Strategia PSD pentru anul electoral. Vasile Dâncu: “Dacă ne vom certa pe o listă și pe alta vom fi împreună, va fi foarte greu” VIDEO

Vineri, 08 Martie 2024, ora 03:00
2803 citiri
Strategia PSD pentru anul electoral. Vasile Dâncu: “Dacă ne vom certa pe o listă și pe alta vom fi împreună, va fi foarte greu” VIDEO
Vasile Dâncu FOTO / Facebook Vasile Dâncu

Senatorul Vasile Dâncu, președinte al Consiliului Național al PSD și lider al organizației Cluj, a vorbit la Dialogurile Ziare.com despre strategia de campanie a social-democraților, dar și despre provocările pe care trebuie să le depășească ”roșii” și ”albaștrii” din Coaliție.

În ultimele săptămâni, Coaliția de guvernare a luat o serie de decizii privind campania electorală, care au vizat și strategia alianței pentru alegeri. La ultima ședință de Birou Național Politic a PNL s-au trasat în discuții aprinse câteva “linii roșii” pe care liberalii declară că nu acceptă să le treacă.

“Suntem două partide diferite, noi și PNL. În Partidul Social Democrat am construit o echipă, avem o conducere colectivă, nu este vorba neapărat despre o mână de fier, dar noi luăm mereu deciziile împreună, suntem împreună în fiecare săptămână, de câteva ori câteodată, cei din conducere, discutăm foarte mult. Nimeni nu îți impune o părere care să vină din afară sau care să fie străină celorlalți, și atunci funcționează”, mărturisește Vasile Dâncu.

Politicianul a explicat că nu există o strategie de comunicare impusă la nivel de partid, ci se preferă ca problemele să nu fie expuse în spațiul public, ci în ședințele de partid.

“Chiar și atunci când trebuie să luăm decizii grele, cum a fost să intrăm la guvernare când o parte din colegii noștri de partid spuneau să îi lăsăm pe liberali să se descurce cu dreapta lor pentru că în toamnă sau în primăvară o să îi prindem într-o situație foarte proastă. Am dezbătut în interior fără să facem scandal. Câteodată am senzația că prietenii noștri de la liberali comunică pe mai multe voci și intenționat, poate că așa trebuie pentru electoratul lor”, apreciază Dâncu.

PSD nu mai acceptă traseiști

După valul de primari PNL care au decis să schimbe tabăra și să candideze din partea PSD, cele două partide au luat decizia de a înceta recrutările. Cerința de a nu mai accepta membrii PNL a venit și din partea lui Nicolae Ciucă, care spune că este o practică neloială. Marcel Ciolacu a anunțat deja în interiorul partidului decizia de a nu mai recruta primari PNL, dar sunt și cazuri speciale în care nu se aplică regula, spune Vasile Dâncu.

“În principiu este luată această decizie, și la ultima noastră întâlnire de Coaliție am discutat despre asta. Am ajuns la o singură temă care totuși rămâne, există în anumite organizații neînțelegeri între șef și proprii lui primari. Trebuie să alegem următorul lucru, îi lăsăm să plece în afară, să iasă din Coaliție, să meargă la AUR sau la alte partide, Forța Dreptei, sau să poată merge la partenerul de Coaliție.

Oricum și președintele Marcel Ciolacu și președintele Nicolae Ciucă ne-au transmis tuturor să terminăm cu aceste transferuri. Nu ne interesează pentru că nu duc la lucruri bune. S-a întâmplat o dată când 500 de primari au trecut dintr-o parte în alta, unii dintre ei se întorc acum”, spune liderul PSD.

În opinia sa, chiar dacă nu este o măsură care poate fi pusă în practică, astfel de schimbări nu ar trebui permise.

“Ar trebui să facem un lucru, mie mi se pare, personal, să interzicem transferurile, chiar dacă este dreptul omului, este un drept Constituțional, să faci ce politică vrei. Poate că aceste transferuri ar trebui interzise, pentru că nu este normal să facem așa o disoluție a apartenenței politice”, spune Dâncu.

Cine va deschide lista la alegerile europarlamentare?

De curând, comisarul european Corina Crețu a anunțat că părăsește Pro-România după ce formațiunea politică a decis să se alăture AUR în alegeri. Aceasta a declarat că este o social-democrată convinsă, redeschizând subiectul listei PSD-PNL la europarlamentare.

Marcel Ciolacu a anunțat că lista va fi deschisă de o femeie care nu face parte din niciun partid politic. Vasile Dâncu reamintește că procesul de selecție al candidatei este încă în desfășurare:

“Am vrut să dăm un semnal că politica se deschide pentru specialiști. Încă suntem în analize, sunt unele variante dar nu am auzit să fie printre ele și doamna Corina Crețu”.

Au loc discuții despre un candidat unic la prezidențiale?

Blocajul în negocierile PSD-PNL a venit în momentul în care s-a discutat despre un candidat unic la prezidențiale. Ambii președinți de partid au insistat ca partidul lor să fie reprezentat de candidatul pentru cea mai înaltă funcție în stat.

“Orice partid își dorește să aibă președintele României și trebuie să facă tot ce poate pentru asta, ce este constituțional și legal. Trebuie să te uiți și la ce resurse ai, popularitate, resurse de încredere. După 9 iunie vom decide cum vom stabili care este candidatul comun, vom stabili cu siguranță o serie de criterii.

Refuzăm să discutăm în acest moment despre acest lucru pentru că ar aduce mai degrabă un bruiaj. Vedem ce rezultate obținem împreună, vedem după primele rezultate. Fără un candidat comun proiectul nostru și-ar pierde din portanță, ca să folosesc un termen din aeronautică”, spune Vasile Dâncu.

Provocarea cea mai mare este ca cele două partide să lupte pentru a câștiga cât mai multe primării, dar fără să se atace, având în vedere că au liste comune la europarlamentare, consideră Dâncu.

“Campaniile negative pot să aducă ceva, dar nu aduc voturi multe, oamenilor le place mai degrabă unirea decât ura. Contează și cum vom reuși să comunicăm, sper să ne armonizăm și comunicarea, păstrând identitatea celor două partide. Nu mai există triburi politice, lucrurile se împart după alte criterii, și noi social-democrații am promovat politici de dezvoltare, PNL vin cu niște proiecte sociale, câteodată parcă și exagerează, sunt mai tari decât cele pe care le promovează PSD.

Această ruptură ideologică (stânga și drepta -n.r) nu prea mai funcționează astăzi, de aceea, pe baza unui proiect de genul acesta putem să construim în toamnă și liste comune la parlamentare. Dacă ne vom certa pe o listă și pe cealaltă suntem împreună va fi foarte greu. Alegerile următoare vor fi un test”, a concluzionat Vasile Dâncu.

Întregul interviu poate fi urmărit mai jos:

Quarterly Report - Editia 4

PNL a vorbit cu Laura Codruța Kovesi despre posibila candidatură a procuroarei la prezidențiale. Ce le-a transmis șefa Parchetului European
PNL a vorbit cu Laura Codruța Kovesi despre posibila candidatură a procuroarei la prezidențiale. Ce le-a transmis șefa Parchetului European
PSD și PNL nu au anunțat oficial numele candidaților pentru alegerile prezidențiale 2024. La un moment dat s-a vorbit foarte mult despre posibila candidatură a Laurei Codruța Kovesi, ce ar...
PNL, dependent de alianța cu PSD. Rareș Bogdan a recunoscut: „Această alianță trebuie să coexiste!"
PNL, dependent de alianța cu PSD. Rareș Bogdan a recunoscut: „Această alianță trebuie să coexiste!"
Rareș Bogdan nu-și vede viitorul politic fără alianța PSD + PNL. Cele două tabere se vor înțelege, în ciuda tuturor declarațiilor belicoase aruncate de-a lungul timpului în spațiul...
#Vasile Dancu, #PSD, #Marcel Ciolacu PSD, #PNL, #alianta alegeri prezidentiale , #PSD