Vasile Dancu: Criza nu este o explicatie pentru cresterea coruptiei

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 22:18
2291 citiri
Vasile Dancu: Criza nu este o explicatie pentru cresterea coruptiei
Foto: Arhiva

Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), sociolog, a comentat pentru Ziare.com rezultatele Barometrului Global privind Coruptia si a spus ca, in opinia sa, criza economica nu este o explicatie pentru cresterea fenomenului.

Barometrul privind coruptia publicat de Transparency International arata ca, in Romania, unul din trei romani recunoaste ca da mita, iar 87% dintre romani cred ca nivelul coruptiei a crescut in Romania in ultimii trei ani.

Romania, loc fruntas in Europa la coruptie: Unul din trei romani da mita

"Criza nu este o explicatie pentru cresterea coruptiei. In criza, oamenii trebuie sa lucreze mai mult, sa caute solutii de simplificare a modului de viata, nu sa se dedea la fapte de coruptie. (...) Nu criza face sa creasca fenomenul coruptiei, ci lipsa de moralitate a politicienilor si functionarilor publici", a declarat Vasile Dancu, pentru Ziare.com.

Intrebat in ce conditii ar putea societatea romaneasca sa se "curete" de flagelul coruptiei si daca schimbarea trebuie sa vina de la cetatean sau de la institutii, Vasile Dancu a raspuns ca schimbarea trebuie sa vina de la politicieni.

"Politicienii trebuie sa croiasca reguli dure si mecanisme anticoruptie in fiecare lege sau regula creata. Acum, multe legi sunt facute ca svaiterul, mai mult pentru gaurile din ele. Nu exista popoare morale si unele imorale. Cand institutiile sunt slabe, cand statul este o anexa a partidelor care compun puterea politica la un moment dat, atunci apare coruptia ca o buruiana grasa", spune Vasile Dancu

Vasile Dancu adauga ca fenomenul coruptiei "poate aparea la fel de repede in Germania sau in Romania", singura diferenta fiind aceea ca in Germania, "pedepsele pentru evaziune fiscala duc spre puscarie si spre un cazier fiscal care iti poate interzice sa mai faci afaceri pentru tot restul vietii".

Romanii nu isi dau seama ca atunci cand furam de la stat ne furam caciula

Sociologul adauga ca in Romania exista "un ethos al invartelii si coruptiei", iar "romanii se misca in ilegalitati ca pestii in apa", deoarece pedepsele sunt prea relaxate. In plus, romanii nu isi dau seama ca "atunci cand furam de la stat ne furam caciula", adauga Dancu.

"Din pacate, inca, noi romanii nu ne-am propus sa scapam tara de coruptie, pentru ca am fost mereu cotropiti de cineva, nu am fost stapani. Am furat crezand ca furam de la turci, de la unguri sau austrieci, apoi statul ne-a fost cotropit de comunisti ...

"Multi romani care bat drumurile la DNA cu spectacolul televizual aferent sunt vazuti de ceilalti ca niste haiduci moderni. Nu ne dam seama ca atunci cand furam de la stat ne furam caciula.

Atata timp cat ne vom comporta ca niste slugi care fura de la stapan, coruptia va fi considerata o solutie licita, iar cei pedepsiti pentru asta vor avea in ochii nostri doar statutul de ...ghinionisti", conchide Vasile Dancu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Vasile Dancu coruptie, #Dancu criza coruptie , #stiri Vasile Dancu
Comentarii