Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Guvernul isi asuma greseala si retrage ordonanta privind salariile bugetarilor

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 08:39
6527 citiri
Guvernul isi asuma greseala si retrage ordonanta privind salariile bugetarilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti, ca proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage si nu trebuie sa intre pe ordinea de zi a Guvernului, adaugand ca ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniata.

"Doamna ministru a anuntat inca din sedinta cu sindicalistii si patronatele ca acest proiect se retrage. Am anuntat si eu, il inlocuiam pe premier acolo, am anuntat ca acest proiect nu trebuie sa intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru ca nu era programat sa se intre pentru a se lua o hotarare, era programat in prima lectura. Am incercat, prin acest draft, sa vedem ce spun sindicatele, era prima lectura pentru sindicate si pentru ceilalti", a afirmat Dincu, la Realitatea TV.

El a spus ca Guvernul a anuntat partenerii sociali ca sistemul a fost gandit in asa fel incat niciun salariu sa nu scada, iar daca nu s-a reusit acest lucru, proiectul va fi retras.

"Noi am fost deschisi si am anuntat partenerii sociali ca noi am gandit sistemul in asa fel incat sa nu fie nicio scadere de salariu in acest moment si daca acest proiect nu a iesit asa, inseamna ca am gresit, ne retragem acest proiect si incepem sa lucram de saptamana viitoare, eventual cu ei, intr-un consiliu tripartit, sa lucram pentru a face o varianta care sa fie acceptabila pentru toti, sigur, in limita unor bani pe care ii avem in acest moment.

Si am vazut onestitate din partea sindicatelor care au spus: am inteles ca nu sunt bani decat cati ati spus in acest buget, dar hai sa facem sistemul echitabil", a adaugat Dancu.

El a explicat ca au fost mai multe variante privind salarizarea din sistemul bugetar, una dintre ele presupunea o suma de 40 miliarde de lei, suplimentare de bani care nu avea de unde sa fie luata.

"Initial si ideea noastra cu care am pornit a fost sa construim un sistem unitar, asa s-a crezut ca se putea face, in care sa se elimine toate incompatibilitatile, toate inegalitatile din sistem. (...) Ca sa faci o egalizare pe orizontala si pe verticala a acestor salarii este nevoie de o suma foarte mare. S-a facut un proiect ideal la inceput, doamna Costea a construit un proiect de specialist care, insa, avea dezavantajul ca ne costa prea mult si, in momentul acesta, nu se gaseau bani pentru un asemenea tip de proiect.

A fost una din multele variante de la acel prim proiect care costa 40 miliarde de lei, adica o suplimentare pe care nu aveam de unde sa o luam. S-au facut vreo patru sau cinci proiecte pe diverse variante, scenarii, incercand sa se faca ce se poate cu 2 miliarde de lei si ceva ca plus pe anul care vine, pe un an", a explicat Dancu.

Vicepremierul a aratat ca ultima varianta, din pacate, nu a iesit ca finala. "Nu s-a discutat cu sindicatele, decat foarte putin, a fost si o greseala de orientare a noastra a intregii echipe care am spus: haideti sa gandim noi varianta, vedem ce bani avem si dupa aceea sa discutam cu sindicatele. Ne-am gandit ca dureaza prea mult", a mai explicat Dancu.

Controverse la Guvern: Vicepremierul Vasile Dancu spune ce nu s-a discutat despre remanieri

Intrebat daca va fi remaniata Ana Costea, Vasile Dancu a raspuns ca nu.

Joaca de-a demisia in Guvern: Ministrul Muncii ameninta ca pleaca pentru ca oricum o da afara Ciolos

Ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului ordonantei de urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar iar, in cazul in care Executivul nu va fi de acord cu aceasta decizie, aceasta este dispusa sa isi depuna mandatul.

Negocieri cu scantei pe salariile bugetarilor: Ministrul Muncii ameninta cu demisia, sindicalistii cu protestele

"In urma discutiilor (cu reprezentantii sindicatelor - n.red.), proiectul de ordonanta de urgenta a fost retras. Practic, aceasta ordonanta de urgenta nu avea cum sa satisfaca nevoile partenerilor sociali si nevoile existente in momentul de fata pentru eliminarea disfunctionalitatilor, sens in care doamna ministru si-a asumat retragerea acestui proiect. (...) Doamna ministru a precizat ca, in situatia in care nu se va lua act de faptul ca dumneaei nu sustine aceasta ordonanta de urgenta, este dispusa sa isi depuna mandatul.

Pana la urma, noi asiguram partea tehnica a acestei legi iar, in conditiile in care se incearca variante care nu au cum sa satisfaca obiectivele propuse, nu avem cum sa le sustinem si sa fim de acord cu ele. In conditiile in care proiectul nu va fi retras maine (miercuri - n.r.), doamna ministru isi va da demisia", a declarat marti consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discutiilor cu liderii sindicali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#ordonanta salarii retrasa Guvern, #demisie ministrul Muncii, #remaniere guvern Ciolos , #ministrul Dezvoltarii Regionale