Dîncu acuză ministrul Educației de abuz de putere, după ce a lăsat un secretar de stat de la PSD fără atribuții. „Un act de autoritarist şi totalitar”

Joi, 02 Februarie 2023, ora 12:48
2030 citiri
Dîncu acuză ministrul Educației de abuz de putere, după ce a lăsat un secretar de stat de la PSD fără atribuții. „Un act de autoritarist şi totalitar”
Fostul ministru al Apărării, Vasile Dâncu FOTO Facebook/ Vasile Dâncu

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul ministru Vasile Dîncu, a transmis joi, 2 februarie, că acţiunea de retragere a atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credea demult apuse.

Dîncu a mai precizat că acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru aduce în atenţie necesitatea de a se gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale.

”Am constatat cu stupefacţie un comportament greu de înţeles al ministrului Educaţiei, doamna Ligia Deca, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de partenerii de coaliţie şi faţă de beneficiarii şi actorii din sistemul educaţional. La nivelul PSD, am avut încă de la început dorinţa de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliţie, la optimizarea proiectelor de legi ale educaţiei. Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliţie, ”în două zile”, ne-a pus în situaţia de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate şi pentru consultarea oamenilor şi organizaţiilor din sistemul educaţional”, spune Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

El precizează că ”aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României şi susţin, în continuare, că legile educaţiei nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliţie, în regim de urgenţă”.

”Nu pot înţelege secretomania legată de legile educaţiei şi nici dispreţul pentru dialog şi colaborare. Acţiunea de retragere a atribuţiilor Domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie, este un act de autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru ne aduce în atenţie necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale”, spune Dîncu.

Fostul ministru al Apărării apreciat că ”exercitarea unei înalte demnităţi, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorităţii, dar în acelaşi timp nu poate să se exercite de maniere discreţionare sau după criterii de simpatii politice”. ”Cred că doamna ministru va avea înţelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligaţi să cerem demisia ministrului şi să renunţăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem şi noi - PSD - atribuţiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare”, mai spune Dîncu. El anunţă că, alături de colegii din PSD, a constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanţărilor prevăzute de PNRR.

”Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului educaţiei că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educaţie, nu cere noi legi ale educaţiei. PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul, ci ne solicită, conform angajamentului nostru - exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte şi pe care l-a condus la nivel de Prim Ministru - să aducem ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor şi a investiţiilor, având ca termen trimestrul III din anul 2023, în domenii precum: infrastructura de digitalizare rezilientă, cariera didactică, finanţarea sistemului, digitalizare, educaţie incluzivă etc”, declară Vasile Dîncu. Dîncu mai spune că există în PNRR ţinte şi termene care trebuie urmărite şi pentru toate elementele de reformă sunt prevăzute măsuri legislative precise care se pot implementa chiar şi prin ordine de ministru.

”Între timp au venit foarte mulţi bani pentru digitalizare, pentru combaterea abandonului şcolar, pentru dotarea de laboratoare şi spaţii de învăţământ, avem o finanţare uriaşă de 1 miliard de euro pe care trebuie să o accesăm şi să cheltuim banii cu folos. Ministerul Educaţiei ar trebui să se concentreze, aşa cum propun specialişti în educaţie, pe constituirea rapidă (ar trebui să existe deja!) a unei echipe interministeriale care să se ocupe de implementarea proiectelor prevăzute de PNRR, să producă rapoarte de progres lunare sau trimestriale, să adopte un HG cu termene şi responsabilităţi, dar şi un pachet legislativ ţintit pe aceste elemente. Avem o asemenea echipă? Avem un plan de măsuri si un calendar precis? Stadiul implementării măsurilor din educaţie este un punct permanent pe fiecare şedinţă de guvern? Ştim cine sunt responsabili pentru fiecare proiect pentru ca opinia publica să poată urmări modul în care se îndeplinesc aceste obiective?”, scrie Dîncu în postare.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD arată că ”opinia publică şi mediul educaţional aşteaptă din partea doamnei ministru Ligia Deca un răspuns cu privire la stadiul implementării acestor elemente de reformă din România Educată şi din PNRR, o organizare eficientă, pragmatică şi rapidă pe aceste proiecte”.

”Concentrarea pe o reformă fundamentală şi structurală a educaţiei, care ar trebui să se facă prin dialog şi prin consultare publică, este o ţintă falsă sau o neînţelegere. De fapt, senzaţia mea este că se trage de timp cu motivaţia că nu avem noi legi ale educaţiei. Fidelitatea pentru România Educată cred că trebuie probată nu prin gesturi autoritariste, ci prin acţiune pragmatică, dinamism şi înţelegerea urgenţei. Dacă doamna ministru sau oricine din Ministerul Educaţiei doreşte să se consulte şi cu echipa PSD suntem deschişi să sprijinim acest proces de implementare a ţintelor din PNRR, dar este nevoie de acţiune guvernamentală susţinută, de dialog şi efort continuu”, mai spune el.

Secretarul de stat Florian Lixandru ar urma să primescă alte atribuţii de la ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă surse politice. Totodată, Deca ar urma să discute cu echipa sa de la minister ca mesajul să fie unui unitar, cel agreat în coaliţie.

De asemenea, ea a spus că va discuta cu echipa sa de la minister pentru ca toţi să aibă acelaşi mesaj, cel agreat în coaliţie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, i-a retras atribuţiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, după ce acesta a criticat public proiectele de legi înaintate de ministru partidelor şi a cerut dezbatere amplă, Lixandru precizând într-o postare pe Facebook că decizia este urmare a unui ”delict de opinie”. El reia afirmaţiile în care prezintă punctul de vedere al PSD referitor la legile educaţiei.

”Ceea ce ne dorim cu toţii este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile….”, a scris pe Facebook miercuri Lixandru.

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuţii domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede ordinul de ministru din 1 februarie, citat de G4media.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Vasile Dancu, #legile Educatiei, #Ligia Deca, #florian lixandru , #Stiri Vasile Dincu