PD-L ar vrea ca pensionarii sa fie compensati in 2011 pentru reduceri

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 14:58
1640 citiri
PD-L ar vrea ca pensionarii sa fie compensati in 2011 pentru reduceri

Deputatii PD-L au propus un amendament la legile austeritatii prin care pensionarii ar putea primi in 2011 compensatii pentru pensiile reduse in 2010, cu conditia ca bugetul general consolidat pe 2010 sa fie sub tinta previzionata de catre Executiv,a declarat pentru NewsIn pedelistul Vasile Gherasim.

Amendamentul la legea prin care pensiile vor fi reduse, elaborat de un grup de deputati PDL, are urmatoarea formulare:

"Valoarea punctului de pensie ce va fi stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2011 va include compensarea partiala sau totala a diminuarii de pensii efectuata prin prezenta lege".

Deputatul PD-L Vasile Gherasim a spus ca aceasta a fost singura varianta prin care impactul masurilor de austeritate ar putea fi atenuat pentru pensionari fara a afecta echilibrul bugetar pentru anul in curs.

"Daca deficitul bugetar consolidat in 2010 va fi sub tinta avuta in vedere de catre guvern, compensatiile partiale sau totale vor fi acordate in 2011. Daca deficitul va fi sub tinta propusa cu 1%, vom avea 1,3 miliarde de euro pentru aceste compensatii", a declarat Gherasim pentru NewsIn.

Democrat-liberalul a adaugat ca grupul sau nu putea sa sustina o alta forma de ajutorare a pensionarilor, in conditiile in care nu exista fondurile necesare pentru acest lucru. Amendamentul urmeaza sa intre in discutia guvernului in sedinta de luni urmand ca acest sa decida daca si-l insuseste.

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca exista o sansa, pe care nu a dorit sa o estimeze in procente, ca Guvernul sa renunte la reducerea pensiilor.

Partidele parlamentare au depus peste 60 de amendamente la cele doua legi de austeritate pe care Guvernul isi va angaja raspunderea luni, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, la nivelul acestui for au fost depuse 43 de amendamente, dintre care 25 la legea privind masurile de restabilire a echilibrului bugetar, iar 18 la legea privind domeniul pensiilor.

La nivelul Senatului, secretarul general Ion Moraru a precizat ca numarul amendamentelor depuse este "undeva in jur de 20", pe ambele legi pe care Guvernul si le va asuma.

Citeste si:
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Ciucă privind propunerea PSD de impozitare progresivă SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu se întâlnește marți, 17 mai, de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoţit de ministrul de Finanţe, preşedintele PSD vrea să îi...