Guvernul a definitivat noua Lege a pensiilor. Impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei in 2022

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 18:28
9490 citiri
Guvernul a definitivat noua Lege a pensiilor. Impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei in 2022
Foto: captura video Privesc.eu

Guvernul a aprobat in sedinta de azi proiectul noii Legi a pensiilor, care urmeaza sa mearga in Parlament, unde va fi dezbatut in procedura de urgenta, a anuntat ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu.

"Punctul de pensie va fi de 1.265 lei in 2019, de 1.775 lei in 2020, de 1.875 lei in 2021, adica suma aferenta valorii punctului de referinta (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii.

Din anul 2022 valoarea punctului de referinta se va indexa anual cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului mediu brut realizat. Aici apare prima diferenta fata de proiectul pus in dezbaterea publica. Am prezentat mai multe variante si am convenit ca aceasta este cea mai buna", a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai precizat ca punctul de pensie va ajunge asa cum e precizat si in programul de guvernare la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale.

Lia Olguta Vasilescu, a tinut sa sublinieze ca nicio pensie nu va scadea si ca varsta standard de pensionare nu se va modifica.

"In proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea. In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici cel complet", a spus Vasilescu.

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limita de varsta, anticipata, de invaliditate si cea de urmas.

De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifica toate drepturile de natura salariala pentru care s-au platit contributii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte bonusuri.

Printre noutatile aduse de proiect se numara, potrivit Olgutei Vasilescu, cea privind introducerea masteratului si doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioada asimilata urmand a se acorda cate 0,25 de puncte.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil, se mai arata in noua Lege a pensiilor.

Dancila da asigurari ca sunt bani

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Viorica Dancila a afirmat ca, desi impactul bugetar va fi in 2022 de 81 de miliarde de lei, nu exista probleme din punct de vedere bugetar.

"Discutam azi noua Lege a pensiilor, un proiect important pentru milioane de romani prin care ne dorim cresterea veniturilor pentru pensionari si eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii. Astfel, asiguram pensii egale pentru munca egala si indreptam inechitatile din prezent, cand doua persoane care au avut aceeasi ocupatie si au aceeasi vechime in munca au pensii diferite.

Noua Lege a pensiilor se va aplica etapizat, incepand cu 2019 pana in 2021, cand va intra integral in vigoare, ceea ce inseamna si noi cresteri ale punctului de pensie, la 1.265 lei in 2019, 1.775 in 2020 si 1.875 in 2021. Aceasta lege este complexa, bazata pe principii solide, poate fi sustinuta din punct de vedere bugetar si asupra careia ne-am consultat atat cu patronatele, cat si cu sindicatele", a sustinut Viorica Dancila.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat miercuri ca Legea pensiilor va avea in 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, in 2020 de 24,8 miliarde, in 2021 de 51 de miliarde, iar in 2022 de 81 de miliarde de lei.

Olguta Vasilescu a dat, insa, asigurari ca exista bani la buget pentru aceste majorari.

"Nu se taie de undeva si nu trebuie sa introducem noi taxe pentru aceasta lege, PIB-ul creste in fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Nationale de Prognoza care se refera la urmatorii patru ani.

Ei pana acum niciodata n-au gresit, nici cresterea economica, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeana a mai gresit, FMI-ul a mai gresit, dar niciodata Comisia Nationala de Prognoza. De alfel, avem incepand de ieri (marti - n.red.) si avizul Ministerului de Finante", a declarat Olguta Vasilescu la Digi24.

Si ministrul de Finante pare linistit, afirmand ca, desi impactul este mare, nu trebuie sa existe nicio temere in aceasta privinta.

"Suma este foarte mare. Presedintele Dragnea spunea ca este o provocare. Cred ca este cea mai mare provocare.

Ca principiu, am spus mereu ca aceste doua legi, salarizarea si pensiile, au un impact semnificativ, dar, din punctul meu de vedere, atata timp cat putem si reusim sa aducem din economie bani, nu trebuie sa fie pentru noi o temere", a mentionat Teodorovici, marti seara, la TVR.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Legea pensiilor Guvern, #impact bugetar Legea pensiilor , #guvern