Dancila se vedea la Bruxelles, dar Europa nu mai vrea sa auda de PSD si asteapta un alt guvern

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 07:26
16135 citiri
Dancila se vedea la Bruxelles, dar Europa nu mai vrea sa auda de PSD si asteapta un alt guvern
Foto: Hepta.ro

La fel ca multi alti pesedisti, doamna Dancila ar vrea sa agate o functie europeana si sa aiba astfel un convenabil bilet de iesire din cea mai mediocra si parsiva guvernare a Romaniei din ultimii ani. Doar ca functiile europene nu sunt sinecuri de partid si tranzactiile care se fac la Bucuresti costa Romania la Bruxelles.

Cu jumatate de gura si pretextand sacrificiul pentru partid, Viorica Dancila a admis, luni, intr-un interviu la Adevarul, ca ar fi putut sa plece comisar european, dar PSD mai are nevoie de ea in tara.

Prim-ministrul stie foarte bine ca nu ar fi avut nici cea mai mica sansa sa fie acceptat macar in preliminarii, daramite sa treaca de filtrul comisiei de specialitate, Transporturi in cazul de fata, acesta fiind portofoliul (inca) alocat Romaniei de presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ce a urmarit Dancila cu acest artificiu e sa arate ca are sanse europene, asa ca partidul ar face bine sa aprecieze ce are. Pare o ironie, dar e doar nivelul submediocru al tranzactiilor politice romanesti.

Ce a auzit partidul e ca functia de comisar european e inca pe masa, calculele si negocierile nu sunt inchise. O poveste care poate mentine inca sperantele si manevrele in PSD, dar care deserveste Romaniei, tara care nu prea mai conteaza pe holurile de la Bruxelles, la nivel oficial.

Institutiile europene nu mai pot legitima un guvern de impostura, care propune pentru portofoliul de comisar persoane cu probleme de baza, de integritate, egalitate si profesionalism, asa ca incercarile grotesti de santaj pe care le practica Guvernul PSD nici macar nu sunt luate in serios.

Cum stau, de fapt, lucrurile

Dupa ce Comisia Juridica a Parlamentului European a descalificat-o pe Rovana Plumb, pentru ca aceasta nu a reusit sa convinga ca are solutii legale pentru a iesi din situatia de conflict de interese, Guvernul Romaniei a luat in deradere tot mecanismul de selectie a noii echipe de comisari, coordonata de Ursula von der Leyen.

Dupa o diversiune in stil PSD, in care a aruncat pe piata numele lui Mihai Fifor, Viorica Dancila l-a anuntat pe Dan Nica, pe care Ursula von der Leyen deja il respinsese la prima strigare, cand Guvernul a trimis primul set de propuneri. A fost un gest de fronda, resentimentar, santajist, care a fost interpretat ca atare la Bruxelles.

A doua miscare a fost o propunere mediocra, secretarul de stat din MAE Gabriela Ciot, fara multe ispravi cunoscute, dar legitimata de grupul de la Cluj, mai ales de fostul negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, de care se pare ca o leaga, a scris jurnalista Emilia Sercan, o relatie de ... plagiat.

Felul in care Guvernul de la Bucuresti a vrut sa provoace Comisia Europeana cu acest al doilea set de propuneri a fost primit ca atare de Ursula von der Leyen, care a dat semnale ca este din ce in ce mai putin dispusa sa aiba un dialog cu un prim-ministru indolent.

De altfel, nici pana astazi Viorica Dancila nu a transmis o nominalizare oficiala, niciun plic avand ca expeditor Guvernul Romaniei nu a ajuns pe masa Comisiei Europene.

Unde ne aflam

In momentul de fata, Romania tine in loc procesul de constituire a noii echipe a Comisiei Europene, e singurul stat fara comisar-desemnat, potrivit surselor europene ale Ziare.com. Confirmarea a venit chiar de la CE:

Imaginati-va insa cat de mare este lipsa de consideratie a oficialilor europeni fata de premierul roman, de vreme ce prefera sa astepte motiunea de cenzura, pentru ca o cadere a Guvernului ar face ca alti actori sa aiba un cuvant de spus in nominalizarea comisarului, in special presedintele Klaus Iohannis.

Ce se poate intampla

In cel mai rau caz, dar putin probabil, totusi, Romania poate sa ramana nereprezentata in Comisia Europeana, tratatele permit asa ceva, a scris si fostul europarlamentar Cristian Preda.

Intr-un scenariu mai bland, Romaniei ii poate fi luat portofoliul pentru care nu a fost in stare sa desemneze un comisar capabil si sa se inventeze un portofoliu marginal, cum a fost cazul Multilingvismului. Ipoteza a aparut la o discutie cu europarlamentarii PLUS USR, la Bruxelles.

Intr-un scenariu mai optimist, care depinde de trecerea motiunii, se poate propune un schimb de portofolii cu Ungaria si Bucurestiului sa ii revina Vecinatatea, un portofoliu greu pentru regiunea Balcanilor. In acest caz, varianta in carti este desemnarea Luminitei Odobescu, ambasadorul Romaniei la UE.

Pana una-alta, insa, Romania intra intr-un registru tot mai mic la Bruxelles, cu toate eforturile europarlamentarilor PNL, PLUS si USR de a arata ca Guvernul PSD nu e reprezentativ.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dancila comisar Comisia Europeana Plumb motiune , #guvern