Confruntarea tehnocratilor. Dancu vs Ciolos

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 08:56
7978 citiri
Confruntarea tehnocratilor. Dancu vs Ciolos

Domnul Vasile Dancu a iesit de sub acoperirea tehnocrata putin timp si nu integral, suficient insa pentru ceea ce poate fi un balon de incercare, o lansare de tema la momentul oportun.

De-abia isi anuntase dl Ciolos intentia de a lansa o platforma de proiecte in baza careia ar putea fi sustinut pentru un nou mandat de premier, ca o stire foarte interesanta a ingalbenit ecranele: si Dl Dancu isi doreste sa fie premier.

Vice-premierul a declarat pentru Bloomberg: "Exista posibilitatea sa accept sa raman in Guvern, dar nu fara conditii. Ar trebui sa existe o forta politica puternica in spatele unui guvern care isi ia angajamentul pentru schimbare rapida in Romania. O oferta de reconstructie cu un program de dezvoltare nationala la baza".

"Vasile Dancu si-a aratat disponibilitatea de a deveni premier intr-un interviu acordat joi, la Bucuresti, spunand ca este deschis sa discute despre aceasta pozitie daca se poate baza pe o majoritate in Parlament si pe suportul presedintelui Klaus Iohannis", aratau in introducere autorii interviului.

Peste cateva ore, vicepremierul venea cu precizari laconice: "E o interpretare a ziaristilor... Nu am niciun proiect de prim-ministru".

Asa sa fie?

Trec peste faptul ca in urma cu un an dl Dancu imi spunea raspicat intr-un interviu ca dupa finalul acestui mandat tehnocrat nu mai intentioneaza sub nicio forma sa faca altceva decat carti si cariera universitara: "Nu vreau sa mai fac politica dupa acest mandat. Vreau sa fac cu totul altceva. Vreau sa ma dedic activitatii de profesor, sa scriu, am vreo cateva carti la a caror finisare lucram, de aceea mi-a fost foarte greu sa renunt si sa vin la Guvern. Stiu ca nimeni nu ma crede cand spun asta, dar nu m-am hotarat usor sa vin aici. Si nu vreau sa permanentizez prezenta mea la putere si in Guvernul Romaniei".

Pana la urma, atunci cand conditiile se schimba, cand perceptia ta se schimba, nu e drept sa ramai prizonierul propriilor optiuni dintr-un anumit moment. Daca nu ar fi asa n-ar mai exista, de exemplu, divortul. Totul e sa poti argumenta consistent si valid schimbarea de optiune.

Deci faptul ca dl Dancu ar dori totusi sa continue nu mi se pare neaparat cel mai rau lucru cu putinta. Dar cum sa continue?

Presedintele Iohannis a spus clar ca nu va numi altceva decat un guvern politic dupa alegeri. Deci ca sa continue, dl Dancu ar trebui sa redevina om politic. Pentru tehnocrati drumul pare, potrivit presedintelui, la final. Care partid oare ar fi o solutie pentru dl Dancu, fost vicepresedinte si ministru PSD? Sa fie PNL? Sa fie USR?

Deci mi se pare clar ca dl Dancu admite ca ia in calcul implicit, prin raportare la criteriile presedintelui, reintrarea in PSD. Deci cand vorbeste de majoritate e de presupus, logic, ca se gandeste la formarea unei majoritati in jurul PSD.

Avem asadar un premier care ar putea continua cu o majoritate a PNL si un vicepremier care ar putea continua cu o majoritate a PSD.

Ce pozitie ar putea viza dl Dancu in viitorul guvern? Teoretic si una de simplu ministru. Dar dl Dancu nu are biroul la ministerul Dezvoltarii, ci in Palatul Victoria. Acolo ii place. Si dupa ce ai fost vicepremier, ce te-ar putea tenta sa retrogradezi la simplu ministru mai ales cand pretul e sa-ti abandonezi din nou cartile si cariera universitara dupa care spui ca tanjesti?

Eu cred ca declaratia pentru Bloomberg a dlui Dancu nu a fost nici intamplatoare, nici gresit interpretata. Un ziarist care realizeaza un interviu isi formeaza niste convingeri si din discutiile anterioare si ulterioare inregistrarii propriu-zise. Va pot spune din experienta ca uneori acestea sunt cu mult mai interesante decat ceea ce se inregistreaza, nu numai prin ceea ce se rosteste, ci si prin atitudine, reactii, mimica.

Daca PNL are tehnocratul lui, si PSD isi scoate la incalzire propriul tehnocrat. Daca dl Ciolos spune ca ar dori sa continue proiectele bune ale acestui guvern, are si PSD o varianta pentru ca ele sa continue, nu-i asa?

Cred ca PSD are nevoie de aceasta proiectie nu atat pentru propriul electorat educat sa creada ca tehnocratii au facut numai rele, cat ca sa demobilizeze electoratul advers prin eliminarea unei surse de pericol: stati linistiti si cu noi continua proiectele bune!

Nu stiu daca Liviu Dragnea ia in mod serios in calcul nominalizarea lui Vasile Dancu. Nu este deloc exclus, avand in vedere ca va avea nevoie de o fata "spalata". Dl Dancu este un intelectual, fara suspiciuni in privinta integritatii, cu vorba molcoma de ardelean, total nepolarizant. La fel de important, nu ar reprezenta un pericol conturat pentru puterea in partid a lui Liviu Dragnea, domeniu in care nu numai ca nu a performant, dar de care nici nu pare pasionat.

Nu-l vad pe dl Dancu nici interesat, nici apt sa se ocupe de masinarie, baroni, filiale, mobilizare si alte asemenea griji majore ale unui presedinte de partid. Si nici vreun radical al principiilor inflexibil nu-mi pare a fi. A fost totusi ministru in Guvernul Nastase.

Dupa cum la fel de posibil mi se pare ca dl Dancu sa fie doar un iepure, ale carui urechi au fost scoase din jobenul PSD doar cat a fost nevoie pentru a arunca proiectia tehnocrata si asupra social democratilor pentru a calma electoratul advers cu apetenta pentru asa ceva. Iar adevaratul premier PSD avut in vedere de dl Dragnea sa fie tinut in umbra pentru a nu fi expus atacurilor.

Fapt este ca ne aflam deja in situatia unei competitii politice destul de bine conturata la varful Guvernului tehnocrat. Paradoxala aparent, logica insa, daca ne gandim ca tehnocratia nu poate fi decat un accident.

Citește și:
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Lidia Tudor, una dintre fiicele lui Corneliu Vadim Tudor, decedat la 14 septembrie 2015, a făcut dezvăluiri despre ultimele clipe din viața fostului politician. Într-un podcast moderat de...