Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aritmetica daramarii guvernului

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:21
17204 citiri

Calculul e simplu: PSD are 205 din cele 465 de mandate parlamentare. Dupa ce ALDE a parasit guvernul, Viorica Dancila ar fi trebuit sa plece din Palatul Victoria. Ea incearca sa obtina alte 28 de voturi ca sa ramana in fruntea cabinetului.

Le-a cautat deja in randul minoritatilor. UDMR a anuntat ca nu-i va da sprijinul. Grupul celorlalte minoritati ar fi, dupa spusele liderului sau, Varujan Pambuccian, impartit jumatate-jumatate. Cum sunt cu totii 17, asta ar insemna ca Dancila poate miza pe 8-9 voturi.

Sefa PSD a cautat sprijin si la ALDE, sperand ca va gasi parlamentari care sa accepte, precum Ramona Manescu, excluderea din partid si pastrarea unui fotoliu confortabil alaturi de putere. Dancila l-a vizat pe Melescanu pentru preluarea presedintiei Senatului, iar gestul a creat scandal in randurile ALDE, fostul aliat de incredere. ALDE are in total 33 de alesi: daca 19-20 dintre ei sprijina PSD, Dancila pastreaza guvernul. Ar mai putea-o ajuta, daca defecteaza minoritarii, si alti cinci parlamentari, azi neafiliati.

Mai e o nuanta. La Senat, PSD controleaza situatia: avand 69 din cele 136 de mandate, pesedistii pot instala pe cine vor ei in fruntea camerei superioare. Sprijinirea lui Melescanu - spera Dancila - e un mjiloc de a racola alti membri ALDE, nu o conditie pentru a asigura majoritate in Senat. Nu e exclus, altfel spus, ca pesedistii sa-l instaleze pe fostul ministru de externe ca succesor al lui Tariceanu si sa piarda, apoi, votul pentru Dancila in camerele reunite.

Daramarea guvernului e posibila, cu conditia - deja anuntata de Ludovic Orban - de a strange 233 de semnaturi pentru motiunea de cenzura. USR, PMP, UDMR si Pro Romania au anuntat ca sprijina initiativa. Daca alesii acestor partide vor si semna motiunea cu pricina, batalia se va da pentru voturile din gruparile indicate mai sus - adica ALDE, cele 17 minoritati care au cate un mandat in Camera si cei 5 neafiliati.

Destituirea Vioricai Dancila depinde, asadar, de respectarea cuvantului dat de catre partidele care se situeaza acum in opozitie fata de PSD, de capacitatea lui Calin Tariceanu de a reorienta grupurile sale din Camere impotriva guvernului pe care-l sustineau pana deunazi si de ce decid micro-grupul condus de Pambuccian si alesii fara de partid.

Ca de obicei, nu fac pronosticuri...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#calcule voturi motiune cenzura Dancila , #guvern