Dancu: PSD a crescut in sondaje cu 6% ca urmare a "efectului Ponta"

Joi, 25 Februarie 2010, ora 12:12
4171 citiri
Dancu: PSD a crescut in sondaje cu 6% ca urmare a "efectului Ponta"
Foto: Ziare.com

Sociologul Vasile Dancu, unul din liderii Grupului de la Cluj al PSD, publica rezultatele unui sondaj realizat "la cald", imediat dupa Congresul partidului, din care reiese ca in acest moment Victor Ponta este creditat cu sanse mai mari de a ajunge presedinte al tarii decat Crin Antonescu sau Emil Boc.

"E adevarat, la intrebari gen turul doi, intrebari cu caracter ipotetic, V. Ponta i-ar invinge in acest moment pe Crin Antonescu si Emil Boc, dar fiindca alegerile nu sunt maine, acest fapt nu are prea mare valoare de anticipatie", scrie Dancu pe blog, avertizandu-si insa colegii ca mai este cale lunga de facut, asa ca "sa nu ne imbatam cu apa rece".

Alte concluzii ale cercetarii sociologice realizate de IRES sub coordonarea sa, si afisate pe blog, se refera la impactul media asupra vietii politice dar si la saltul pe care PSD l-a facut ca urmare a "efectului Ponta".

"Cu ajutorul televiziunii Congresul PSD a fost un eveniment care a bulversat efectiv agenda publica, beneficiind de o atentie majora. Este clar, fara televiziune nu exista politica, la noi", concluzioneaza sociologul, bazandu-se si pe faptul ca 85% dintre respondenti au declarat ca au urmarit imaginile transmise de la Congresul PSD.

De asemenea, acesta spune ca "partidul a facut un salt de 6 procente in urma acestui eveniment si a alegerii unui presedinte tanar. Numesc asta "efectul Ponta", iar "credibilitatea partidului a crescut in ceea ce priveste potentialitatea de vot", inregistrandu-se o "asteptare pozitiva privind relansarea PSD", circa 67% dintre respondenti privind Congresul ca o rampa de lansare a partidului.

Pe de alta parte, 91% dintre cei chestionati au spus ca au aflat cine este noul presedinte PSD, 66% considerau ca acest Congres s-a desfasurat democratic si doar 28% ca rezultatele lui au fost masluite sau influentate.

In plus, PD-L se pare ca este creditat de alegatori in acest moment cu 42%, PSD cu 32%, PNL cu 15% iar PRM cu 5%, restul partidelor avand sub 5%.

Sondajul a fost realizat pe 1.214 persoane cu varste de peste 18 ani, ancheta de teren a fost efectuata pe 23 februarie iar marja de eroare este de +/- 2,9%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ponta Congres PSD, #sondaj Congres PSD, #Vasile Dancu Congres PSD , #Victor Ponta