Validarea prezidentiabilei Dancila. Cine este pentru? Cine contra? Gata, e unanimitate!

Duminica, 25 August 2019, ora 12:15
8802 citiri
Validarea prezidentiabilei Dancila. Cine este pentru? Cine contra? Gata, e unanimitate!

Nu m-am asteptat ca votarea candidatului PSD la prezidentiale, pentru care s-a convocat un Congres anume, sa se faca prin ridicare de maini si aplauze, ca pe vrema Anei Pauker. Simpla declaratie a domnului Fifor, ca a observat unanimitate scrutand sala, excede cerintele celei mai elementare statistici.

Era interesant ca respectivul Congres sa fi avut curajul de a organiza votul secret - asa cum ar fi trebuit sa fie toate voturile intr-o democratie adevarata - fiecare participant sa poata vota asa cum il indeamna pe el propria sa constiinta, nu cum il indeamna pe el propria constiinta a sefilor ierarhici, gata sa te impinga pe scari in jos, daca nu gandesti ca ei.

O mie de oameni adusi din toata tara la Bucuresti numai ca sa aplaude

Votul cu ridicare de maini se practica la sedinta de bloc sau la cooperativa de confectionat pantofi, nu la nivelul unui partid care se vrea mare si chiar tinteste la Cotroceni. Sa fiu sincer, daca stiam ca se voteaza cu ridicare de maini, nici nu deschideam televizorul sa vad acest spectacol grotesc.

Este foarte posibil ca, si la votul secret, sa fi iesit invingatoare tot doamna Viorica, dar cel putin stiam cat de pretuita este in propriul sau partid. Banuiesc ca a facut ceva teste si a descoperit ca nici macar acolo n-o prea pretuiesc colegii. Altfel nu se ferea sa aflam acest incomod adevar.

In orice caz, ar fi fost imposibil ca, la votul secret, sa fi iesit tot unanimitate. Ma indoiesc chiar si de majoritate, data fiind reputatia sa de persoana cu pregatire submediocra, cu o cultura precara, increzuta si sfidatoare, capabila sa se prezinte intr-un for international cu o fraza demna mai curand de o precupeata din Videle, decat de un prim ministru european: "n-am venit sa dau socoteala".

Ca urmare, candidata PSD porneste din start cu un fals grosolan: n-a fost validata de congres, conform statutului. A fost validata de cativa sustinatori apropiati si aplaudata de o sala plina cu chilipirgii, convinsi ca daca partidul va ajunge din nou ce a fost, ei se vor alege cu alt ciolan, unul nou, in blidul aflat deja pe sfarsite.

Pentru atata lucru, au trebuit adusi din toata tara la Bucuresti aproape o mie de oameni, pusi sa asculte discursurile de preamarire a celei "alese", sa aplaude, sa ovationeze si sa plece din nou acasa. Abject.

Iar "aleasa" nici nu pare sa fi inteles prea bine ce se intampla cu ea. Este ca atunci cand avionul aterizeaza la Podgorica, dar ti se pare ca ai sosit la Pristina. Vrea sa fie presedinte al tarii, dar discursul e scris de parca s-ar pregati pentru reconfirmare in fruntea partidului.

Guvernul se lauda cu sute de mii de locuri noi de munca, dar nu spune o vorba despre angajarea vietnamezilor, ca sa ocupe locul romanilor plecati din tara

Discursul aminteste in chip izbitor "darile de seama" ale defunctului partid comunist, care ni se serveau mereu aceleasi, indiferent de ocazie: alegeri, aniversari, congrese, sarbatoriri, orice: am facut, am realizat, ne-au felicitat si mergem inainte.

Citez aleatoriu: "Guvernul pe care il conduc a creat sute de mii de locuri de munca. Am crescut pensiile si le vom mai creste de la 1 septembrie. Am majorat subventii pentru reincadrare in munca. Am crescut salarii pentru medici si constructori. Am sustinut antreprenoriatul si turismul..."

Nimic nou. Refrenurile despre pensii, salarii, locuri de munca, turism (care e intr-un hal fara de hal, de altfel!) le-a mai fredonat tot doamna Dancila de "n" ori, ca si cum toate acestea au aparut aduse de dansa de la Bruxelles si nu le-ar fi gasit gata deja programate sau demarate de premierii anteriori.

Ce legatura are doamna Dancila cu cresterile de pensii si salarii, cu majorarea subventiilor si altele, demarate de guvernele Grindeanu sau Tudose si preluate de dansa fara alt efort decat acela de a indatora tara pana la refuz?

Guvernul domniei sale ar fi fost meritoriu daca se putea lauda cu ceva din ceea ce n-au reusit predecesorii sa faca: autostrazi, spitale, scoli, aeroporturi, cai ferate modernizate, drumuri, reducerea abandonului scolar si mai ales educatie cetateneasca la asemenea nivel incat sa stopeze emigratia, exportul de minore practicat de traficanti, violul, crima.

Discursul doamnei Viorica Dancila se remarca prin exacerbarea pretinselor realizari si aruncarea batistei pe tambal, cand ar trebui sa aminteasca vreo carenta.

Stam bine la cresterea economica, dar avem cei mai multi copii flamanzi din Europa

Cum asa, doamna candidata la presedintie, va laudati ca Romania a ajuns sa aiba "a doua cea mai buna crestere economica din Europa", dar nu spuneti un cuvintel despre prima cea mai mare inflatie de pe continent, despre cel mai mare numar de copii care se culca seara flamanzi, despre cel mai mare furnizor de carne vie spre Occident dupa Ucraina si Republica Moldova, despre violenta domestica - unde suntem tot fruntasi - despre milioanele de salariati din mediul privat carora nu li s-au marit salariile, dar suporta efectul inflatiei, si multe altele, pe care Guvernul se face ca nu le vede?

Fireste, toate acestea n-au legatura directa cu candidatura, dar au cu Guvernul, acel Guvern pe care il conduce de aproape doi ani doamna Dancila si de care vrea sa se desparta, lasand totul balta, in loc sa dea socoteala pentru ce n-a facut.

Domnia sa vrea sa sugereze ca, daca au mers snur atatea lucruri pana acum (crede dansa!), asta este garantie ca vor merge si dupa ce va deveni presedinte. Cum? Ne ia de prosti? Primul lucru pe care trebuie sa-l faca noul presedinte, ca sa poata depune juramantul, va fi sa demisioneze din partid si sa se puna la dispozitia noilor sale prerogative.

Prezidentiabila nu intelege ca una premierul, alta presedintele

Despre prerogative, doamna Dancila nu spune o vorba in alocutiunea sa. Nu se intreaba, de exemplu, la felul cum va reprezenta tara in fata strainatatii, cum va interveni in problemele de siguranta si ordine nationala, cum ar actiona in calitate de mediator intre institutiile statului sau intre acestea si societate.

La asa ceva ar trebui sa faca fata domnia sa, daca ar fi aleasa, nu la niste promisiuni din domeniul guvernarii, de care se va ocupa altcineva.

Nu rezulta nimic din alocutiunea tinuta sambata cu privire la modul cum ar raspunde dansa, ca presedinte, la noile provocari. Lauda de sine cu care etaleaza in nume propriu meritele pertidului nu-i servesc ca motivatia nazuintelor spre Cotroceni.

Hai sa ne amintim. Nu domniei sale i-a venit din senin sa mute o ambasada din strainatate, situatie pentru care nu avea nici priceperea, nici competenta necesare, comportandu-se ca Bula si invitand la Bucuresti un premier strain care n-a mai venit intrucat vizita nu avea obiect?

Cum se poate prezenta in viitor in fata eventualilor sai omologi un astfel de reprezentant al tarii noastre, fara sa se faca de ras, acolo unde se duce?

Crede poate domnia sa ca, daca face o asemenea gafa monumentala in fata presedintelui SUA, ar mai fi primita vreodata peste Ocean?

Sfidarea poporului roman

Fara sa tina seama de aceste crunte realitati, doamna Dancila prolifereaza obisnuitul atac la adresa actualului presedinte Klaus Iohannis. Nu cred ca o avantajeaza. Adica, atunci cand esti cotata cu o incredere a populatiei de 7,5%, sa-l ataci distrugator pe contracandidatul creditat cu 41,7% mi se pare un fel de lupta a soricelului cu elefantul.

Doamna Dancila nu pare sa fi inteles ceva din rolul presedintelui tarii. Altfel ar fi vorbit despre imaginea Romaniei in lume, despre combaterea coruptiei in tara sau despre adevarata independenta a justitiei, fenomene care constituie pericole la siguranta nationala.

Cum poate doamna Dancila sa pretinda ca iubeste poporul, ca simte o anumita empatie pentru cetateni, cand ii sfideaza in fata, calcand peste vointa a 6.477.865 romani (peste 85%), care au votat la referendum interzicerea adoptarii OUG in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare, iar dansa tocmai se ocupa cu modificarea unor pedepse privatoare de libertate prin OUG?

Cine crede domnia sa ca va beneficia de votul acestor 6.477.865 electori: candidatul Klaus Iohannis, care i-a consultat cu intentia sa atraga atentia clasei politice ce are de facut, sau candidata Viorica Dancila, care dovedeste ca o doare-n cot de romanii pe care-i copleseste cu pretinsa sa empatie?

Doamna Dancila pretinde ca a stat un ceas care merge de un secol neintrerupt

In loc sa fie constienta de aceasta realitate, doamna Dancila isi permite sa parafrazeze cuvintele lui Klaus Iohannis din campania anterioara, spunand: "Pentru cel ce promitea lucrul bine facut pare ca ceasul a stat de mult". Se refera la un ceas construit de bunicul domnului Iohannis acum peste 100 de ani si care merge neintrerupt, pentru ca este bine facut, caz pe care nepotul il evoca in trecuta campanie electorala.

Corect. Ne lipsesc lucrurile bine facute si ne prisosesc lucrurile prost facute cu prestatia directa a PSD. Caci ma intreb, au fost bine facute lucrarile de renovare la acea scoala din Moldova, fara canalizare, unde s-a inecat un copil in latrina?

Si, ma mai intreb, este bine facut metroul din Drumul Taberei, terminat de doi ani, dar nepornit din cauza incomeptentei autoritatilor? Este bine facut programul de guvernare, despre care recunoaste insasi doamna Dancila ca trebuie "ajustat" in septembrie? Este oare lucru bine facut organizarea organelor de ancheta care nu reusesc sa clarifice un viol intr-o luna, in timp ce autoritatile spaniole au identificat rapitorii unei romance in numai 6 ore?

Doamnei Dancila, care isi permite sa-l persifleze pe prezidentiabilul Iohannis pentru ceasul aflat in functiune neintrerupta de un secol incheiat, i-as pune o singura intrebare: cate zile functioneaza neintrerupt cardul de sanatate, un lucru "bine facut" sub obladuirea politrucilor PSD?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Congres PSD validare Viorica Dancila, #Viorica Dancila validata candidat prezidentiale, #Viorica Dancila validata unanimitate , #candidat prezidentiale