Vasile Dîncu a fost premiat de ucraineni, deși a demisionat după ce a recomandat negocieri cu Rusia. „Acest premiu este pentru români” VIDEO

Joi, 02 Martie 2023, ora 22:00
2544 citiri
Vasile Dîncu a fost premiat de ucraineni, deși a demisionat după ce a recomandat negocieri cu Rusia. „Acest premiu este pentru români” VIDEO
Fostul ministru PSD al Apărării Vasile Dîncu a încurajat relațiile dintre România și Ucraina FOTO Alfred Laurențiu Mihai

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, i-a înmânat, joi, senatorului PSD Vasile Dîncu, într-o ceremonie desfăşurată la Senat, Ordinul Prinţului Iaroslav cel Înţelept (gradul III), premiu de stat al Ucrainei.

Pe 23 august 2022, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat Decretul privind decorarea cu Premiul de stat al Ucrainei a ministrului Apărării Naţionale la acea dată, Vasile Dîncu, "pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susţinerea suveranităţii de stat şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi contribuţia semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume".

"Nu este neapărat un premiu pentru mine, ci este un premiu pentru români, pentru contribuţia în sprijinirea Ucrainei pe care oamenii simpli au avut-o, instituţiile, societatea civilă, Ministerul Apărării Naţionale, zona guvernamentală. Ar trebui să trecem relaţiile dintre România şi Ucraina la un nivel superior, gândindu-ne în primul rând la viitor, gândindu-ne că este nevoie de un parteneriat strategic, pentru că în această zonă a Europei avem şi un duşman comun. Din păcate, avem şi slăbiciuni comune şi avem o zonă economică şi socială pe care putem să o valorificăm foarte bine într-o relaţie foarte bună pentru viitor. Faptul că românii au colaborat spontan cu ucrainenii, denotă că avem un potenţial extraordinar de colaborare. Cred că prin dialog deschis, continuu, putem să rezolvăm toate litigiile sau falsele litigii pe care le avem în acest moment cu Ucraina", a afirmat Dîncu, joi, la Senat.

Amintim că Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. Declarația a declanșat un scandal în coaliția guvernamentală, care a dus la demisa lui Dîncu din funcția de ministru al Apărării.

”Războiul va mai continua, (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu, la postul Prima TV.

Ulterior, Marcel Ciolacu a subliniat că, în calitate de ministru al Apărării, Dîncu nu poate avea ”păreri personale și crezuri”.

#vasile dincu, #razboi Ucraina, #ministrul apararii , #Stiri Vasile Dincu