Dancila face sedinta de guvern la 8 dimineata. Modificarile la OUG 114 nu sunt pe agenda

Vineri, 29 Martie 2019, ora 07:18
6948 citiri
Dancila face sedinta de guvern la 8 dimineata. Modificarile la OUG 114 nu sunt pe agenda

Premierul Viorica Dancila face sedinta saptamanala de guvern vineri, la 8 dimineata, ora neobisnuita pentru o astfel de intalnire. Pe ordinea de zi anuntata nu figureaza insa niciun act normativ important.

Cu toate ca ministrul de Finante a anuntat ca modificarile la controversata OUG 114 vor fi adoptate in sedinta de vineri prin ordonanta de urgenta, noua ordonanta nu este inclusa pe agenda.

Singurul proiect de ordonanta aflat pe ordinea de zi este cel "privind transmiterea unor terenuri proprietate publica a statului din administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura in administrarea Ministerului Apelor si Padurilor - Administratia Nationala Apele Romane".

Insa faptul ca modificarile aduse OUG 114 nu au fost incluse pe agenda Guvernului nu inseamna ca nu se vor afla pe masa Executivului. De cele mai multe ori, Guvernul Dancila a adoptat OUG care nu erau anuntate, fiind introduse pe ordinea de zi suplimentara.

Guvernul adopta insa un Cod de conduita pentru membrii Cabinetului

Pe agenda Executivului transmisa presei se mai afla si 18 proiecte de hotarare, dar si 3 memorandumuri, printre care unul privind adoptarea Codului de conduita al membrilor Guvernului Romaniei.

Acesta este initiat de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si prevede ca "membrilor Cabinetului le este interzis sa accepte, direct sau indirect, cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenta sau care ar putea sa fie percepute ca influentand exercitarea atributiilor ori performanta indeplinirii indatoririlor specifice mandatului. In corelatie cu aceasta, este stabilita obligatia de a declara, prin orice mijloc, orice situatie de natura celor care genereaza conflict de interese sau incompatibilitate".

Totodata, membrilor Guvernului le este interzis sa permita utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale.

Codul de conduita stabileste si relatia membrilor Guvernului cu mass-media. Astfel, acestia "au obligatia sa exprime intotdeauna pozitia oficialaasumata de Guvern iar in lipsa unei astfel de pozitii oficiale, de a face cunoscut ca opinia exprimata nu reprezinta punctul de vedere oficial al Guvernului".

Dancila i-a promis lui Timmermans ca nu adopta vineri OUG pe Codurile Penale

Potrivit unor informatii aparute in presa, Guvernul ar urma sa adopte vineri si OUG pe Codurile Penale si pentru repunerea in termenul contestatiei in anulare a condamnarilor dictate de completurile de 5 judecatori din 2014 incoace.

De altfel, Alianta USR-PLUS este convinsa ca Guvernul va adopta cele doua OUG pe Justitie si a trimis premierului Viorica Dancila o scrisoare in care ii cere sa renunte la acest demers.

Totodata, Alianta USR-PLUS ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa participe la sedinta de guvern de vineri.

Insa premierul Viorica Dancila i-a promis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca Guvernul nu va adopta in sedinta de vineri nicio ordonanta care sa modifice Codurile Penale.

Surse politice au declarat pentru Ziare.com ca cei doi oficiali au avut o discutie, in care sefa Executivului i-a facut aceasta promisiune lui Timmermans.

Iohannis: Golaneala PSD a depasit orice limita

Faptul ca Guvernul Dancila vrea sa adopte ordonanta de urgenta pe Codurile Penale a ajuns si la urechile presedintelui Klaus Iohannis, care i-a criticat dur pe social democrati, joi seara, intr-o declaratie de presa.

"PSD vrea sa dea OUG pe Codurile Penale. Golaneala PSD a depasit orice limita. Acest guvern adopta foarte multe OUG. Trebuie sa punem punct acestei practici si trebuie sa o facem acum", a spus seful statului.

Presedintele Iohannis a atras atentia ca adoptarea unor astfel de ordonante ar intra in conflict cu prerogativa constitutionala a Parlamentului de a legifera, cata vreme Codul Penal inca se discuta in Parlament.

"Pesedistii trebuie sa inceteze aceste atacuri permanente la adresa Justitiei. Pesedistii trebuie sa inteleaga ca Justitia nu este la bunul lor plac. Sunt niste principii extrem de simple in orice stat de drept si in orice democratie, sunt valori pentru care oamenii au iesit in strada, si in decembrie '89, si in ultimii doi ani.

Este evident ca PSD incearca sa ignore aceste adevaruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justitia este o tema de interes national, iar cetatenii au dreptul suveran de a decide daca vor sau nu sa lase coruptia sa devina politica de stat", a spus Iohannis.

Citeste si:
USR, atac dur la guvernul PSD-PNL: „Niciun Guvern din lume nu îşi sabotează cetăţenii mai rău”
USR, atac dur la guvernul PSD-PNL: „Niciun Guvern din lume nu îşi sabotează cetăţenii mai rău”
USR a transmis marți, 5 iulie, că măsurile pe care coaliţia vrea să le adopte „îi vor sărăci şi mai mult pe români, în timp ce sinecuriştii şi baronii PSD şi PNL o vor duce din ce...
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Klaus Iohannis, prima conferință de presă din 2022. Acesta se va întâlni cu jurnaliștii de la ora 18.00
Preşedintele Klaus Iohannis susţine marți, 5 iulie, o conferință de presă începând cu ora 18.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențială. Aceasta...
Comentarii
Berbec
rank 5
Salamcusoia
rank 5
Dar cind au timp de coafeza si manichiura.?