Ce a ofuscat-o pe doamna premier?

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 11:40
13839 citiri
Ce a ofuscat-o pe doamna premier?

Doamna Viorica Dancila s-a aratat revoltata in public, considerandu-se jignita de presedintele Romaniei, cand acesta s-a referit la dansa cu urmatoarea sintagma: "femeia aceasta nu stie cum functioneaza statul".

Nu-mi dau seama daca a deranjat-o mai mult observatia ca nu stie cum functioneaza statul sau faptul ca i-a zis femeie, in loc sa-i zica lady, ca la Bruxelles sau tanti, ca la Videle. Dupa modul cum isi motiveaza doamna Dancila revolta, cred ca o deranjeaza amandoua:

"M-au uimit declaratiile domnului presedinte, care a venit cu acele acuzatii si jigniri, care nu trebuie facute impotriva unei femei premier si impotriva niciunei femei".

Ce trebuie sa inteleg de aici? Ca este jignire sa-i zici femeii ca n-ar sti modul cum functioneaza statul? Ca este jignire sa-i zici femeii femeie? Ce altceva?

Poate a vrut sa spuna una, poate alta, dar este la fel de adevarat ca n-a reusit sa explice exact ceea ce gandise - daca intr-adevar a gandit ceva. Caci asta este impresia cu care ramane publicul ascultator, dupa ce vorbeste domnia sa: gandeste cam anapoda, vorbeste cam vraiste. Cu gandul la Podgorica rosteste Pristina sau cu gandul la nimic rosteste imunoglobina.

Intortocheate fiind caile gandirii si ale vorbirii doamnei prim ministru, incerc in cele de mai jos sa citesc printre randuri, sa intru in labirintul tainic al cugetarilor si spuselor domniei sale, in speranta ca ma luminez cumva.

Hai sa vedem: cunoaste doamna Vasilica-Viorica modul cum functioneaza statul?

Ar trebui sa-l cunoasca, intrucat a initiat-o "daddy" si a meditat-o CEx. Dar poate tocmai de aceea nu-l cunoaste. Mai bine citea Constitutia. De acolo putea afla chintesenta functionarii Guvernului: prim-ministrul este numit prin vot in Parlament, iar de a doua zi guverneaza pana la sfarsitul mandatului, fara sa-l deranjeze nimeni.

Nu CEx, nu Dragnea, nu Tariceanu, nici PSD cu ALDE, nici fara ALDE, nici altcineva si cu atat mai putin camarila care isi tot spune parerea despre ministri, crezand ca a intrebat-o cineva cat este ceasul.

O singura persoana poate interveni in actul guvernarii, alaturi de premier si in anumite conditii, nu oricum: presedintele tarii. Conform Constitutiei, presedintele poate lua parte la sedintele Guvernului cand "se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea prim-ministrului, in alte situatii" (Art 87, al 1) .

Doar presedintele are acest drept, el prezideaza chiar sedintele Guvernului, atunci cand participa la ele. Nicio alta persoana nu are dreptul la imixtiuni intr-ale guvernarii.

Asa stand lucrurile, imi vine o intrebare elementara: de cate ori l-a invitat doamna Dancila pe presedintele Iohannis sa ia parte la sedintele unde se dezbateau probleme de interes national, conform Constitutiei?

Iar probleme au fost destule. Nu este cazul sa le inventariez aici, dar merita amintita intentia de mutare a ambasadei din Tel Aviv, acuzatiile venite din Occident cu privire la nerespectarea statului de drept sau la incetinirea luptei anticoruptie, evenimentele din 10 august si multe altele.

Niciodata nu l-a invitat pe presedinte la sedintele Guvernului, dar in schimb, doamna Dancila se lasa papusata la tot pasul de Liviu Dragnea, de CEx, de camarila si se complace in aceasta situatie umilitoare, as zice chiar dezonoranta, fara sa se simta deloc jignita.

Mi se pare mai injositor decat orice jignire sa declare in fata presei insasi dumneaei, cu privire la demiterea ministrului Dezvoltarii Paul Stanescu: eu am avut o opinie, dar CEx a hotarat altceva si asa ramane. Sau, cea mai recenta, declaratia referitoare la valoarea fondului de investitii pentru autoritatile locale: "Eu stiu de 10 miliarde de lei (fiind intrebata daca este vorba despre lei sau euro - n.red.) . Poate domnul Dragnea are dreptate. Eu asa stiam".

N-ar trebui sa intre in pamant de rusine? N-ar trebui sa-i reproseze lui Dragnea ca o jigneste, intregului CEx ca o umileste, chiar si partidului ca o ofenseaza? Este de demnitatea unui prim-ministru sa se arate cu un obraz gros, iar cu celalalt subtirel, ca de domnisoara?

Cum isi inchipuie ca functioneaza statul corect: cu un premier duplicitar, ipocrit, perfid, machiavelic, sau cu unul corect, cinstit, pe fata caruia citesti stravechea zicala: ce-i in gusa, si-n capusa?

Daca doamna Vasilica-Viorica Dancila ar sti cum functioneaza statul, n-ar fi plecat cu de la sine putere sa trateze mutarea unei ambasade, fara sa fi consultat macar principalele forte politice din tara - acel consens, de care tot vorbeste domnia sa, folosind insa termenul gresit, intrucat se refera de fiecare data la concordie sau intelegere.

Daca ar fi stiut cum functioneraza statul, n-ar fi plecat hai-hui in Orient, sa trateze cu tarile de acolo executarea unor mari investitii in sistem PPP, cu costuri grele, desi UE ne-ar asigura fonduri nerambursabile.

Daca ar fi stiut cum functioneaza statul, n-ar fi remaniat Guvernul fara nicio motivare, fara explicarea cauzelor majore in fata opiniei publice si fara sa explice ce rezultate spera sa obtina de la noua echipa.

Daca ar fi stiut cum functioneaza statul, n-ar fi rezumat colaborarea cu presedintia tarii numai la transmiterea de scrisori, cand insasi Constitutia prevede sa-l invite pe presedinte la sedintele de guvern in anumite situatii.

Daca ar fi stiut cum functioneaza statul, s-ar fi consultat cu presedintele inainte de a lua unele hotarari importante si nu le-ar fi raspuns ziaristilor, atat de cinic, cu privire la asemenea consultari: "eu raspund la orice telefon".

Cuvantul "femeie" nu are sens peiorativ in nicio limba! Cu atat mai putin in limba romana

Ca sa explic mai bine, m-as referi la o situatie strict subiectiva: provin dintr-o familie bilingva. De cate ori eram intrebat despre limba materna, raspundeam: "limba mea paterna este romana, dar materna este alta".

Poate ca auzind termenul femeie, pe doamna Dancila o duce gandul la vreo precupeata din Videle, venita sa-si vanda marfa in Capitala si, pe acest criteriu, face diferenta intre "femeie" si "doamna", poate chiar "lady". Este o idee care se instaleaza usor, atunci cand te vezi propulsat de la Videle la Bucuresti, via Bruxelles.

Zic, poate. Pe mine, insa, auzind in ce context a folosit presedintele acest termen, m-a dus gandul la limba germana, pe care dumnealui o vorbeste curent si care nici mie nu-mi este total necunoscuta.

Germanii au un fel de cuvant universal: Frau. Frau se poate traduce in romaneste prin femeie, dar la fel de bine prin doamna, sotie si inca multe altele. In limba germana, nu exista alt corespondent pentru ceea ce numim noi doamna. Orice femeie, de la cea mai modesta cersetoare pana la cea mai distinsa doamna din diplomatie, este Frau. Numai Frau.

Am auzit la televizor un reporter adresandu-se cancelarului german cu formula "Frau Merkel". Dar sunt curente formulele "Frau Doktor", "Frau Direktor" si asa mai depate.

In limba germana, numai domnisoarele si fetitele mici nu sunt Frau. Primele sunt "Fraulein" - un diminutiv de la Frau, iar celelalte "Madchen", tot un diminutiv.

Iar doamnei Dancila i se pare normal sa spuna romaneste "douazeci-douazeci", traducand astfel in romana acel "twenty-twenty" invatat recent la Bruxelles, dar o oripileaza sa auda pe altcineva poate traducand prin "femeie" cuvantul Frau, invatat de el inca in copilarie.

In multe limbi, cuvantul "femeie" are conotatii diferite. In limba rusa, nu te adresezi niciodata unei necunoscute cu termenul "doamna". Indiferent daca este vanzatoare in magazin, simpla trecatoare pe strada, administratorul blocului sau un cumparator, rusii se adreseaza numai cu termenul "jenscina", adica "femeie", sau "mujcina", adica "barbat".

Nu pretinde nimeni de la dna Dancila sa fie poliglota - desi, pentru cat a stat la Bruxelles, merita sa invete mai mult decat "make a photo" - dar la nivelul sau de prim ministru, mi se pare normal sa fi chibzuit bine in ce conjunctura a vorbit presedintele, in loc sa strige in gura mare ca a fost jignita.

In opinia mea, apelativul "aceasta femeie" n-ar trebui s-o jigneasca pe dna Dancila, asa cum nici dl Dragnea nu cred ca s-ar simti jignit daca, vorbind cineva despre el, ar zice "acest barbat".

Faptul ca s-a simtit jignita de un termen, fara sa fie prea afectata de fondul problemei - presedintele nu o data a apreciat ca doamna Dancila nu face fata functiei - denota nu numai incultura, dar si o nonsalanta fara seaman.

Caci de incompetenta premierului nu vorbeste numai domnul Iohannis. Vorbeste opinia publica, vorbeste societatea civila, presa intregii Europe, diaspora romaneasca, mediul academic si universitar. Toti vorbesc, numai dansa nu aude.

Dna prim-ministru denota si nepricepere, in afara de incultura. La toata aceasta atmosfera atat de incomoda - as zice o adevarata furtuna - se apara numai cu faptul ca a jignit-o un termen, pe care l-a inteles ea asa cum l-a putut intelege. Sau mai exact, cum nu l-a putut intelege, ca pe multe altele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Viorica Dancila guvernare, #Viorica Dancila competenta, #Viorica Dancila incompetenta, #Viorica Dancila CEx , #guvern