Vasile Dancu, despre coruptie si politicieni: Nimeni nu ridica primul piatra

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 14:31
3751 citiri
Vasile Dancu, despre coruptie si politicieni: Nimeni nu ridica primul piatra

Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), sociolog, este de parere ca Opozitia politica nu critica indeajuns coruptia din randul puterii actuale, pentru ca nu are forta sa ridice piatra.

Vasile Dancu a raspuns la intrebarile Ziare.com legate de fenomenul coruptiei in Romania, cu ocazia lansarii, joi, a Barometrului Global privind Coruptia, care arata ca unul din trei romani recunoaste ca a dat mita si ca 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei din tara a crescut in ultimii trei ani.

"Nu inteleg de ce Opozitia este tacuta si lipsita de imaginatie in a ataca faptele de coruptie ale guvernarii. Sa fiu mai riguros: sunt politicieni din Opozitie care ataca aceasta tema, dar in opinia mea sunt foarte putini. In orice situatie, o Opozitie inteligenta gaseste fapte de coruptie ale Puterii, cu precadere in cazul politicii balcanice", spune Vasile Dancu.

Romania, loc fruntas in Europa la coruptie: Unul din trei romani da mita

Vasile Dancu adauga ca atitudinea Opozitiei da impresia ca este vorba despre "tabuuri despre care toata lumea vorbeste doar in soapta, dar nimeni nu le spune public" si ca exista "o armonie din faptul ca Puterea si Opozitia lucreaza pentru scoaterea tarii din criza".

"Imi aduc aminte cum ataca Traian Basescu puterea politica pentru coruptie si, vazand ce se intampla acum, ai senzatia ca vremurile s-au schimbat total, ca politica ofensiva a disparut. Nimeni nu ridica primul piatra. Politicienii parca se uita in sondaje si asteapta sa le vina randul la putere", sustine Vasile Dancu.

Dancu: Ma indoiesc ca Monica Macovei va putea schimba ceva in PD-L

In ceea ce priveste vocea critica din PD-L referitor la coruptie, Monica Macovei, Dancu sustine ca aceasta nu va putea schimba nimic si ca "este tinuta departe de PD-L".

Cat despre discursurile anticoruptie din interiorul PD-L, Vasile Dancu spune ca, in cazul in care sunt sincere, nu reprezinta decat "un exercitiu fara finalitate practica pentru societate", in conditiile in care vizeaza schimbarea de garda in PD-L.

"Greu de crezut ca Monica Macovei va reusi sa schimbe ceva, daca nu a reusit pana acum sa devina macar un vicepresedinte al partidului. Ar fi fost un semn ca discursul ei este macar semi-acceptat, chiar si din ratiuni de imagine", a explicat Vasile Dancu.

Vasile Dancu adauga ca, indiferent de conditii, partidele din Romania nu vor accepta discursul anticoruptie si discursul privind reforma statului.

"Scindarea in PD-L poate fi reala, dar nu este chiar o scindare, Monica Macovei este tinuta deoparte de PD-L. Cand un membru de partid este 'scindat' de partid se poate spune ca este deviationist. Adica el merge tot inainte in timp ce partidul o ia in stanga sau in dreapta", mai precizeaza Vasile Dancu.

Quarterly Report - Editia 4

Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Nicolae Ciucă, despre cartea pe care o va lansa: ”Ca să nu mai fie niciun fel de enigmă legată de propria-mi persoană”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a dezvăluit joi, 23 mai, motivul pentru care va lansa o carte, explicând că a considerat că este bine să vină cu o descriere a tot ceea ce a însemnat...
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Ironie fină din partea lui Ciolacu la adresa lui Nicușor Dan. "Nu are curaj să vină singur într-un studio să se vadă cu doamna Firea"
Pentru ca nu a acceptat să participe încă la o dezbatere televizată împreună cu candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, Nicușor Dan, actualul edil, este aspru criticat de...
#Vasile Dancu, #Dancu coruptie politica, #Dancu coruptie piatra , #PSD