Securiștii acuzați de uciderea disidentului Gheorghe Ursu vor fi „vedete” de film documentar. Cine sunt Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu

Marti, 15 Februarie 2022, ora 21:15
5100 citiri
Securiștii acuzați de uciderea disidentului Gheorghe Ursu vor fi „vedete” de film documentar. Cine sunt Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu
Marin Pîrvulescu (stânga) și Vasile Hodiș, fosți ofițeri de Securitate, sunt judecați în apel la Înalta Curte pentru infracțiuni contra umanității. FOTO: Colaj / Ionuț Mureșan

Foștii ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș – acuzați de infracțiuni contra umanității în legătură cu moartea disidentului Gheorghe Ursu – vor deveni „vedete” de film documentar. O echipă de jurnaliști – printre care și Liviu Tofan, care a lucrat la secția română postului Radio Europa Liberă – a documentat la Înalta Curte cum se desfășoară procesul în apel, după achitarea celor doi.

„După `Brașov 1987. Doi ani prea devreme`, Liviu Tofan lucrează la un nou film despre crimele securității din timpul regimului Ceaușescu. E vorba de uciderea lui Gheorghe Ursu, dar și despre blocurile avariate de cutremurul din 1977, lăsate neconsolidate de dictator. În aceste cladiri - multe dintre ele cu bulina roșie - `mii de vieți omenești` sunt astăzi încă la risc. O crimă care ne urmărește și azi”, scria pe Facebook Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.

Procesul celor doi foști securiști a fost amânat din nou, marți, 15 februarie, după ce avocatul lui Vasile Hodiș (foto) s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2. În decembrie 2021, procesul s-a amânat din nou, după ce s-au pensionat doi judecători din completul de apel. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 15 martie.

Gheorghe Ursu a fost un inginer, disident anticomunist, ucis în timpul anchetei pe data de 21 septembrie 1985 sub pretextul că, în timpul perchezițiilor domiciliare ofițerii de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș i-au descoperit „valută”, adică monede străine pe care acesta le adusese din călătoriile lui în străinătate. Valoarea acestora era sub 20 de dolari.

Adevăratul motiv pentru care Gheorghe Ursu a ajuns în beciurile Securității l-a constituit faptul că acesta a trimis o scrisoare către Radio Europa Liberă prin care a avertizat locatarii blocurilor avariate de cutremurul din 1977 asupra gradului de periculozitate în care aceste clădiri au fost lăsate de regimul Ceaușescu. Gheorghe Ursu îl acuza direct pe dictator că a dat ordinul de sistare a lucrările de consolidare la blocurile respective.

În plus, Gheorghe Ursu făcea parte dintr-un cerc de intelectuali care desfășurau – în viziunea autorităților comuniste – o „intensă activitate de propagandă dușmănoasă” împotriva regimului. Problema era că Nicolae Ceaușescu dăduse ordin la începutul anilor '80 ca în România să nu mai „existe deținuți politici”, iar organele de Securitate căutau, de atunci, să îi salte pe disidenți sub acuzații de drept comun, cum e cea de „deținere ilegală de valută” în cazul lui Gheorghe Ursu.

Motivarea instanței de fond: „Victima nu a fost disident”

Judecătoarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București i-a achitat pe Vasile Hodiș și pe Marin Pîrvulescu pentru infracțiuni contra umanității cu motivarea că victima, adică Gheorghe Ursu, n-ar fi fost un disident în adevăratul sens al cuvântului.

„Rudele de gradul I ale acestor persoane erau, ca regulă generală, date afară din serviciu, fiind astfel obligate să presteze munci necalificate pentru a-și câștiga mijloacele de existență. În aceste condiții însă, victima, care avea un fiu stabilit legal și definitiv în S.U.A., nu numai că nu a fost dată afară din serviciu, dar a și făcut toate concediile numai în străinătate, neexistând, practic, țară din Europa nevizitată de acesta, ceea ce este într-o evidentă contradicție cu situațiile descrise mai sus, valabile pentru toți românii de rând. Față de aceste împrejurări, faptele persoanelor care au contribuit la uciderea victimei nu pot fi tratate decât individual (particular), neexistând o intenție sistematică a autorităților la acea dată de aplicare a acestor tratamente, cu atât mai mult cu cât, după cum s-a arătat, `opoziția` victimei față de regimul comunist a fost nesemnificativă, venind și din partea unei persoane care anterior, pentru o lungă perioadă de timp, a fost privilegiată de acest regim”, scria judecătoarea Mihaela Niță în decizia de achitare.

Cum au convins-o cei doi foști securiști pe judecătoare să îi achite

Vasile Hodiș, care era locotenent major al Securității în 1985, atunci când Gheorghe Ursu a fost ucis în timpul anchetei, s-a declarat nevinovat la Curtea de Apel București și a susținut că nu are nicio legătură cu faptele pentru care a fost trimis în judecată.

„Am participat numai la percheziția de la domiciliul lui Ursu Gheorghe. Precizez că aceasta a fost prima percheziție reală la care am participat, mai participasem doar la simulări (n.r. – în școala militară). La percheziție s-au găsit mai multe materiale considerate interzise de legea în vigoare la acea data: „Ma vie” (fr. – Viața mea) de Troțki și „Arhipelagul Gulag” de Soljenițîn, precum și publicații în limba română editate de postul Europa Liberă sau de Grupul de la Paris”, a relatat fostul ofițer al Securității.

Tot atunci spune Hodiș că a văzut pentru prima dată cum arăta o drahmă, moneda grecească înainte ca Republica Elenă să treacă la euro.

„Cu aceeași ocazie s-a găsit și valută: mărci germane, lire italiene, shekeli israelieni și valuta...îmi scapă...drahme! Atunci am văzut și eu cum arată (drahmele). Nu era o sumă mare. S-au mai ridicat 40-50 de caiete ale domnului Ursu, cu însemnări personale. Din câte îmi amintesc, caietele-jurnal au fost repartizate lucrătorilor Serviciul II. Mi-au fost și mie două caiete, privind vizita în Grecia. Ni s-a atras atenția cu ocazia instruirii să consemnăm dacă sunt însemnări care vizau ofense aduse orânduirii socialiste. (Ursu – n.r.) A prezentat foarte frumos vizita în Grecia. Ursu Gheorghe a scris si o carte, Europa Mea, unde spunea ca Romania va fi în Uniunea Europeana.”, a mai spus Vasile Hodiș în timpul procesului pe fond.

Aceeași versiune a fost relatată și de către Marin Pîrvulescu (foto), maior de Securitate la data faptelor, anume că și el și colegul lui, Vasile Hodiș, n-au avut prea mult de-a face cu anchetarea lui Gheorghe Ursu: „Nu aveam nici competența, nici abilitățile necesare”. De asemenea, ofițerul susținea că nu i-a cunoscut pe cei doi colegi de celulă ai lui Ursu – Marian Clită și Gheorghe Radu – care l-au torturat în arest: „Categoric nu”.

Cei doi criminali introduși de securiști în celula lui Gheorge Ursu din infama aripă „Catanga” a arestului Miliției Capitalei – Marian Clită și Radu Gheorghe – au fost condamnați imediat după Revoluție.

„Am primit dispoziții să execut un regim de teroare asupra lui Gheorghe Ursu... În urma unor angajamente de colaborare cu organele de Miliție și Securitate... trebuia să ne spună tot ce știa și făcuse cu privire la acele note... în care și-a adus dezacordul față de regimul ceaușist... Noi trebuia să aflăm și eventualele rețele care l-au ajutat pe Gheorghe Ursu să scoată materiale scrise din țară cu direcția unor cotidiene occidentale sau posturi de radio care făceau denigrări la adresa regimurilor comunisto-totalitare din Est”, recunoștea Marian Clită, ucigașul lui Gheorghe Ursu (foto).

Cine a răspuns și cine nu pentru uciderea lui Gheorghe Ursu

Alți responsabili pentru uciderea lui Gheorghe Ursu în timpul anchetei au fost condamnați cu executare. Nu toți au ajuns, însă, la pușcărie:

  • Fostul șef al Direcției de Cercetări Penale a Miliției în anii ’80, colonelul (r.), Tudor Stănică, a fost condamnat definitiv pentru implicarea în dosarul morții disidentului Gheorghe Ursu la 10 ani de închisoare, alături de un alt ofițer de Miliție, Mihail Creangă.
  • Mihail Creangă a fost eliberat condiționat din penitenciarul Rahova la data de 7 mai 2008, iar Tudor Stănică n-a făcut pușcărie deloc, deoarece a reușit să își amâne de 15 ori executarea pedepsei pe motive medicale.
  • Marian Clită, cel care l-a bătut în închisoare pe disident până a decedat a fost trimis după gratii pentru alt omor comis după ce și-a ispășit o parte din pedeapsa de 20 de ani de închisoare la care a fost condamnat în anul 2000 pentru crima din 1985. În prezent, Marian Clită execută în România o pedeapsă de 14 ani de închisoare după ce a ucis în bătaie o stewardesă în Danemarca în 2010.

Ultimii securiști trimiși în judecată de Parchetul General

În august 2016, Parchetul General i-a trimis în judecată pentru crime împotriva umanității pe Marin Pîrvulescu (maior în rezervă), Vasile Hodiş (colonel în rezervă), ambii fiind foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului. Alături de ei au fost deferiți justitiției și George Homoştean (fost ministru de interne), precum și Tudor Postelnicu (șef al Departamentului pentru Securitatea Statului în timpul regimului Ceaușescu). Numai că ultimii doi au murit înainte ca dezbaterile pe fond să înceapă la Curtea de Apel București. La sfârșitul procesului pe fond, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au fost achitați.

Gheorghe Ursu, inginer de construcţii, poet şi scriitor, a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către „Europa Liberă” şi pentru că ţinea un jurnal în care nota ororile conducerii comuniste.

Procurorii susţin că, în perioada ianuarie - noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Procurorii militari au stabilit că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.

Quarterly Report - Editia 4

Nicuşor Dan: ”Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei”
Nicuşor Dan: ”Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 23 mai, că Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei, el subliniind că sunt alegeri într-un singur tur. Primarul...
Premierul Marcel Ciolacu: „România va continua să sprijine Ucraina cu toate puterile. Vom dejuca acest plan cinic al Rusiei”
Premierul Marcel Ciolacu: „România va continua să sprijine Ucraina cu toate puterile. Vom dejuca acest plan cinic al Rusiei”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 23 mai, într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum, că va continua să sprijine Ucraina „cu toate...
#vasile hodis securitate, #Marin Parvulescu securitate, #Gheorghe Ursu disident, #crime impotriva umanitatii , #justitie
Comentarii