Ziare.com

Vasile Dancu: Uninominalul mioritic este o infruntare de street fighting

Luni, 23 Iunie 2008, ora 12:53

   

Vasile Dancu: Uninominalul mioritic este o infruntare de street fighting
Vasile Dancu, unul din liderii de la Cluj ai PSD, sustine ca votul uninominal pare sa fi adus mai multe prejudicii vietii politice decat primenirea multasteptata si puternic sustinuta de presedintele Traian Basescu, uninominalul nefiind altceva decat o "spalatorie politica" ce a adus in prim-plan "mediocri guresi".

"In euforia odelor adresate uninominalului, multi dintre noi au uitat ca a fi ales prin vot direct este doar un pas spre onorabilitate politica", scrie Dancu intr-o postare pe blogul sau despre care a sustinut intr-o interventie la Realitatea TV ca nu se doreste a fi un atac la adresa conducerii actuale a PSD.

Dancu a dorit sa atraga atentia asupra faptului ca "a crescut aroganta celor care vor fi confirmati la comanda consiliilor judetene si peste putin timp o sa vedem ca nimeni nu ii va mai putea controla".

Un alt aspect incriminat de liderul PSD este explozia de interes civic manifestata subit la aceste alegeri locale de satenii din comunele Stefanesti, Iepuresti si Sintesti. "Au crescut sumele implicate in campanie, inclusiv pentru cumpararea votului. La Stefanesti am vazut doar o parte a interesului instantaneu si sincer pentru vot si democratie. Am intalnit personal zeci de comune in care candidati la primarie sau judet au dat bani pentru voturi", recunoaste fostul strateg al social-democratilor.

"Am auzit in multe camine culturale pe unde am trecut in acesta campanie intrebarea timida, dar destul de disticta: Voi ce ne-ati adus? Liberalii ne-au dat galeti, pedelistii ulei si zahar", completeaza in postarea sa Vasile Dancu.

Tot la capitolul efecte negative ale introducerii votului uninominal, Vasile Dancu inscrie si alegerea prin vot a unor candidati "burdusiti de dosare penale", care au ajuns sa se mandreasca cu aceste dosare, considerandu-le "un fel de decoratie, un semn al faptului ca s-au luptat cu puterea. Spuneau in subtext: nu ai dosare penale nu esti luptator, ele sunt cicatricile pe batranul trup de pesedist, penelist, pedelist", spune Vasile Dancu.

In analiza sa facuta recentelor alegeri locale, liderul social-democrat mai spune ca "votul a devenit o afacere personalizata", si ca "uninominalul mioritic este o infruntare de street fighting".

In plus, au ajuns sa fie invingatori "oameni cu discurs agramat sau guresi fara de proiect", nemaifiind nevoie de specialisti adevarati. "Mediocrii voteaza mediocri, majoritatea decenta - daca nu este un mit - nu mai merge la vot", subliniaza Vasile Dancu.

Pe de alta parte, liderul social-democrat recunoaste ca si inainte de introducerea uninominalului politicienii politicienii intrau in "spalatoria de pete".

"Prin ajungerea la putere politicienii isi blocau dosarele, presau justitia, politia sau parchetul. Altii si-au facut televiziuni sau ziare, investitii politice perfecte pentru santaj dar mai ales pentru a presta servicii de spalatorie publica. Spalatoria functiona si prin migratia continua spre cei care ajungeau la putere.

Cred ca din politicienii de pe Scena Mare a Circului Politic, cei mai multi sunt cei care au trecut pe la cel putin doua partide. Erau spalatorii mai mult sau mai putin automate, unele functionau cu centralista altele cu bani, ca si tonomatele", mai spune Vasile Dancu.

Concluzia pe care o trage Dancu este ca votul uninominal s-ar putea sa aduca in viitor o curatenie mai profunda printre politicienii romani, dar ca, pe moment, "intr-un sistem de democratie neterminata, cum este al nostru, uninominalul la consilii a fost proiectat si impins inainte chiar si de unii care vroiau sa gaseasca o spalatorie politica ecologica: baia de multime prin vot este un argument de imunitate la acte de justitie, superior celor traditionale care aveau un grad mai mare de risc, de recidiva sau de decolorare".

Citeste mai multe despre Vasile Dancu alegeri vot uninominal analiza
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnul Dancu mai bine ar analiza performantele sale de la Cluj

Grupul de la Cluj este minunat, dar pentru altcanva si altundeva! Mai bine s-ar reprofila in oenge de logoree si garulatie politica.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor