Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”

Sambata, 25 Mai 2024, ora 13:55
3886 citiri
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dincu a fost ministrul Apărării FOTO / Facebook Vasile Dîncu

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a anunţat candidatura pentru şefia NATO.

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, a fost întrebat în emisiunea Insider electoral, difuzată sâmbătă la Prima TV, ce are de câştigat preşedintele Klaus Iohannis din candidatura pentru şefia NATO, în condiţiile în care nu-l mai susţine niciun alt stat.

”Nu cred că preşedintele Klaus Iohannis este un aventurier, un don Quijote care să încerce diverse variante. Este un lider care acţionează în cadre formale, respectând regulile. Sunt sigur că în spatele acestei candidaturi fără şanse, aşa cum vedem noi acum, există totuşi şi un câştig: ideea de a schimba regulile. Până acum, cel care conduce NATO se alegea la ”cafeaua decanului”. Cel mai în vârstă ambasador NATO îi invita pe ceilalţi şi le spunea - „SUA şi ceilalţi au spus că acesta va fi” - şi nu era nicio opoziţie. În condiţiile în care pericolul vine din Est, în condiţiile în care Europa începe să-şi schimbe configuraţia, în condiţiile în care tot mai multe voci din Europa cer o armată europeană… Noi am articulat la Madrid în conceptul strategic NATO o complementaritate. România a insistat foarte mult, şi preşedintele Iohannis a fost printre iniţiatori, o complementaritate între busola strategică a Europei şi conceptul strategic al NATO. Este absurd ca noi, europenii, să începem să ne înarmăm singuri. Ne trebuie vreo 10-15 ani să facem chestiunea asta, pentru că am rămas cu mult în urmă. Pe de altă parte, suntem ţări şi NATO, şi UE, intram într-o competiţie cu noi înşine. Asta era o nebunie. Însă ideea de a lua decizii diferit poate fi o idee pentru viitor. Cred că preşedintele Iohannis a avut în spate, chiar dacă discret, câţiva lideri importanţi ai Europei - formal, ţările lor au hotărât una, dar Klaus Iohannis a făcut parte dintr-o gândire legată de viitor. Nu cred că vrea să câştige ceva în compesaţie. Este şi greu”, a spus Vasile Dîncu la Prima TV.

Senatorul PSD Vasile Dîncu este de părere că o funcţie de comisar european ar fi sub standardele preşedintelui Iohannis.

”A fost preşedintele României, nu cred că şi-ar dori funcţia de comisar pentru Apărare, spre exemplu, care este una dintre funcţiile viitoare. Este o funcţie prea mică, după părerea mea, pentru preşedintele Iohannis. Dar există un câştig al României, şi eu nu sunt cel care are o datorie sau un motiv să-l laud pe Klaus Iohannis, este pentru prima dată când am văzut România că iese cu o opinie puternică şi cu o candidatură. Arată pentru prima dată că Estul este important, că România este importantă, că, în viitor, noi va trebui să fim nu o putere de mâna a doua, aşa cum suntem acum, care mai degrabă suportă influenţa Europei, ci o putere regională, aşa cum ne demonstrează poziţia strategică, forţa economică şi istoria. Este un început pentru o altă atitudine a României. Una peste alta, aş aprecia pozitiv ceea ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis”, a conchis Vasile Dîncu.

Declarație puternică a șefului NATO: "Aliaţii trebuie să-i impună un cost Chinei" pentru sprijinul acordat Rusiei
Declarație puternică a șefului NATO: "Aliaţii trebuie să-i impună un cost Chinei" pentru sprijinul acordat Rusiei
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut luni, 17 iunie, o declarație puternică împotriva Chinei. El a spus că Beijingul trebuie să plătească pentru sprijinul acordat Moscovei,...
Ce i-ar putea rămâne lui Klaus Iohannis după negocierea funcțiilor de top din Uniunea Europeană SURSE
Ce i-ar putea rămâne lui Klaus Iohannis după negocierea funcțiilor de top din Uniunea Europeană SURSE
Președintele Klaus Iohannis, care și-a depus candidatura pentru șefia NATO, ar putea rata și celelalte numiri de top de la Bruxelles. Discuțiile liderilor UE pentru funcțiile importante din...
#vasile dincu, #NATO, #candidatura, #Iohannis, #est , #Stiri Vasile Dincu
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?