Dancu: Traian Basescu are mai multe sanse sa fie reconfirmat decat sa fie demis

Marti, 10 Iulie 2012, ora 20:04
9442 citiri
Dancu: Traian Basescu are mai multe sanse sa fie reconfirmat decat sa fie demis

Sociologul Vasile Dancu a explicat, marti, ca electoratul va arata mai putina dorinta si motivatie in privinta suspendarii presedintelui, deoarece referendumul este perceput de catre cetateni ca fiind un vot negativ, astfel ca prezenta nu va aduce validarea acestuia.

"Conditia indeplinirii validarii unui referendum de acest gen cu 50% + unul ar insemna ca listele electorale sa fie adaptate la ultimul recensamant, ceea ce nu se intampla in acest moment. Avem 19 milioane si ceva de locuitori si 18 milioane de votanti, ceea ce inseamna o lista cu un plus de vreo 3 milioane de votanti. Pe de alta parte sunt conditii care tin de tipul de alegere care este referendumul.

Referendumul este un fel de alegere negativa. Referendumul de suspendare este un fel de alegere negativa in care oamenii sunt chemati sa invalideze pe cineva, dar nu sunt chemati sa puna pe cineva in loc. Asa cum sunt obisnuiti oamenii sa gandeasca in mod normal, asa incat vom avea o mai putina dorinta, motivatie de a merge la vot, oamenii se duc mai degraba pentru lucruri pozitive care corespund dorintei lor de schimbare, decat pentru lucruri negative", a declarat Dancu.

De asemenea, el a relatat ca perioada aceasta a anului nu faciliteaza prezenta electoratului la urne si considera ca USL trebuie sa comunice "expresiv" cu cetatenii pentru a-i atrage la vot.

"Pe de alta parte, legitimitatea presedintelui este un pic diferita decat a celorlalti politicieni si in plus este vacanta, este vara, in 29 iulie exista o mare parte din populatie care vor fi in vacanta, cateva milione de oameni vor fi in vacanta, 500 de mii de oameni vor fi plecati in strainatate. Starea de spirit legata de vacanta nu faciliteaza mersul la vot. (...)

Dar exista sanse pentru ca oamenii sa mearga la vot, dar trebuie sa existe o comunicare foarte buna, o comunicare ce va convinge, o comunicare politica expresiva din partea celor care vor sa fie validat acest referendum. Inseamna o campanie in forta pe care ar trebui sa o faca USL, sa explice, sa convinga, dar este greu, nu este imposibil, dar este greu", a mai adaugat sociologul.

El considera ca exista mai multe sanse ca presedintele Traian Basescu sa nu fie invalidat decat sa fie demis, dar sustine ca electoratul poate oferi surprize.

"Sunt mai mici decat ar fi fost intr-o alta perioada a anului. De exemplu, sunt mai mici decat ar fi fost la alegeri prezidentiale regulate, in care oamenii voteaza pentru un candidat, dar nu contra unui candidat. As vrea sa spun ca electoratul nostru le-a oferit surprize. Ultimele alegeri locale au fost niste alegeri care au fost o mare surpriza pentru noi, eram obisnuiti cu alegeri locale cu o prezenta la vot un pic peste 30% din voturi. Si, desi am avut o campanie foarte slaba, oamenii s-au dus la vot. A fost o incercare in care oamenii au invalidat perceptiile analistilor", a mai adaugat Dancu.

Sociologul a subliniat ca niciunul dintre actorii importanti ai suspendarii, nici premierul Victor Ponta si nici presedintele interimar Crin Antonescu, nu vor participa la campanie in mod constant.

"Acum sondajele spun ca oamenii sunt destul de motivati, dar cu o motivatie destul de importanta a oamenilor, totusi 50% plus unul, este un total destul de greu de atins pana sa fie o competetie foarte puternica. Eu nu cred ca in aceasta campanie cele doua parti vor reusi sa activeze foarte mult electoratul. Este si foarte putin timp, sunt trei saptamani si de asemenea cei mai importanti actori ai suspendarii, adica premierul Victor Ponta si Crin Antonescu nu vor putea participa la campanie foarte serios", a sustinut Dancu.

Sociologul Vasile Dancu a conchis spunand ca "niciodata nu putem aprecia de la inceput reactia populatiei. La alegerile locale ne-au surprins cu o prezenta foarte mare la vot, intr-un fel de automotivare".

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: rNews