Vasile Dancu, despre sfaraitul micilor langa bere si modernizarea social-democratiei

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 22:35
4774 citiri
Vasile Dancu, despre sfaraitul micilor langa bere si modernizarea social-democratiei
Foto: enational.ro

Rebranding, modernizare si celebrarea muncii ca valoare suprema. Acestia ar fi termenii in care sociologul Vasile Dancu a comentat pentru Ziare.com modul in care PSD a decis sa renunte anul acesta la celebrele petreceri campenesti cu mici si bere in favoarea unor actiuni sociale.

De ce a luat Victor Ponta aceasta decizie? Electoratul traditional nu va fi dezamagit? Este un semn de modernizare al social-democratiei? Cum se sarbatoreste 1 Mai in Uniunea Europeana? Acestea au fost intrebarile la care Vasile Dancu a acceptat sa ne raspunda in cadrul unui scurt comentariu pe tema celebrarii Zilei Internationale a Muncii.

Dancu: Sindicatele germane dau carnati si bere de 1 mai de peste 100 de ani

Partidele nu sunt scutite de mode sau obiceiuri care cauta sa fie marci de identificare pentru formatiunea politica respectiva sau chiar pentru lider. PSD, mai ales dupa perioada Nastase, taxata de adversarii politici, presa si chiar de vechea generatie din partid, pentru indepartarea de mase (vazuta chiar ca abdicare de la niste principii de stanga) sau numita chiar de fondatorul PSD ca si capitalism de cumetrie, a inceput, mai ales in epoca lui Mircea Geoana, sa organizeze marsuri sau manifestari de forta, uneori chiar cu zeci de mii de oameni .

Adunarea de pe stadionul National de anul trecut, organizata de Liviu Dragnea, a fost cel mai bun exemplu in acest sens. O demostratie de forta si solidaritate, care a oferit un bun start de campanie.

Toate aceste lucruri sunt modalitati de rebranding, de a spune ceva in plus despre o marca politica.

Dreapta este de doua secole branduita ca fiind elitista, selectiva, partidul celor bogati sau aproape bogati. A face mari adunari populare este o practica legata de traditiile manifestatiilor impotriva capitalismului, traditie care are deja peste 100 de ani, in 1888 fiind inceputul.

La romani, micii si berea au indigenizat o traditie europeana, sindicatele germane dau carnati si bere de 1 mai de peste 100 de ani. Din pacate, clasa politica si administrativa de la noi a transformat 1 mai in chermeze si ocazii de mita electorala in anii cu alegeri.

Poate ca anul acesta se fac mai putine cheltuieli cu 1 mai si pentru ca nu este an electoral, fiind unul dintre putinii ani liberi de obligatii electorale. Dincolo de asta, cred ca este semnul unei schimbari, semnul unei noi strategii politice.

Un mod mai subtil de a vorbi despre solidaritate intre generatii

Victor Ponta, ca presedinte nou care va vrea sa-si puna amprenta pe imaginea de ansamblu, va incerca in mod clar un rebranding. Evident ca el stie ca 1 mai este o sarbatoare incarcata de valori si de ideologie, chiar daca a fost atat de mult folosita incat pare ca s-a devalorizat.

Este vorba de celebrarea muncii ca valoare suprema, care eu cred ca va ramane, chiar daca traim un capitalism salbatic care ne spune ca este important profitul si capitalul, nu munca. Adica este important rezultatul pentru cei putini si nu energia milioanelor de oameni care creeaza bunuri materiale si civilizatie.

A merge la o gradinita sau la un camin de batrani este un mod mai subtil de a vorbi despre solidaritate intre generatii, despre familie sau educatie, decat sa aduci mii de oameni sa se calce in picioare in jurul gratarelor sau a cazanelor cu sarmale.

Ma bucur ca Victor Ponta cauta sa modernizeze stanga care intrase parca in labirintul expresiei "Opriti gratarele, vorbeste Domnul Presedinte!". Este clar ca acesta este un semn ca in viitor vom vedea si alte schimbari de comportament organizationale la PSD.

Stanga incepe sa castige tot mai multi intelectuali si oameni tineri

Social democratia este in curs de modernizare chiar daca mai avem mult pana sa schimbam mentalitatile.

Nu se vor supara electorii, cu siguranta. Presa noastra caricaturizeaza cu pasiune votantii de stanga, dar acest reflex va disparea pana la urma, pe masura ce neoliberalismul va mai produce crize cum este cea pe care o traversam acum.

Stanga moderna este responsabila si solidara, nu este stanga protectiei celor care nu muncesc sau nu vor sa munceasca. Statul de stanga nu este statul lenesilor, ci este statul competitiv, cel care se asociaza cu privatii si cauta sa aduca cele mai bune servicii cetateanului, asa cum Tony Blair a aratat ca se poate.

Statul la care viseaza social democratii veritabili este unul suplu, dar care nu uita ca trebuie sa pazeasca si sa puna in practica un contract social si sa vegheze ca sa existe o competitie sociala, economica sau politica corecta, cu arbitru, nu o competie intre lupi si miei.

Stanga incepe sa castige tot mai multi intelectuali si oameni tineri si cred ca va pierde in populism si va castiga in inteligenta si planificare.

Sintetic: Nu doar votantii stangii ies azi la gratare si mici, cei ai dreptei sunt tot acolo, in fum de gratare si sfarait de mici.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campania electorală îi determină pe politicieni să aibă un limbaj mai „colorat”, să folosească un discurs plin de „ură”, lucru care le poate aduce sancțiuni din partea Consiliului...
#Dancu 1 Mai PSD, #Dancu modernizare social democratie, #PSD 1 Mai 2013 , #PSD
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
Normal,noi nu credem in sindicatele germane,ci in *** germane,