O tara dupa chipul si asemanarea Vioricai?

Autor: Ciprian Mihali , profesor
Duminica, 24 Noiembrie 2019, ora 08:09
19817 citiri

Am scris in nenumarate randuri despre analfabetismul Vioricai Dancila. Mi s-a parut si mi se pare fascinanta (prin oroarea ei) ascensiunea unei asemenea nulitati artificiale pana la nivelul la care poate sa pretinda ca ar putea deveni presedinte al Romaniei.

Ca persoana lipsita de orice fel de calitati - fizice, intelectuale sau morale - Viorica Dancila a fost cobaiul perfect pe care a putut fi operat cel mai sinistru experiment al unor oameni foarte puternici si interesati sa transforme intreaga Romanie intr-un teren de experimente similare celui prin care o persoana oarecare a putut fi prelucrata intr-o pretendenta a presedintiei Romaniei.

Daca acesti chirurgi ai puterii reusesc sa preschimbe un nimeni ca Viorica Dancila intr-un Cineva, atunci nu vor avea nicio dificultate sa faca din poporul intreg un nimeni supus.

Pe corpul, pe mintea si pe personalitatea Vioricai Dancila s-au efectuat toate transplanturile pe care o masinarie financiaro-mediatico-politica le-a putut visa vreodata.

De la transformarea estetica masiva dublata de straturi grele de substante chimice care i-au inlaturat de pe chip orice expresie, orice rictus, orice culoare, reducand-o la paloarea galbuie a unei masti intepenite japoneze (ati vazut-o vreodata cu roseata in obraji sau cu alte expresii pe fata decat acel zambet mecanic, singura expresie pe care i-o permit chingile cosmetice?), trecand prin interventia asupra expresiei verbale, la fel de monotona si masinala, si pana la injectarea in sinapse a unui lexic si a unui algoritm de utilizare a cuvintelor care compun acest lexic - totul, dar absolut totul este artificial la aceasta creatura.

Artificial, superficial si fals. Pentru ca sub aceste multiple invelisuri - coafuri, masti faciale, rochii, tonalitati, cuvinte - nu se afla nimic, nimic in afara de o suprafata permeabila si pasiva pe care pot fi operate toate fanteziile diabolice ale celor care se amuza sa transforme oamenii in masini.

Caderile ei nenumarate sunt insasi caderea Romaniei

O asemenea faptura este inevitabil lipsita de orice discernamant, de orice capacitate de a distinge intre sens si non-sens, intre adevar si minciuna, intre bine si rau, intre drept si nedrept.

Nenumaratele asa-zise "greseli" pe care le face Viorica Dancila cand vorbeste nu sunt de fapt acte ratate sau scapari, cum li se intampla celor care stapanesc legatura dintre gandire si vorbire. Sunt erori tehnice, erori de algoritm, care aduc mai mult cu erorile informatice, buguri, ecran albastru, error 404.

La fel si minciunile pe care le debiteaza cu aceeasi seninatate: minciuna cere patos, cere un efort intelectual si afectiv, un angajament personal, e emotie, pozitiva sau negativa. Dar atunci cand Viorica Dancila minte, bunaoara in privinta mandatului ei si a participarii la dezastrul din Justitie sau la actiunile violente ale Puterii din 10 august, minciuna ei are tot atata valoare cat adevarurile ei, adica zero.

Suprasetata sa ruleze un soft cu mult mai complex decat suporta hardul ei, blocajele, erorile, caderile de sistem sunt inevitabile. Numai ca aici nu vorbim de masini: in cele din urma, nici ea nu este o masina, ci o fiinta umana si - mult mai grav - nici cei asupra carora se aplica deciziile pe care pretinde ca le ia nu sunt niste masini. Ci suntem noi toti, cu toate sperantele noastre, cu toata increderea noastra, cu toate bucuriile si tristetile noastre, noi, fiecare si toti impreuna.

Dar caderile ei nenumarate sunt insasi caderea Romaniei.

Iar noi toti impreuna suntem - de vreo trei ani deja, si de doi ani de cand acest terifiant experiment are loc asupra Vioricai Dancila si, prin extensie, asupra noastra - suntem asadar redusi la tot ce e mai negativ in noi, mai pasiv si mai meschin: la ura, la frica, la spaime, la ranchiuna.

In tot acest timp ne-au fost testate, manipulate si uzate capacitatile noastre de a intelege, de a rabda, de a tolera, de a ne suporta unii pe altii. Dar si capacitatea de a pierde tot mai mult din ce suntem fiecare si toti laolalta.

Am avut ia ca simbol, s-au impopotonat cu ea; am avut tricolorul, l-au transformat in propaganda ieftina, iar Viorica Dancila l-a trantit pe jos in circul ei electoral. Am avut Constitutia, ca lege suprema prin care suntem ceea ce suntem, au facut-o piesa de circ. Am avut Biblia, au folosit-o in numele fariseismului lor impotriva celor care nu sunt ca ei.

Am profunda convingere ca orice reusita a Vioricai Dancila si asupra Vioricai Dancila este un esec dureros al nostru, al tuturor. Cei care au putut face asta unei persoane nu vor ezita nicio clipa sa ne transforme pe toti in cobai.

Pentru ca lumea de maine poate fi o lume libera si mai dreapta, dar poate sa fie si o lume neagra, inspaimantata si oribila, in care valorile la care tinem sa fie transformate in arme impotriva noastra, iar patriotismul, credinta, limba, dar si dreptatea, egalitatea, libertatea sa devina criterii de excludere si de oprimare.

Viorica Dancila nu inseamna nimic de una singura

Dar cei care au facut-o sa fie ceea ce e azi si tehnicile lor sunt ceva inspaimantator pentru viitorul nostru apropiat, al tuturor.

Asa cum in 2000 am refuzat cu totii sa-l ascultam pe Vadim care ne indemna pe toti sa fim niste vadimi mai mici, asa cred ca trebuie sa refuzam azi sa devenim niste creaturi artificiale, usor de intors cu orice cheie pentru ca am fi tacuti, fricosi si indiferenti la ce ni se intampla.

Ciprian Mihali a predat vreme de doua decenii filosofia contemporana la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor in filosofie al Universitatilor din Cluj si din Strasbourg. Intre 2012 si 2016 a fost ambasador al Romaniei in Senegal si in alte sapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucreaza in domeniul cooperarii internationale la Bruxelles.Citeste si:
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
Sursa: Ziare.com