Prima zi cu Dancila presedinte

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 09:03
21689 citiri

E bine uneori sa ne imaginam ce e mai rau. Acum, candidata PSD se afla pe locul patru sau cinci in sondaje. Sa presupunem totusi ca, printr-un miracol, ar ajunge la Cotroceni.

Ce ar face in prima zi?

Iata cum as descrie eu lucrurile, reunind obsesiile neimplinite ale taberei politice care, exceptand Palatul Cotroceni, controleaza Romania de la alegerile din 2016 incoace:

Primul gest al Vioricai Dancila va fi sa numeasca un premier servil. Il va alege probabil pe Teodorovici, care propunea deunazi sase ani de inchisoare pentru cine nu-si plateste impozitul la timp si care e gata sa promita bani in stanga si-n dreapta.

A doua decizie va fi gratierea lui Liviu Dragnea, care va reveni la ce facea inainte de 26 mai, pana in clipa in care legea care-i interzice unui condamnat sa conduca Guvernul va fi schimbata. O amnistie pentru corupti in numele reconcilierii ar insoti operatiunea Dragnea.

In al treilea rand, ar putea propune la Justitie pe unul ca Eugen Nicolicea, cu conditia inchiderii DNA sau a transformarii acestei institutii in ceva asemanator cu PNA din vremea lui Nastase.

Cred ca al patrulea gest va fi retragerea Romaniei din acordul privitor la Parchetul European, ceea ce ar conduce si la anularea candidaturii Laurei Kovesi pentru sefia acestei institutii.

Al cincilea gest ar putea fi numirea unora ca Plesoianu si Codrin Stefanescu la SIE si la SRI, pentru a recompensa ralierea unora care sunt critici acum, dar care pe fond sunt plamaditi din acelasi aluat politic si cu care Dancila a cooperat pana mai ieri.

Ar veni la rand - ma tem - initierea unei legi a defaimarii, cu ajutorul careia sa se puna capat oricarui discurs critic la adresa Puterii, indiferent daca ar fi asumat de jurnalisti sau de alti oameni politici.

Alegerile ar fi fraudate pe scara larga, iar Opozitia ar deveni strict decorativa, ca-n regimul lui Ben Ali, sau ar fi pusa sub o presiune asemanatoare cu cea din Turcia "sultanului" Erdogan.

La punctul opt as indica refuzul de a mai coopera vreodata cu Bruxelles, si nu doar in dosarul Justitiei, acoperit de MCV, ci in multe alte materii, precum Transporturi sau Energie, unde ar putea fi promovate interese extra-europene, precum cele chineze.

Antena 3 ar deveni oficial televiziune publica, prin inchiderea TVR.

Nu ar putea lipsi legalizarea plagiatului si nici numirea obligatorie a unor ministri care sa fie cu totii agramati.

Ma opresc aici, mai ales ca unele din lucrurile acestea sunt deja, in buna masura, o realitate si nu vreau sa va indispun mai mult decat am facut-o deja.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - Editia 4

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis sâmbătă, 18 mai, că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii...
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, 18 mai, la Congresul Studenţilor din România, de la Palatul Parlamentului, că sistemul de vot din România este cel mai...
#Viorica Dancila presedinte , #candidat prezidentiale