Dancu: Cu o cota unica nu se face primavara de dreapta - Interviu

Luni, 15 Martie 2010, ora 09:03
3208 citiri
Dancu: Cu o cota unica nu se face primavara de dreapta - Interviu
Foto: napocanews.ro

Sociologul Vasile Dancu (PSD) considera ca PD-L a crescut in preferintele electoratului pentru ca a avut o conjunctura favorabila, creata de un lider puternic si o multime de greseli facute de adversarii politici, si apreciaza sa nu vom asista prea curand la o unificare a dreptei, ci mai degraba la colaborari guvernamentale, care se vor sparge repede din cauza intereselor personale.

Incercand sa intelegem cat mai bine ce se intampla in partea dreapta a scenei politice romanesti, am adresat cateva intrebari unuia dintre singurii doi conducatori de institute de sondare a opiniei publice care au estimat corect rezultatul alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009, pentru a afla cum vede un politician de stanga evolutia partidelor de dreapta din Romania.

Citeste si prima parte a interviului: Dancu: Basescu si Antonescu, unul e baiat de salon, altul baiat de cartier - interviu Ziare.com

1. De ce s-a "umflat" PD-L in ultimii ani, atat in opozitie cat si la guvernare? E posibil ca aceasta crestere, artificiala sau nu, sa se datoreze unui singur om, Traian Basescu (asa cum se speculeaza in presa) sau exista si alte cauze obiective?

PD-L a beneficiat de o conjunctura politica favorabila, de un lider politic puternic, dar mai ales de marile greseli de strategie si tactica facute de adversarii politici. Traian Basescu a avut curaj in multe situatii iar pesedistii si liberalii au facut multe greseli nefortate, cum se spune la tenis de camp.

PD-L a riscat pe termen scurt, nu stim ce va realiza in viitor. A trecut scurt de la stanga la dreapta si, in loc sa piarda, si-a pastrat electoratul, aici Traian Basescu a rationat corect: liderul este locomotiva, nu ideologia, intr-o tara abrutizata de comunism si fara cultura politica.

PD-L a avut si noroc prin cele doua victorii prezidentiale la mustata ale lui Traian Basescu, dar norocul il au doar cei indrazneti.

Dar marile greseli ale lui Nastase, dintre turul I si turul II, marile greseli ale lui Geoana din aceasta toamna, centrarea actiunii politice a opozitiei doar pe Traian Basescu, contrapunerea unor ideologii hibride lipsei de ideologie a PD-L, suspendarea lui Basescu, referendumul ratat, pacile separate gandite de toate partidele, colaborationismul ezitant al PSD, sunt de asemenea responsabile pentru nivelul la care este acum PD-L.

Dar mai este ceva, PD-L a fost un partid atipic, prin coeziune, disciplina si frustrarea militantilor. Nu a semanat cu PSD si nici cu PNL, partide tipice pentru stanga si dreapta.

Acum insa incepe sa semene, se apropie de sintagma pe care au incriminat-o atata timp, cea de partid-stat.

Deja nu mai conduce Traian Basescu si cred ca fac greseli impardonabile de strategie.

2. Cum ii poate ajuta pe democrat-liberali noul partid care va fi format de parlamentarii independenti, in conditiile in care acesta este de centru-stanga?

Am mai spus-o, aparitia unui nou partid nu ar fi nici dezastrul stangii si nici victoria absoluta a lui Traian Basescu asupra opozitiei si democratiei. Nu este vorba despre o disolutie a stangii, poate ca este mai degraba o DIVERSIFICARE a stangii romanesti, venite poate destul de tarziu. In multe tari atitudinea de stanga este greu de introdus in acelasi organism politic. Stanga canta pe mai multe voci, de la virulenta, trecand prin pacifism si ajungand la un centrism cu scapari de dreapta. De ce nu ar fi asta si la noi?

Tinerii ar vrea un mesaj mai dur, mai anticapitalist, si asa social-democratia este considerata in multe culturi politice ca fiind prea bleaga, sau chiar este acuzata de colaborationism cu capitalismul triumfator.

Cei care vor fi artizanii rupturii de independenti, vor putea fi pedelistii, ei sunt cei care nu vor suporta un alt partid apropiat de Traian Basescu.

Sigur, mai simplu ar fi sa-i infieram tovaraseste ca si tradatori pe cei care pleaca din PSD si au de gand sa faca un partid de centru stanga, dar ce facem daca unii nu mai vor sa fie confundati cu Vangelie sau cu Mazare? Poti sa-i obligi pe oameni sa ramana in acelasi partid toata viata? Mai ales cand un partid este confiscat, in stil balcanic, de o gasca care ajunge sa-l conduca in interes patrimonial, ca sa fiu elegant.

Sa gandim pragmatic: un nou partid de centru stanga poate ajuta, la nevoie, la a se crea un POL DE STANGA, iar acel pol ar putea ar putea merge spre castigarea alegerilor. Astfel avem un echilibru politic mai bun, doua partide puternice pe dreapta (daca nu luam in calcul UDMR) si doua pe stanga.

Iar analistii de dreapta sa nu se bucure, totusi, ca se desira stanga. Odata ce s-a creat un partid el nu ramane legat de o coalitie de guvernare sau de un Presedinte al Romaniei. Ce va face peste cativa ani un partid de stanga, nu avem cum sa stim acum.

Amploarea discutiei despre noul partid poate sa produca un fenomen care in sociologie se numeste profetie care se autorealizeaza sau predictie creatoare: un eveniment devine real ca o consecinta a definirii lui ca real.

In Romania se poate totusi intampla orice, fara rationalitate sau determinare obiectiva.

3. Ce sanse are Antonescu sa ridice PNL, pana in 2012, la 30% asa cum a promis? Ce ar trebui sa faca pentru a atinge acest obiectiv?

Nu cred ca vreo realitate obiectiva poate ajuta PNL sa devina un partid de 30% sau 40%. Dar sa nu ne grabim, daca PSD nu iese din actuala stare de asediu si PD-L ramane sa faca o anticomunicare la guvernare se poate orice. Inclusiv ca partidul independentilor sa devina a treia forta. Intr-o zona a irationalitatii nicio prognoza nu este de respins prin examen rational.

Partidele liberale nu prea pot ajunge la 30% decat daca devin populiste si fug de neoliberalism. Deocamdata PNL se lupta cu mijloace populiste, dar va fi greu sa invinga PD-L, aici sunt oameni superspecializati in acest domeniu.

Si nici PSD nu este vreun copil neprihanit al stangii, are alaturi forta imaginarului de stanga, populist prin esenta lui.

Dupa acest congres Crin Antonescu a saltat mai putin in sondaje decat data trecuta, cand l-a batut pe Tariceanu. Nu a fost o victorie care sa capitalizeze emotie si credit electoral. Daca el se va centra narcisist doar pe alegerile prezidentiale viitoare sau pe figura sa de locomotiva si nu pe constructia de partid, va pierde in viitor.

Cu doua fete care pronunta un "r" lung si distinctiv trimise la televizor, cu un Orban trecut pe linie moarta, nu va reusi sa realizeze targetul promis.

4. Care apreciati ca va fi evolutia electoratului roman pana in 2012 in contextul crizei? Se vor orienta mai multi romani catre partidele de stanga sau vor merge pe mana dreptei in cazul in care situatia va incepe, incet incet, sa se imbunatateasca?

Miscarea europeana a electoratului este spre dreapta, dar totul depinde de lideri. Liderii populisti care vor respinge pozitionarile clare s-ar putea sa aiba succes. Electoratul roman nu are nici o directie, doar raportarea la guvern, iar ca regula respingerea celui aflat la butoane.

In acest moment electoratul nostru este bombardat cu un populism agresiv (in sensul politologic al termenului) prin modul in care PD-L propune masuri egalitariste sau prin discursul de respingerea a tuturor formelor elitare. Daca masele vor saliva la acest tip de politica atunci se va stabiliza greu sistemul de partide.

Pozitionarea stanga-dreapta isi va pierde din relevanta, ne vom indrepta spre un sistem care se numeste in politologie "non-tyrannical autocracies", sistem in care institutiile isi pierd din relevanta iar un lider national conduce sprijinit de mase. Din pacate, la noi, Parlamentul, partidele si chiar guvernul (nu cel de acum) nu sesizeaza pericolul si dau lupte cu autoritatea unui lider, pierdute dinainte.

5. Ar fi unificarea dreptei un lucru benefic pentru societatea romaneasca? Credeti ca se va produce in curand? Daca nu, de ce? Doar din cauza unor orgolii sau ambitii personale, din cauza unor incompatibilitati evidente?

Nimic nu e bun de la sine, nici o metoda nu are efect social garantat, daca nu ne raportam la oameni si actiuni concrete.

Unificarea dreptei este un mit. Cum mit este si existenta unei drepte in Romania. A disparut PNTCD din Parlament, a plecat dreapta romaneasca cea mai tipica, slaba si firava cum a fost.

Despre liberali ce sa spunem, ii asteptam de 20 de ani sa vina cu un program de drepta, care sa ne lege de traditia europeana a liberalismului. Deocamdata asteptam degeaba, Valeriu Stoica, teoreticianul, a fost impins spre margine si a plecat de-acolo. Liberalismul romanesc nu are un corpus doctrinar serios si nici macar un CV de legislatie de acest fel, din perioada cand a guvernat.

Cu o cota unica nu se face liberalism si nici primavara de dreapta.

In ultimii ani liberalismul a devenit destul de etatist (statul regleaza defectiunile sociale) iar social democratii s-a mutat spre centru, deci nu mai sunt revolutionari si nu mai contesta sistemul. Vor si ei doar un loc sub soare.

Oricum "liberalism" este unul dintre cei mai confuzi termeni si nu numai la noi. Se vorbeste despre liberalism de dreapta si liberalism de stanga, liberalism economic si liberalism social, etatist si liberalism antietatist . Liberalism este un concept care suna bine azi in Europa, dar nu mai are nici o consistenta ideologica. Liberalilor nostri le convine asta, nu sunt capabili inca sa construiasca o linie doctrinara si o conduita distincte.

Nu cred in unificarea dreptei, poate doar colaborari in guverne care se vor sparge repede, in buna noastra traditie, unde interesul public paleste in fata interesului liderului sau a celui de partid.

6. Are PD-L candidati la presedintie de calibrul lui Ponta sau Antonescu? Daca nu, are PD-L timp sa "construiasca" o noua personalitate politica pana in 2014, capabila sa castige alegerile prezidentiale?

Pana in 2014 este un timp mai lung decat credem noi, acum. PD-L are instrumentele pentru a construi o noua echipa, evident daca nu isi va pierde flexibilitatea. Deja a inceput sa se structureze cu un directorat de 5-6 oameni care ar putea sa blocheze evolutia partidului.

Cred ca Sever Voinescu si Cristian Preda au iesit la o lupta de gherilla care testeaza rezistenta oligarhiei centrale si locale. Pentru ei este o batalie pierduta, cred doar ca fac si un experiment de comunicare dar si un test intern.

In functie de rezultate, cu consultanta lui Traian Basescu, cred ca PD-L va propune o noua garda de lideri in anii care vin. Nu le stim numele, deocamdata, cei pe care-i vedem acum la televizor nu par a fi marii politicieni de maine.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vasile Dancu unificare dreapta, #Dancu evolutie liberalism, #Dancu PDL candidat presedintie , #PSD