Sesizare la DSP Vrancea, dupa ce Dancila si Pintea au navalit peste nou-nascuti in campania electorala

Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 16:32
10121 citiri
Sesizare la DSP Vrancea, dupa ce Dancila si Pintea au navalit peste nou-nascuti in campania electorala
Foto: Realitatea de Vrancea

Directia de Sanatate Publica Vrancea a fost sesizata in legatura cu modul in care Viorica Dancila si Sorina Pintea, aflate in turneu electoral in Focsani, au intrat duminica intr-o sectie de neonatologie si s-au pozat cu nou-nascuti in brate.

"Am constatat ca dna prim-ministru interimar si dna ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, au vizitat spitalul si sectiile de neonatologie, fara masuri de protectie suficiente asigurate de spital: cei doi demnitari au purtat bebelusi pe brate dupa ce au intrat in unitatea spitaliceasca direct din mediul extern.

Conform normelor de igiena, este interzis accesul persoanelor cu hainele de strada in neonatologie, unde trebuie pastrata o curatenie sporita si trebuie respectat un anumit protocol.

Halatul de unica folosinta si papucii de unica folosinta nu sunt suficienti pentru a apara sistemul imunitar al unui bebelus de cateva zile, imunitatea acestuia fiind diferita de cea a adultilor si necesitand protectie sporita", se arata in sesizarea depusa la DSP impotriva conducerii Spitalului Judetean Sf. Pantelimon Focsani - Sectia de neonatologie si pediatrie, obtinuta de Ziare.com.

Cea care a facut sesizarea este Daniela Mitrofan, reprezentanta a grupului de initiativa civica Reset Iasi.

Aceasta isi continua argumentatia in sesizare, semnaland ca delegatia de oficiali "a purtat doar halate, punand astfel in pericol sanatatea mamelor si a nou-nascutilor

internati in acel moment in cadrul institutiei".

"In acest caz, pare ca avizul epidemiologic nu a fost respectat, ci doar s-a urmarit obtinerea unor imagini cu impact electoral. Vizitatorii, indiferent de pozitia si functia pe care o ocupa in conducerea statului roman, trebuie sa se supuna regulilor si sa respecte masurile de igiena obligatorii pentru prevenirea aparitiei sau transmiterii infectiilor intraspitalicesti", se arata in sesizarea citata.

Documentul subliniaza ca "niciuna dintre persoanele din delegatia dnei Dancila nu a urmat protocolul, iar managerul din cadrul unitatii sanitare ar fi trebuit sa se asigure ca aceste reguli sunt urmate cu strictete si sa nu permita intrarea delegatiei, daca reguli minime de igiena si protejare a sanatatii pacientilor nu ar fi fost urmate".

In acest context, DSP este solicitata sa cerceteze conditiile in care a avut loc aceasta vizita si daca au fost respectate protocoalele epidemiologice si de igiena astfel incat

viata pacientilor sa nu fie pusa in pericol.

Iata detalii despre vizita premierului la spitalul din Focsani - Dancila si Pintea au pus in pericol nou nascutii de la Spitalul Sf. Pantelimon?

Spitalul spune ca totul a fost ca la carte

Purtatorul de cuvant al spitalului din Focsani, Alina Cosma, sustine insa ca au fost respectate toate regulile de igiena.

"Din punct de vedere epidemiologic, la intrarea in sectie au fost respectate toate regulile de igiena. Delegatia a fost echipata cu pelerine si botosi de protectie, s-a facut triajul epidemiologic si s-au dezinfectat pe maini. Salonul respectiv era pentru nou-nascuti de cel putin 4 zile, ce urmau a fi externati, iar pentru ridicarea copiilor in brate s-a avut acordul mamelor", a spus Cosma.

Pe de alta parte, presedintele PNL Vrancea, senatorul Catalin Toma, a cerut o ancheta a Ministerului Sanatatii la Spitalul Judetean Focsani, care sa-l vizeze pe directorul spitalului, Constantin Mandrila.

"Imi exprim indignarea fata de aceste persoane. Este incalificabil gestul Vioricai Dancila, poate la ea te astepti la orice, dar la ministrul Sanatatii, care stie ce inseamna un protocol, nu ne asteptam.

Nu era intr-o vizita de lucru doamna ministru sa vada conditiile din spital, ci ii facea campanie doamnei Viorica Dancila. PNL Vrancea condamna astfel de gesturi.

Domnul director al spitalului Focsani a stat ca un bibelou, nu a avut curajul sa le atraga atentia, asta inseamna sa pui in functii importante oameni nepregatiti, care nu stiu abc-ul unei vizite in spital, nu stiu protocolul. Vom solicita o ancheta, am facut acest demers la minister sa ni se explice ce s-a intamplat.

Poate erau copiii lor si nu ne-am dat seama. Sunt reguli peste care nu poti sa treci, chiar daca e vorba de o campanie electorala", a declarat Catalin Toma, citat de News.ro.

Eveniment Quarterly Report

Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
#Dancila DSP Vrancea sesizare spital bebelusi , #candidat prezidentiale