Vasile Dancu: Parlamentul Romaniei a fost animat de vuvuzela politica

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 17:38
1916 citiri
Vasile Dancu: Parlamentul Romaniei a fost animat de vuvuzela politica

Social democratul Vasile Dancu apreciaza ca ultimele evenimente de pe scena politica - alegerea judecatorilor la CCR si motiunea de cenzura - au fost ocazii in care romanii au vazut cum politica poate face un zgomot mai mare, mai absurd si mai fara de sens decat cel din stadioanele sud-africane, acolo unde vuvuzelele au devenit "staruri".

"Ore intregi au vorbit la microfon, in transmisii directe, guvernanti nervosi ca lor nu li se accepta faptul ca sunt niste eroi care se sacrifica pentru natiunea asta proasta care nici macar nu-i merita. Urletele Premierului si flueraturile opozitiei politice se amestecau cu spectacolul protestatarilor adusi pe la balcoane. Un spectacol care era interesant de privit ca gesticulatie, ca balet, sau ca zgomot de fond", scrie Vasile Dancu pe blogul personal.

Sociologul mai compara situatia politica cu o bataie din Ferentari, dintre clanurile de rromi, care fac mai multa galagie, decat actiune.

"Cele doua zile de parlamentarism mi-au dat o senzatie similara, m-au facut sa-mi aduc aminte de specatacolul pe care-l vazusem acum aproape trei decenii. Nu stiam atunci cuvantul vuvuzela, dar mi-a ramas senzatia ciudata de amestec intre teatru si viata, intre simulare si traire, intre pasiunea razbunarii si pragmatismul de a lua bani pentru acest spectacol din buzunarele fraierilor", mai scrie acesta.

Vasile Dancu spune ca "vuvuzela politica de doua zile a creat un zgomot imens, societatea si-a intors capul spre politicieni crezand ca este acolo vreun mesaj, cand colo, a auzit doar vuvuzela".

"Nici un proiect, nici o idee, nici o speranta. Nu stim ce va fi maine, la ce ne va folosi austeritatea, nu stim ce ar face opozitia daca va veni la putere, nici daca va fi un sfarsit sau vreun inceput. Am vazut pe forumuri pensionari (sau cel putin asa se autodefineau) care spuneau ca sunt dispusi sa accepte masurile Guvernului caci astfel nu vor mai primi pensii de loc la toamna, cum au auzit ca le-a spus Premierul. Bietii oameni, chiar sunt dezorientati de vuvuzela politica, te pomenesti ca au dreptate comentatorii de fotbal de la Campionatul Mondial", mai scrie sociologul.

Vasile Dancu se intreaba, in final, cum ne-am simti daca ar tacea vuvuzela politica?

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...