Vasile Dincu, presedintele Consiliului National al PSD: "Manifestatiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanta 13 sau cu 10 august 2018"

Duminica, 04 Aprilie 2021, ora 23:38
3940 citiri
Vasile Dincu, presedintele Consiliului National al PSD: "Manifestatiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanta 13 sau cu 10 august 2018"

Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, afirma ca protestele de strada din ultimele zile sunt consecinta unei crize politice si sustine ca manifestatiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanta 13 din 2017 sau cu 10 august 2018.

"Oamenii ies si striga, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeasi revendicare. (...) Oamenii nu au vrut neaparat in momentul asta, cred ca "Jos guvernul, ci vor mai mult, vor sa poata sa participe la sistem si la propria lor viata, sunt speriatii de spitale, sunt speriati sa mearga la spitale", afirma sociologul.

"Este o situatie de criza politica si mie mi se pare ca in acest moment capitalizam si ceea ce s-a intamplat inainte in politica, ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in politica si oamenii sunt dezorientati, oamenii sunt dezamagiti de ceea ce se intampla si simt ca nu-si pot gestiona viitorul.

In ultimele cercetari pe care le-am facut 10% spuneau ca si-au pierdut locurile de munca - sigur, asta nu se vede in statistici neaparat, pentru ca foarte multi au lucrat, de exemplu, in zona gri, au avut ocupatii mai degraba informale decat formalizate si fiscalizate - sunt vreo 40% care spun ca si-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situatie, dupa parerea mea, o situatie oarecum de explozie sociala. Noi stim, in sociologie, un om in strada inseamna o mie de oameni nemultumiti acasa, cam asa au fost la ultimele revolte de strada, caracterul este insa diferit acum.

Nu este nici Ordonanta 13 din 2017, nu este nici 10 august, mi se pare ca e mai degraba (...) oamenii ies si striga, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeasi revendicare si eu zic ca nici nu ar trebui sa exageram foarte mult cu protestele impotriva medicilor, pentru ca au fost niste lucruri spontane, nu fac parte din corul acestei revolte de strada. Nu sunt de mare amplitudine, insa guvernantii ar trebui sa tina cont de aceste manifestari", a afirmat duminica seara, la Digi 24, sociologul Vasile Dincu.

Presedintele Consiliului National al PSD considera ca protestatarii care ies in strada la manifestatiile anti-restrictii nu vor neaparat caderea guvernului.

"Oamenii nu au vrut neaparat in momentul asta, cred ca, jos guvernul, ci vor mai mult, vor sa poata sa participe la sistem si la propria lor viata, sunt speriatii de spitale, sunt speriati sa mearga la spitale", mai sustine Dincu.

El considera ca "guvernantii au gresit" in ceea ce priveste maniera de a comunica, el dand exemplul premierului Florin Citu care a incercat sa comunice folosindu-se de tabele in fata unor "izbucniri emotionale, mai degraba".

Dincu acuza de asemenea Executivul de atitudine aroganta.

"Este un sentiment al arogantei guvernului care apare aproape la fiecare guvern, dar acum s-a parut ca unele gesturi ale guvernantilor, gesturi mici, la nivelul, sa zicem, al comportamentului guvernamental in general, dar care sunt relevante: faptul ca ministrii sunt prinsi fara masca si incita pe oameni la acest lucru. Apoi am vazut doi oameni politici cu experienta care au spus unul ca sunt needucati cei din strada si ca ar trebui sa mearga la scoala, lucru care e destul de grav, este o aroganta in direct, altul a spus ca sunt fascisti sau teroristi. Aceste mici greseli pot sa produca, pana la urma, scantei si revolte sociale, dar ar trebui luate in serios", a mai afirmat Vasile Dincu.

El sustine ca si criza din interiorul guvernului este "privita prost afara", iar "oamenii nu mai vor scandal nici in Guvern, nici intre opozitie si putere" ci doresc "lucruri concrete".

Citeste si:
Vasile Dîncu (PSD) despre o posibilă reformă electorală: „Trebuie ţinut cont de cultura patriarhală bazată pe lideri și lipsa de descentralizare a României”
Vasile Dîncu (PSD) despre o posibilă reformă electorală: „Trebuie ţinut cont de cultura patriarhală bazată pe lideri și lipsa de descentralizare a României”
Vicepreşedintele Senatului Vasile Dîncu (PSD) este de părere că un Cod electoral în România trebuie gândit sistemic, diferenţiat pentru alegerile generale şi cele locale. "Ar trebui un...
Vasile Dîncu: „Nu ne înghesuim noi să votăm un guvern pe care tocmai l-am dat jos. Nu există niciun semn de înțelegere în alianță”
Vasile Dîncu: „Nu ne înghesuim noi să votăm un guvern pe care tocmai l-am dat jos. Nu există niciun semn de înțelegere în alianță”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că PSD nu se va "înghesui" să voteze un guvern format din miniştri ai USR, el arătând că PSD a înaintat şi a votat o...
Sursa: NEWS.RO