Ziare.com

Un fost deputat PSD, condamnat pentru coruptie, contesta in instanta desfiintarea institutului lui Iliescu. Nu mai are cu ce sa-si achite rata la banca

de Ionel Stoica
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 10:29

   

Un fost deputat PSD, condamnat pentru coruptie, contesta in instanta desfiintarea institutului lui Iliescu. Nu mai are cu ce sa-si achite rata la banca
Fostul deputat PSD Emilian Cutean (55 de ani) cere Curtii de Apel Bucuresti sa oblige Guvernul sa-i plateasca daune materiale si morale pentru prejudiciile cauzate de emiterea OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie (IRRD) 1989, condus de Ion Iliescu.

In plus, fostul parlamentar PSD solicita magistratilor sa sesizeze Curtea Constitutionala (CCR) cu acest act normativ.

"Consider ca din respect fata de valorile castigate prin jertfa celor care au murit in Decembrie 1989, aceasta ordonanta de urgenta, adoptata cu incalcarea legii supreme in stat, respectiv Constitutia Romaniei, trebuie supusa cenzurii CCR", spune Emilian Cutean, in cererea depusa la Curtea de Apel Bucuresti, studiata de Ziare.com.

"In cazul declararii OUG 91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989 din Decembrie 1989 ca fiind neconstitutitonala, va solicit sa constatati lipsa de efecte a acesteia", arata Cutean care este miza deschiderii acestui proces.

Nemultumirea principala a lui Cutean este ca deoarece nu mai incaseaza salariul de secretar general al institutului, functie pe care o avea in momentul desfiintarii, nu mai poate plati creditele la banca si descoperirea de pe cardul de credit, potrivit cererii de chemare in judecata.

Iata motivele pentru care Guvernul a desfiintat IRRD 1989 - Guvernul explica de ce a desfiintat institutul lui Iliescu: Propaganda pe bani publici pentru contracararea cercetarilor in Dosarul Revolutiei

Condamnat pentru coruptie

Emilian Cutean este un luptator in Revolutia din Decembrie 1989, fondator al Asociatiei Club 22, fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor in Guvernul Adrian Nastase si deputat PSD de Alba in legislatura 2004-2008.

In februarie 2012, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, fapte care au fost facute in perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR).

Dupa eliberarea din penitenciar, cazul a fost rejudecat in 2019, in baza unei decizii CEDO celebre. Din nou, Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani si 60 de zile de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Citeste si: Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, in dosarul care se rejudeca in baza deciziei CEDO

Avea o functie de conducere

Cutean a deschis procesul de la Curtea de Apel Bucuresti in calitate de membru in Colegiul National al IRRD 1989, functie in care a fost numit de Ion Iliescu prin decretul nr. 1.151 din 14 decmebrie 2004.

Potrivit cererii de chemare in judecata, el detinea functia de secretar general al institutului, in momentul desfiintarii.

Fostul parlamentar se plange ca prin adoptarea OUG 91/2019 i-ar fi fost incalcate mai multe drepturi prevazute de Constitutie.

"Guvernul Romaniei, prin abuz de functie, a savarsit o razbunare politica, fara a stabili norme care sa protejeze personalul IRRD 1989 dupa desfiintarea institutiei, respectiv acordarea salariilor si indemnizatiilor pentru luna in curs, a emis OUG nr. 91/2019, introducand-o pe ordinea de zi suplimentara a sedintei din data de 30 decembrie 2019, fara o consultare publica si fara avizele obligatorii, necesare, ale Consiliului Legislativ si a ministerului de resort respectiv Ministerul Educatiei si Cercetarii, IRRD fiind un institut de cercetare", reclama Cutean.

Potrivit acestuia, personalul si conducerea IRRD au ramas fara locul de munca si fara vreo protectie sociala care sa le asigure plata cheltuielilor lunare, a creditelor contractate in baza salariului si indemnizatiei lunare de care beneficiau conform legii.

"Guvernul Romaniei are obligatia de a asigura un trai decent pentru toti cetatenii, indiferent de sex, nationalitate sau convingeri politice", afirma fostul deputat.

Nu mai poate plati "descoperitul" la banca

In acest context, fostul parlamentar PSD solicita instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa oblige Guvernul Romaniei la repararea pagubelor morale ce i-au fost cauzate "prin afirmatiile nereale, mentionate in nota de fundamentare, menite sa-mi atraga oprobiul public, mie, celorlalti membri in organul de condcere al IRRD - Colegiul National, cercetatorilor, istoricilor si celor care i-au recomandat, respectiv, Academia Romana si Ministerul Cercetarii si Inovarii".

Cutean cere despagubiri pentru pagubele materiale care i-ar fi fost cauzate prin efectele OUG 91/2019, "ce constau in plata ratelor IRCC (indicele de referinta pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei - n.red.) si a descoperitului de cont facut la Unicredit Bank, in baza indemnizatiei lunare acordata pentru functia de secretar general al Institutului, pe care o detineam la data desfiintarii IRDD 1989, si pe care datorita adoptarii OUG 91/2019 nu le mai pot achita, independent de vointa mea".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Luptași la greu cu banii romanilor, băi cutty, ăăĂ?

Ce bătaie de joc mai e și rebouluția asta...urină cu boltă drept in "respectul pentru morți".
Numai prettinni...auzi șittu, institut de "ștuduială" a nemerniciei de a fi omorat 1000 de oameni, cu nea cutty secretar.
Singura revoluție reală a avut loc la Timișoara, restul a fost activul de partid "batte labba cu armata care e cu ei, dar are și ceva gloanțe pentru noi".
Gălăgie...fătte că lucreziie.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor