Bugetul lui Daddy-Vitamina, la reanimare

Joi, 07 Februarie 2019, ora 07:18
8083 citiri
Bugetul lui Daddy-Vitamina, la reanimare

Daca topaiala fiscala a blocat indeosebi activitatea intreprinzatorilor, pusi in imposibilitate sa-si faca la timp planul de afaceri si adusi la situatia de a-l ajusta step by step, pe masura ce domnului Teodorovici - sa zicem - ii mai scapara vreo idee noua printre circumvolutiuni, topaiala bugetara i-a blocat pe toti, dupa ce bugetul a fost publicat in februarie curent, in loc de octombrie trecut.

Din octombrie pana in decembrie - termenul limita la care ar trebui aprobat un buget de guvernanti responsabili - s-ar fi putut organiza discutii, dezbateri, negocieri, tot ce trebuie pentru a ajunge la un acord.

Nimeni nu stie de ce nu s-a publicat in decembrie bugetul, care, cica, era gata atunci

Bugetul nu s-a publicat anul trecut, desi ministrul finantelor declara ca este gata. Ce trebuie sa deduc de aici? Ca insusi ministrul nu dorea publicarea, ca premierul evita dezbaterea, ca Guvernul a preferat sa inceapa anul fara buget decat sa fie pus in situatia incomoda de a explica publicului sustenabilitatea unui program nesustenabil.

Una din doua: ori ministrul Teodorovici mintea anul trecut cand se falea ca proiectul de buget este elaborat, ori nu mintea si atunci, asa cum e de banuit, s-a facut luntre-punte sa-l intarzie cat mai mult, pentru a nu fi pus in fata intrebarilor, nelamuririlor, nemultumirilor si chiar protestelor zgomotoase ale celor ce raman cu buzele umflate.

De ce n-as miza pe asemenea presupunere? In ultimul trimestru al anului trecut, s-a discutat despre orice altceva, numai despre buget nu. Parlamentarii au plecat voiosi in vacanta, ca si cum si-ar fi rezolvat toate obligatiile, desi principala lor obligatie in acel moment era tocmai dezbaterea si votarea bugetului.

Guvernul, desi pretindea ca elaborase proiectul de buget, nu s-a grabit sa-l prezinte nici Parlamentului, nici opiniei publice, parca anume ca sa nu ajunga cumva in dezbatere.

Bine zis: "Eu sper ca o sa aiba aceasta tara un buget pana la sfarsitul anului 2019"

In ultima parte a anului, doamna prim ministru s-a ocupat de orice altceva, numai de buget nu: a calatorit cat a putut, fara sa stim nici astazi utilitatea voiajurilor domniei sale, s-a intalnit cu omologi carora nu le stia nici macar numele, a evaluat ministrii de la Bucuresti fara sa stim nici astazi la ce a folosit evaluarea, i-a destituit sau schimbat indiferent de cele evaluate, a remaniat Guvernul la fel de indiferent si a deschis un penibil conflict cu presedintele tarii pe tema numirilor.

Nici astazi nu este in stare sa explice nu zic opiniei publice, dar macar presedintelui, cu ce argument crede ca Guvernul va functiona mai bine mutand ministrul Muncii de acolo unde tocmai invatase lectia la transporturi sau in ulitma vreme la dezvoltare, unde n-a invatat inca nimic si trebuie sa ia lectia de la zero.

La atata brambureala in activitatea Guvernului si a premierului personal, nu ma mira sa vad bugetul Romaniei tratat la misto - iertati-mi expresia - de catre o doamna care, atunci cand se duce la Bruxelles, pretinde sa fie tratata drept o persoana responsabila si respectata.

Guvernul Dancila-Teodorovici-Valcov a ajuns la situatia penibila de a fi ironizat de un coleg din Parlament, deputat UDMR, prin declaratia sa: "Eu sper ca o sa aiba aceasta tara un buget pana la sfarsitul anului 2019".

Desigur cu aceeasi ironie, dar nu departe de adevar, tot el adauga ca Guvernul ar trebui sa-si programeze in aceasta perioada schema de buget pe anul 2020, nu sa poarte discutii pe cel din anul deja inceput de peste o luna.

Umilintele increzutei doamne Viorica Dancila

Acum, cand ceasul al doispezecelea a sunat demult, dar pe potentati i-a durut in cot de buget, i-a cuprins deodata marea cursa contra cronometru a bugetului, cu negocierea lui la CEx al PSD in loc sa fie discutat la Guvern, cu rediscutarea in biroul domnului Dragnea de la Camera Deputatilor in loc sa fie analizat in biroul domnului Teoodorovici sau a doamnei Viorica Dancila, cea care trebuie sa-si puna semnatura pe proiect inainte de a-l supune dezbaterii si votului Parlamentului.

Biata doamna Viorica! Ce umilinta pentru domnia sa sa-si vada prerogativele uzurpate de Dragnea, sa afle, uneori chiar de la televizor, ce a stabilit acesta in legatura cu bugetul ei si sa vada cum mediaza el, acolo unde ea primeste salariu anume pentru ca sa faca aceasta treaba!

Cata umilinta la Bucuresti, pentru o orgolioasa doamna care, la Bruxelles, nu se sfieste sa declare ritos: "n-am vent sa dau aici socoteala"!

Poate intre timp domnul Dragnea ii va mai potoli pe nesatisfacuti, dar la ora cand astern aceste randuri, nemultumirea este de proportii. Sunt revoltati primarii marilor municipii in frunte cu doamna Firea, care sustine ca i s-au taiat 25% din fondurile cuvenite.

Imi vine sa cred ca s-au taiat, pentru ca domnul Dragnea este razbunator. Cred ca n-a ajuns pana la el zicala care spune ca razbunarea este arma celor slabi. Si, de fapt, zicala nici nu spune asa, am adus-o eu din condei, ca sa evit adevarata exprimare a inaintasilor: razbunarea e arma prostului. Pot fi critic cu domnul Dragnea, dar nu nepoliticos.

Diferenta dintre aritmetica si contabilitate nu se invata la Videle

Deci, stiindu-l razbunator, nu-l vad altfel decat platindu-i politele doamnei Firea prin buget. Acum i s-a ivit ocazia, iar doamna Firea pare exponentul nemultumitilor. Pedepsirea ei ar fi exemplu penru toti. Daca reuseste s-o puna cu botul pe labe, ceilalti vor tacea chitic, inevitabil.

Acesti ceilalti sunt multi. Nu vorbesc de primarii comunelor si micilor orase, pe care bugetul Teodorovici-Dancila-Valcov se pare ca i-a fericit, taind de la altii, anume pentru ca sa fie multi multumiti si putini nesatisfacuti. Dar latinul spunea non multa sed multum, iar nemultumitii marilor municipii reprezinta mult, chiar daca nu sunt multi.

De altfel, nici pe ordonatorii de credite din Guvern nu i-am prea auzit cine stie ce fericiti, cu singura exceptie a teleormanencei Carmen Dan, a carei declaratie recenta la un post prieten TV a facut deja oculul tarii: "In anul 2018, am avut de 20 de ori buget mai mare decat in 2017 si anul acesta - buget de 20 de ori mai mare decat in 2018".

Am banuit eu ca doamna Carmen poate face asemenea confuzii, stiind ca domnia sa a invatat aritmetica la aceeasi scoala unde insasi doamna Viorica a invatat geografie, dar am ramas consternat auzind cum isi drege greseala doamna Dan, dupa ce cineva i-a soptit ingrozit ca a luat-o pe aratura:

"Cineva mult mai atent, imi sesizeaza unul din colegii mei de la contabilitate, si cu permisiunea dumneavoastra as face o rectificare, vizavi de buget, avem un buget cu 20% mai mare".

Sesizati nuanta? Vrea sa spuna ca greseala provine din faptul ca ea n-a fost atenta si nici nu este contabila de profesie, ca sa observe asemenea subtilitati. Pardon, doamna ministru, problema nu are nici in clin nici in maneca cu contabilitatea. Are treaba numai cu aritmetica, acea stiinta elementara care se invata in clasele I-VIII, dupa care omul intra in liceu daca a invatat-o.

Daca nu, nu intra. Dar daca omul vine din Videle, se poate face ministru fara probleme. De altfel, cu toate confuziile sale in aritmetica, doamna ministru de Interne a facut fata perfect la evaluarea facuta asta toamna de Viorica Dancila. Tot din Videle, ce va mirati?

Zacamintele din Marea Neagra jucate ca la pacanele prin politica Dragnea

N-as vrea sa ma judece cineva ca am insistat asupra acestui detaliu cand este vorba de buget. Am insistat pentru ca bugetul il judeca si il aporba - in prima instanta, ca sa zic asa - Guvernul, acolo unde doamna Dan este membra si unde il analizeaza exact cu cunostintele sale de aritmerica, despre care isi inchipuie ca sunt pobleme contabile.

Cum spuneam, problema bugetului este inca in dezbatere, iar aprobarea in guvern s-a anuntat pe vineri. Dezbaterea in Parlament si votarea acolo nu s-au anuntat inca, dar intuitia imi spune ca muschii domnului Iordache sunt deja pregatiti sa desfasoare dezbaterea "pe repede inainte" si votarea "la gramada".

Invatatura trista din aventura bugetului, aflat la reanimare cand la CEx, cand in biroul lui Dragnea, este insa observatia ca evenimentul a speriat o serie de primarii, inclusiv pe cel al Capitalei, a sadit panica in bugetari, care inteleg ca pensiile si salariile lor depind de condeiul lui Dragnea, si a pus pe jar investitorii - ideosebi cei straini - care abia acum, in februarie, afla cum sa-si construiasca planul de afaceri pe anul care a inceput demult.

Oricare dintre ei isi poate pune intrebarea: chiar si cu acest buget, am vreo siguranta ca nu modifica ceva in timpul anului Teoodorovici, cu Valcov al lui, ca sa nu pot continua eu afacerea?

Cum reactioneaza investitorii in fata impredictibilitatii si a taxelor aberante impuse de Guvernul Dancila? Unul dintre cele mai recete exemple este decizia OMV Petrom, una din marile companii care varsa impozite grele la buget.

Compania a anuntat amanarea pe termen nelimitat, cel mai probabil pentru anii viitori, luarea unei decizii privind exploatarea gazelor romanesti din Marea Neagra.

Uriasa rezerva de sub apele teritoriale risca sa mai ramana inca multi ani de acum incolo neexploatata, numai din cauza diletantismului liderilor nostri si stilului iresponsabil in care isi inchipuie ca bugetul e o simpa chestie de aritmetica, usor de reparat daca Dragnea reuseste sa mai inchida inca o data gura unor nemultumiti slabi de inger.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#bugetul de stat, #Eugen Teodorovici buget, #Carmen Dan buget, #Viorica Dancila bugetul de stat, #Viorica Dancila Bruxelles , #guvern