Dancu: R. Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 20:53
1912 citiri
Dancu: R. Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita
Foto: Ziua de Constanta

Vasile Dancu, sociolog, este de parere ca Republica Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita si spune ca situatia de aici se aseamana foarte mult cu cea din Romania, dupa Revolutie, oamenii incercand "cu disperare sa scape de frica".

"Republica Moldova este o Romanie care inca nu a fost dezamagita foarte mult, este o Romanie mai entuziasta, mai deschisa, acesti oameni se bucura de putin si sunt multumiti", a declarat Vasile Dancu, sociolog, care a petrecut o saptamana in Republica Moldova, cu ocazia alegerilor legislative anticipate.

Acesta sustine ca moldovenii sunt "in acea etapa a noastra de zbatere pentru a-l intelege pe celalat, pentru a iesi din frica", si explica tot prin frica si rezultatele sondajului pe care l-a realizat inainte de alegeri si care a aratat ca voturile moldovenilor nu se vor mai duce la comunisti. Dancu adauga ca atmosfera in Republica Moldva, dupa alegeri, a fost tot una dominata de teama si neincredere.

"Nici reprezentantii partidelor castigatoare nu s-au bucurat nu s-a bucurat nimeni decat in soapta, cu fereala, sa nu ramana urme. (...) Este un reflex de frica, Republica Moldova este un teritoriu tragic special pentru ca este sub ocupatie, noi nu intelegem ce inseamna asta pana nu stai, pana nu traiesti acolo", a declarat Vasile Dancu, invitat la o emisiune a B1 tv.

Acesta precizeaza ca toate faptele arata, pana acum, ca moldovenii "sunt in stare sa repete istoria noastra", in incercarea de a lupta cu vechile structuri. Revolutia pentru romani a insemnat libertate, adauga Dancu: o libertate de care "ne-am batut joc", insa o libertate pe care moldovenii nu au putut sa o experimenteze.

"Abia acum am inteles mai bine lupta disperata impotriva vechilor structuri ,abia acum cand am trecut prin localitati si am vazut oameni care se lupta cu frica, cu nesiguranta, un fel de inertie a comunismului care nu poate fi clatinata prea usor", declara Dancu.

Republica Moldova a facut un pas spre Europa

Cu toate acestea, Vasile Dancu este de parere ca Republica Moldova a facut un pas inainte catre Europa, prin rezultatul alegerilor legislative de duminica si precizeaza ca Romania trebuie sa o ajute sa faca si altii.

"Republica Moldova a facut un pas spre Europa, un pas spre modernizare si in viitor va putea sa faca pasi mai multi daca si noi facem un efort in acest domeniu, fara sa facem politica", a declarat Dancu.

Acesta a precizat ca romanii pot ajuta Republica Moldova, implicandu-se in problemele acestora: constructia de drumuri sau locuinte reprezinta prioritati.

In ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor cu capital romanesc in Republica Moldova, Dancu este de parere ca desi piata moldoveneasca este neexploatata, tara este destul de mica: "Republica Moldova este un fel de El Dorado pentru multi, din pacate este o tara mica cu un PIB mic si cu putine resurse", spune acesta.

Intrebat daca ar fi posibila unirea Republicii Moldova cu Romania, Vasile Dancu a raspuns: "Noi ar trebui sa nu spunem aceste lucruri. Jurnalistii sigur pot sa o spuna, politicienii nu ar trebui sa spuna acest lucru. (..) Este cauza faptului ca exista o sensibilitate pentru Romania, e o frica a rusofonilor, a celor care sunt independentisti si lucrurile trebuie sa se desfasoare printr-o integrare in trepte a Republicii Moldova in Uniunea Europeana".

Partidele proeuropene sunt captive in propria alianta

In ceea ce priveste alianta pro-europeana din Republica Moldova, Vasile Dancu este de parere ca, desi aceasta nu a functionat optim pana acum, va putea gasi o cale de a colabora fara sa ii implice si pe comunisti.

"Alianta a fost construita in viteza si nu a avut timp sa functioneze foarte bine, s-au certat intre ei la campanie si la referendum, in afara de Filat care s-a simtit conducatorul, (..) care nu a facut o campanie personalizata, ceilalti si-au pus poza pe afisele de campanie, desi era o campanie pentru alegerile legislative", a explicat Dancu.

Acesta a adaugat ca toate partidele din alianta proeuropeana sunt "captive in propria alianta", deoarece niciunul dintre partide, daca se aliaza cu Partidul Comunist din Republica Moldova, nu va avea o majoritate pentru a numi presedintele.

"Marian Lupu am senzatia ca incearca sa introduca si comunstiii intr-o coalitie de uniune nationala, nu stiu daca este si o modalitate de a negocia cu partenerii de coalitie. In mod normal, aceasta nu este o optiune. Cred ca vor gasi resurse interne ca sa se inteleaga", a declarat Vasile Dancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Vasile Dancu, #Dancu Moldova dezamagita, #Moldova Romanie dezamagita , #stiri Vasile Dancu