Dancu, despre demiterea lui Nica: Este un sacrifiu ritualic

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 15:06
1719 citiri
Dancu, despre demiterea lui Nica: Este un sacrifiu ritualic
Foto: Cotidianul

Fostul strateg al PSD, Vasile Dancu, spune ca social-democratii trebuiau sa se astepte la un raspuns din partea PD-L dupa ce doi ministri i-au fost "accidentati", insa crede ca aceasta decizie a premierului Emil Boc a fost facuta ca un "sacrificiu ritualic", la cererea liderilor din teritoriu.

"In acest moment, PD-L-ul avea un deficit de mobilizare, era o presiune foarte mare din partea liderilor din teritoriu in perspectiva campaniei de a vedea un gest al premierului Emil Boc in care sa arate ca el conduce Guvernul si este un sacrifiu ritualic acesta.

Sigur, este si o greseala a lui Dan Nica. Cred ca a vorbit despre funie in casa spanzuratului atunci cand a vorbit despre posibila frauda la el in minister, ceea ce este o greseala. Dar cred ca este mai degraba o revansa a membrilor PD-L din teritoriu si aici l-au prins pe Emil Boc si l-au obligat sa faca ceva", a spus Dancu, la Realitatea Fm.

Cat despre modul in care va reactiona PSD, adica daca va alege sa iasa de la guvernare, sociologul spune ca nu crede ca va fi aleasa aceasta varianta.

"Eu cred ca nu vom avea, chiar daca e un Birou Executiv National in aceasta dupa-masa, niste decizii de o extraordinara importanta. Eu cred ca cuvantul de ordine va fi 'hai sa negociem in continuare pentru ca este un moment important pentru tara, suntem in criza..." si PSD-ul va incerca sa traga de timp.

Desigur ca remanierea unui ministru seamana cu un iceberg: cea mai mare parte este undeva in strafunduri, in afundurile politicii, nu stim foarte bine ceea ce s-a intamplat in dinamica Coalitiei, insa ceea ce s-a vazut in spatiul public a fost faptul ca PSD, in Parlament, a reusit sa accidenteze total sau partial doi ministri ai PD-L. Probabil ca PSD trebuia sa se astepte la aceasta reactie din partea PD-L si cred ca au si o strategie de raspuns. Daca nu au, cu atat mai rau", a mai spus fostul strateg al social-democratilor.

Daca PD-L vroia Internele, le lua de la inceput

Mai mult, Dancu nu crede ca PD-L isi doreste atat de mult Ministerul de Interne, pentru ca daca ar fi vrut l-ar fi luat de la bun inceput, cand s-a format Coalitia.

"Problema este insa ca Ministerul de Interne este un minister important, cel putin in viziunea unora dintre liderii politici din toate partidele din Romania, din perspectiva alegerilor. Si nu se negociaza pentru nimic, probabil ca atunci cand s-a negociat initial, PSD-ul ar fi putut sa ia, de exemplu, ministere mai importante, dar l-a ales pe acesta pentru ca este un minister strategic. Si PD-L-ul cred ca-si doreste Ministerul de Interne, dar nu si-l doreste asa de mult, pentru ca l-ar fi putut avea de la inceput daca si l-ar fi dorit", a mai punctat Dancu.

Fostul strateg al social-democratilor spune ca este posibil ca PSD sa nu

faca o alta propunere, pentru ca ar putea fi oricum refuzat.

"S-ar putea ca PSD sa nu puna un alt ministru al Internelor, sa nu faca o propunere pentru ca nu este sigur ca aceasta propunere i-ar fi acceptata, dar nici sa nu iasa de la guvernare asa cum se asteapta unii. PSD ar incerca sa mai negocieze si ar spune ca, totusi, este foarte important pentru tara.

Presiunea din teritoriu ca sa nu iasa PSD de la guvernare este foarte mare. Este foarte greu sa-i convingi pe liderii din teritoriu ca nu ei sunt cei care vor fi la butoane cel putin atunci cand vor fi alegerile, asa ca eu cred ca se va gasi o forma de argumentare, o retorica politica ce poate explica acest luceru", a mai spus Vasile Dancu.

Dan Nica a fost remaniat luni din Guvern, decizia fiind luata dupa sedinta Coalitiei care a avut loc in cursul diminetii. PSD a reactionat imediat si ii ofera premierului Boc 24 de ore sa se razgandeasca si sa-l reconfirme pe Nica in functie.

Remanierea intervine in conditiile in care Nica a afirmat ca alegerile vor fi fraudate cu ajutorul turismului electoral. Potrivit premierului, Dan Nica a facut declaratii care, in conformitate cu investigatiile guvernului, dar si ale mass-media, nu se verifica.

A.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Vasile Dancu demitere Nica, #remaniere Dan Nica Interne, #sacrificiu Nica, #alegeri prezidentiale 2009 , #PSD