Dancila a fost chemata din nou in Parlament: Sa spuna daca vrea sa puna in practica recomandarile Comisiei de la Venetia si din cadrul MCV

Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 19:13
6687 citiri
Dancila a fost chemata din nou in Parlament: Sa spuna daca vrea sa puna in practica recomandarile Comisiei de la Venetia si din cadrul MCV
Foto: Hepta.ro

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sambata la Iasi, ca PNL o va chema pe Viorica Dancila la "Ora Prim-Ministrului" la Camera Deputatilor si pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la "Ora Guvernului" la Senat.

"Din nou am convocat-o pe doamna Dancila la Parlament. De data asta se pare ca e programata sa vina, asa cum a fost programata sa vina si in data de 14. Motivul convocarii este foarte simplu: vrem sa auzim oficial din partea prim-ministrului Romaniei, in fata Parlamentului, daca acest guvern si premierul acestui Guvern pune in practica recomandarile Comisiei de la Venetia si cele din cadrul MCV si de asemenea solicitarile cuprinse in rezolutia PE. Aici nu e loc de vrajeala, de povesti, de aburire, de dus cu zaharelul. Lucrurile sunt foarte simple. Premierului trebuie sa spuna daca vrea sa puna in practica aceste recomandari sau nu", a afirmat Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa sustinuta, sambata la Iasi.

Acesta a adaugat ca liberalii o vor convoca si pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la "Ora Guvernului" la Senat, avand in vedere rata de absorbtie fondurilor UE dezastruoasa a tarii noaste.

"In cursul saptamanii viitoare am convocat-o la Senat, tot in cadrul acestei proceduri numita Ora Guvernului pe cea care se pare ca in ultima vreme e mai preocupata sa fie presedinta PSD la Dambovita, in locul lui Tutuianu, si sa ii hacuie pe toti sustinatorii lui Tutuianu din PSD de la Dambovita, decat sa absoarda fonduri europene, respectiv ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Consideram inadmisibil ceea ce se intampla. Suntem la finalul lui 2018, adica al cincelea an din exercitiul financiar multianual 2014-2020, adica mai avem doar doi ani de zile, iar gradul absorbtiei fondurilor europene este literalmente dezastruos. Este mai mic decat in primul exercitiu financiar multianual de la intrarea Romaniei in UE (aderarea a fost in 2007 - n.r.) ", a completat Orban.

Liderul liberal a mai spus ca gradul de absorbtie este de 16%, si ca este sceptic ca Romania va reusi sa atraga mai mult de 60% din fondurile europene.

"Avem un grad de absorbtie de 16% si este sigur ca asa cum se misca lucrurile astazi vom pierde miliarde si miliarde de euro din cauza relei vointe a incompetentei actualilor guvernanti, in special a celor care sunt responsabili cu gestiunea fondurilor europene. Sunt proiecte fundamentale pentru dezvoltarea Romaniei, proiecte de infrastructura mare, cum e proiectul Autostrazii Unirii, a tronsonului de autostrada Sibiu-Pitesti, a autostazii de Centura a Bucurestiului.

Nu cred ca in acest exercitiu financiar multianual al UE vom fi capabili sa absorbim mai mult de 60% din fondurile europene care au fost puse la dispozitia Romaniei. Neabsorbirea acestor fonduri e vina exclusiva a acestor guvernantilor, care i-au privat pe romani de miliarde de euro care se putea duce in autostrada, in tronsoane de cale ferata modernizata, in drumuri judetene modernizate, in retele de canalizare noi", a conchis Ludovic Orban.

Pe 14 noiembrie, Viorica Dancila trebuia sa participe la "Ora prim-ministrului" la Parlament, insa membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au amanat dezbaterea, pentru a permite premierului sa mearga la Palatul Cotroceni, la ceremonia de investire a noului ministru al Afacerilor Europene, George Ciamba, care a fost numit dupa demisia din functie a lui Victor Negrescu.

Dezbaterile de la Ora Premierului aveau tema "Angajamentul Guvernului Dancila privind respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si ale reprezentantilor institutiilor UE referitoare la modificarile Legilor Justitiei, ale Codului penal si ale Codului de procedura penala", potrivit ordinii de zi de atunci a Camerei Deputatilor.

Eveniment Quarterly Report

Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Liderii coaliției PSD-PNL care au depășit „linia roșie”. „Acele voci care ies de obicei după şedinţele de coaliţie nu sunt scandaluri”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seara, 2 decembrie, că atacurile lansate de unii lideri PNL după şedinţele de coaliţie nu reprezintă "scandaluri" în coaliţie, ci...
Marcel Ciolacu acuză USR de „amatorism politic”. „Nu am văzut o explicaţie mai jenantă decât că eu, PSD, am ajuns să gestionez justiţia”
Marcel Ciolacu acuză USR de „amatorism politic”. „Nu am văzut o explicaţie mai jenantă decât că eu, PSD, am ajuns să gestionez justiţia”
Premierul Marcel Ciolacu a acuzat conducerea USR de "amatorism politic" şi a apreciat drept "jenantă" explicaţia acestora, conform căreia dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID ar...
#Dancila Parlament, #recomandari Comisia Venetia, #MCV Romania , #guvern