Cel mai mare pericol pentru Guvernul Ciolos

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 19:49
5389 citiri
Cel mai mare pericol pentru Guvernul Ciolos

Cel mai mare pericol pentru Guvernul Ciolos ar fi, in opinia vicepremierului Vasile Dancu, "sa intre intr-un conflict cu Parlamentul Romaniei, cu clasa politica, sa devina autosuficient. Sa marseze la unele idei care vin din partea presei sau din partea opiniei publice, care spun ca acest guvern trebuie sa arate altceva, sa distruga tot ce inseamna clasa politica, sa arate ca in sine este un model politic".

Daca punem conflictul Guvern-Parlament strict in cheia aleasa de dl Dancu, cred ca domnia sa are dreptate. Sigur ca acest guvern nu are dreptul nici sa devina autosuficient, ceea ce guvernele politice de altfel si-au permis (ce altceva a reprezentat excesul de OUG-uri de exemplu?), nici sa incerce sa impuna modelul tehnocrat ca pe unul politic, ceea ce ar fi nu numai un non-sens, ci de-a dreptul o ambitie antidemocratica si toxica.

Atat doar ca spre deosebire de dl vicepremier imi permit sa cred ca acestea ar fi doar motivele extreme si imputabile Executivului pentru un conflict cu Parlamentul. Eu ma gandesc insa la motive nu numai neimputabile, ci de-a dreptul legitime.

Guvernul acesta nu a aparut in conditii normale, este un guvern exceptional, generat de furia populara nu impotriva politicului in sine, ci impotriva metehnelor grave ale politicului, in primul rand coruptie, incompetenta si ineficienta.

Oamenii nu au respins in bloc actuala clasa politica pentru ca s-ar fi saturat de democratie. Ci pentru ca doreau o guvernare profesionista si integra, pentru care principiile si regulile sa aiba prioritate in fata clientelismului si populismului, care sa opreasca risipa banului public indiferent ca ea este provocata de coruptie, de incompetenta sau politicianism.

In esenta, poporul cred ca asteapta de la Guvenrul Ciolos, si nu ma indoiesc ca dl Dancu, ca sociolog, stie mai bine ca mine, sa reformeze aceasta clasa politica nu cu parul, ca nu poate, ci prin fixarea altor strandarde, altei paradigme, altor reguli, prin ridicarea stachetei profesionalismului, integritatii si eficientei la un nivel sub care sa nu se mai poata cobori.

Mi-e foarte greu sa cred ca Guvernul poate indeplini aceasta asteptare majora pastrand pacea si armonia cu acest Parlament, mai ales intr-un an electoral. Imi este nu greu, ci de-a dreptul imposibil sa cred ca Parlamentul va colabora voios la o asemenea reforma care sa oblige practic si partidele la reformare.

Mi-e imposibil sa cred ca intr-un an electoral Parlamentul va accepta ca banul public sa fie folosit judicios, fara pomeni, sa mearga spre dezvoltare autentica. Ba nici nu fusese bine desemnat premierul ca i-a si pus in brate o majorare cu 10% a salariilor bugetarilor. Nu ma indoiesc ca vor veni si alte minunatii similare in 2016.

Dupa cum nu vad ca se poate schimba ceva in mod real cat timp administratia nu este scuturata zdravan de acum, nu dupa ce va aparea un nou cod etic sau dupa prima promotie a Scolii nationale de administatie.

Si cand ar incepe sa zboare de prin posturi caldute clienti, nepoti sau amante de politicieni, atunci as vrea sa vad reactia Parlamentului.

Deci din doua una, ma gandesc: fie Guvernul va trai sub imperativul armoniei si in spatele unor maiastre operatiuni de imagine se va perpetua un status quo multumitor pentru toti, adica un fel de "Daciane, fa-te ca lucrezi!", ori se va pune pe scuturat si curatat, va declansa reforme esentiale, va taia populismele riscand razboiul cu Parlamentul, deci inclusiv sa fie demis prin motiune.

Daca merge pe prima cale, rezista linistit, dar incalca asteptarea care l-a adus la putere, daca merge pe a doua, raspunde asteptarii, dar risca demiterea. Nu cred totusi ca riscul ar fi letal.

Pentru ca pe masura ce actiunea va fi mai hotarata, cu efecte mai vizibile, cu atat sustinerea populara va fi mai mare, direct proportionala cu riscul de a darama un guvern popular in an electoral. Deci un risc politic mai mare pentru partide, decat riscul Guvernului de a pierde mandatul.

Timpul e inca prea scurt pentru a defini alegerea Guvernului, dar daca ma uit la proiectul de buget care respecta cu sfintenie mai toate populismele politicului, daca ma uit ca institutii conduse de pesedisti sub acoperire, precum Agerpres, iau poturi substantiale, daca ma uit spre esaloanele inferioare din care nu prea vad debarcari altfel decat la cerere, daca ma uit la tergiversarea pe cale sa devina scandaloasa a cazului Apud Toba, si sunt doar cateva exemple, vad deocamdata un Guvern Ciolos mai degraba speriat de Parlament, asezat pe linia colaborarii aproape neconditionate.

Dupa mine cel mai mare pericol pentru acest guvern nu e sa intre in coliziune cu Parlamentul, cat timp o va face in numele bunei guvernari in cel mai larg sens cu putinta. Cel mai mare pericol va fi sa coabiteze caldut ratand misiunea care i-a fost data de un electorat exasperat si de a acredita ideea ca, mai bine decat ofera actualul politic, nici macar nu se poate.

Citeste si:
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, 28 septembrie, la România TV, că social-democrații nu vor face o propunere de premier în cazul în care moțiunea de cenzură va...
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 28 septembrie, că actuala criză politică este "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie și gaze....
Sursa: Ziare.com