grup de la Cluj", a fost vineri "decapitat"

Cea mai performanta organizatie a PSD, filiala din Constanta, ridica acum pretentii la Ministerul Turismului, Mediului si al Transporturilor.

Centrul de putere din PSD se muta acum spre sudul tarii, unde filialele conduse de Radu Mazare si Liviu Dragnea sunt considerate performerii alegerilor in PSD. Mai mult, Mircea Geoana are o stima deosebita fata de organizatia din Constanta, care a gazduit sedinta Comitetului Executiv National, pentru ca "au castigat".

Vasile Dancu, Ioan Rus si Vasile Puscas sunt cei mai cunoscuti exponenti ai asa-numitului "Grup de la Cluj". Ei au fost artizanii realegerii lui Geoana in fruntea PSD. Daca Dancu este considerat strategul, lui Rus i s-a atribuit rolul de "eminenta cenusie". Acesta se pare ca ar fi stat la baza mazilirii lui Nastase din functia de presedinte executiv si a indepartarii lui Mitrea din prima linie si in spatele incercarilor de inlaturare a lui Iliescu si Hrebenciuc.

Din Cotidianul aflam ca Dancu stia ca va fi "belit" de mai marii din PSD. Mircea Geoana a impartit dreptatea in PSD. Vasile Dancu a fost "belit", iar Radu Mazare, Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu au primit medalii si diplome de premianti.

Hiperactivitate pesedista la Mamaia in ultimele doua zile ale saptamanii. Cazati intr-unul dintre hotelurile baronului de Constanta, Nicusor Constantinescu, liderii PSD, de la baronii PSD la alegerile locale pana la presedintele Geoana si parlamentari, au bifat o ordine de zi extrem de incarcata: gimnastica de inviorare in apa marii in zori prestata de presedintii Consiliilor Judetene, decapitarea organizatiilor afiliate grupului de la Cluj, schitarea guvernului PSD condus de Mircea Geoana si pregatirea impartirii colegiilor uninominale pentru parlamentare. Plus semifinala Spania-Rusia, vizionata in grup.

Joi seara, la intalnirea neoficiala a conducerii partidului cu baronii invingatori la locale, acestia si-au revendicat drepturile de invingatori.

Publicitate

Liviu Dragnea, Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si-au cerut drepturile argumentand ca partidul este la mana lor. Liviu Dragnea a prezentat un proiect de modificare a Legii administratiei locale prin care presedintii de Consilii Judetene sa devina prim-ministri ai unor guverne locale, cu ministri numiti dupa modelul celor de la Bucuresti.

Propunerea a fost primita, insa, cu raceala de sefii PSD, care se tem ca baronii vor capata o putere atat de mare incat nu vor mai putea fi controlati de la centru. In aceeasi seara, cativa dintre vicepresedintii partidului, printre care Dan Nica si Constantin Nita, au raspandit informatii printre ziaristi cum ca s-a alcatuit guvernul Mircea Geoana din care ei, evident, fac parte. Asta l-a pus pe Geoana in situatia de a dezminti a doua zi, dupa ce restul liderilor nenominalizati in guvern i-au sarit in cap.

Inainte de a primi demnitati guvernamentale, pesedistii au primit de la presedintele lor premii la incheierea primei sesiuni de alegeri. Comitetul Executiv al PSD a decis ca presedintii de Consilii Judetene si primarii alesi in functii sa primeasca in 11 iulie, intr-o sedinta festiva, medalii de onoare si diplome din partea lui Mireca Geoana. De partea cealalta, cei care au fost lasati corigenti de alegatori au fost exmatriculati de catre partid.

Vineri, in sedinta Comitetului Executiv, la propunerea lui Nicusor Constantinescu s-a votat in unanimitate dizolvarea conducerilor organizatiilor din Brasov, Bihor, Arad, Alba, Mures si Cluj. Organizatia de la Cluj era de fapt tinta acestei decizii, in ultima saptamana, lui Vasile Dincu cerandu-i-se cu insistenta de catre colegi demisia, deoarece filiala sa a obtinut doar 16 la suta la alegeri, cu mult sub media partidului.

"Stiam ca o sa ma beliti", a spus Vasile Dincu in Comitetul Executiv dupa ce tocmai se votase demiterea sa din functia de presedinte al organizatiei clujene. Dincu a mai explicat ca "de vreo patru zile este amenintat incontinuu de catre colegi" si a parasit sedinta, in mod evident suparat. Practic, Comitetul Executiv de la Mamaia a marcat iesirea din scena a Grupului de la Cluj, despre care pesedistii vorbeau pe la colturi ca se va transforma intr-o formatiune politica regionala, parasind partidul.

Revansa: Baronii PSD castigatori i-au dizolvat pe "moralistii" de la Cluj, comenteaza si Gandul, povestind ca, la malul marii, Mircea Geoana a impartit medalii si sanctiuni. Castigatorii alegerilor locale, mult hulitii baroni locali, i-au fortat mana presedintelui PSD sa dizolve conducerile filialelor care au facut sub 20% la alegerile locale, incepand cu filiala Cluj, cartierul general al Grupului omonim. Iata cele mai importante momente de la sedinta pesedistilor, desfasurata vineri la Mamaia.

Liderii PSD au luat decizia sa demita conducerea filialelor care au obtinut un rezultat de sub 20%, cu exceptia Harghitei si Covasnei, unde exista "o situatie speciala". Opt filiale sunt, in prezent, dizolvate ca urmare a demisiei "de onoare" a liderilor lor sau a demiterii operate ieri in bloc de catre centru. Filialele sanctionate sunt: Cluj, Brasov, Bihor, Mures, Arad, Alba, Neamt si Giurgiu. Cel mai incins moment al sedintei de ieri l-a constituit cazul Clujului, fief al pana mai ieri influentului Grup de la Cluj.

In sala in care baronii locali si Ion Iliescu au dat tonul, Vasile Dancu, reprezentantul filialei, n-a avut altceva de facut decat sa accepte verdictul. El a spus ca avea "semnale" si se "astepta" sa fie decapitat, chiar daca rezultatul pe care l-a scos PSD la Cluj nu ar fi atat de dezastruos pe cat a fost prezentat. Dancu a incercat sa explice ca, de fapt, 16% inseamna 21% dupa redistribuiri, dar apararea sa n-a influentat pe nimeni. Au fost voci printre pesedisti care au ridicat stacheta: filialele cu sub 25% sa se dizolve! In final, s-a votat procentul de 20%, bariera aceasta retezand conducerile a doar opt filiale.

Evenimentul Zilei titreaza: Dancu, bagat sub prag de baronii PSD, adaugand ca baronii PSD au dat ieri o lovitura de gratie "grupului de la Cluj". Vasile Dancu a pierdut sefia filialei clujene a PSD, in urma unei decizii a conducerii social-democrate de a sanctiona 8 filiale cu rezultate slabe la alegeri. Pragul fixat de Comitetul Executiv al PSD a fost de 20%, iar organizatia clujeana a obtinut 16%.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, la finalul reuniunii tinute la Mamaia, ca a luat act de "demisiile de onoare" ale liderilor filialelor judetene din Mures, Neamt, Arad, Alba si Giurgiu, organizatii cu rezultate slabe la alegerile locale. Geoana a adaugat ca filialele ale caror conduceri au fost dizolvate, in urma stabilirii pragului de 20%, sunt Brasov, Cluj si Bihor.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cel care, la inceputul saptamanii, a lansat propunerea sanctionarii lui Dancu, a preferat sa aiba o atitudine retinuta, usor condescendenta. "Asta e problema lor, ca au pierdut, nu ca i-am schimbat noi", a spus Iliescu. Liderii PSD au avut de ales ieri intre doua variante de prag - 20% si 25% - pentru a stabili care sunt liderii de organizatii judetene ce trebuie inlocuiti. Potrivit lui Mircea Geoana, prima varianta a intrunit mai multe voturi. In cazul organizatiilor care au intre 20 si 25%, se va face o analiza separata, pentru a se identifica masurile care pot fi luate, a sustinut Ion Iliescu.

Sedinta Comitetului Executiv al PSD a fost un semnal elocvent al puterii baronilor locali. Inainte de sedinta, propunerea de eliminare a lui Dancu a fost lansata de Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta. Mai mult decat atat, baronul Liviu Dragnea a amenintat, potrivit Mediafax, ca isi da demisia din partid, impreuna cu Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu, daca nu se ia vreo decizie. De altfel, baronii PSD nu au fost de acord sa lase sanctiunile in mana sefilor de la Bucuresti.

"Aparuse o varianta ca Biroul Permanent National sa fie mandatat sa ia aceste decizii, dar cea mai mare parte dintre noi ne-am opus si am mers pe ideea ca deciziile sa fie luate de acest Comitet Executiv, cu toti presedintii de organizatii", a povestit Liviu Dragnea, vicepresedinte PSD. Marian Vanghelie, seful PSD Bucuresti, a fost la fel de categoric: "Eu am zis clar ca nu imputernicesc pe nimeni si ca prefer sa stau zece ore si sa luam o decizie".

Un alt baron local cu greutate, Gheorghe Nichita, castigator al unui nou mandat de primar al Iasiului, a reusit sa impuna CEx o decizie referitoare la excluderea din partid a membrilor care, in timpul campaniei, au facut declaratii critice la adresa PSD. Mircea Geoana a sustinut ca, in cadrul sedintei, nu s-a discutat despre nume si situatii punctuale, evitand totodata sa dea un raspuns transant la ceea ce s-a inteles prin "declaratii critice".

Vasile Dancu s-ar putea numara printre cei afectati de o astfel de decizie. La inceputul campaniei electorale, a declarat, aluzie la Miron Mitrea, ca liderii care afirma ca sprijinirea lui Oprescu este o mutare viabila "inseamna ca, de fapt, au o strategie ascunsa, strategii laterale". De altfel, Dancu a avut mai multe atacuri la adresa unor lideri PSD, culminand cu un celebru interviu acordat unui ziar local, in care afirma ca "trebuie eliminate javrele batrane pentru care partidul este doar o carpa de sters pe picioare".

Citește și:
Un viceprimar PNL din Botoșani a demisionat pentru că nu ar fi lăsat să muncească de primarul PSD
Un viceprimar PNL din Botoșani a demisionat pentru că nu ar fi lăsat să muncească de primarul PSD
Viceprimarul Laurențiu Lupașcu, ales pe listele PNL la alegerile locale din 2020 în comuna Bălușeni din Botoșani și-a depus demisia din funcție și din Consiliul local. Notivul demisiei...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...