De ce n-a picat "Analfabeta"?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 28 Iunie 2018, ora 07:39
29836 citiri

E trist cand in fruntea Guvernului tarii tale se afla cineva care ajunge sa fie strigata in strada "Analfabeta". Dar si mai trist e cand prim-ministrul cu pricina supravietuieste unei motiuni de cenzura. E, de aceea, important sa ne intrebam de ce a esuat incercarea Opozitiei de a darama Cabinetul Dancila.

Prima cauza e incapacitatea partidelor care au initiat motiunea de a convinge UDMR si celelalte minoritati sa li se alature. Refuzul acestora are o explicatie. PNL si USR nu par sa aiba interesul de a colabora cu potentialii aliati anti-guvernamentali decat in preajma voturilor care-si propun rasturnarea coalitiei PSD-ALDE. Asa ca udemeristii & co. au imbratisat boicotul proiectat de Dragnea si Tariceanu.

In al doilea rand, e vorba despre cateva erori tactice. Seful PNL s-a grabit sa anunte ca, daca pica Dancila, el e cel care va prelua Guvernul. Nu pare sa se fi consultat nici macar cu presedintele, cel care face astfel de propuneri.

Acelasi Orban s-a incapatanat sa "organizeze", cu o zi inainte de votarea motiunii, un miting in Piata Victoriei. Folosesc ghilimelele intrucat cel care s-a autoproclamat premier a reusit sa arate ca e urmat de doar cateva zeci de persoane.

Nici USR n-a fost foarte inspirat, mizand exclusiv pe gesturi de protest. Doar deputatul Ghinea a sugerat ca ar trebui intinsa o mana pesedistilor nemultumiti de Dragnea. Dar nu s-a intamplat nimic.

O alta eroare a fost increderea in forta parlamentara a lui Ponta. E evident ca formatiunea fostului premier e abia la inceput si era de asteptat ca liderul ei sa foloseasca momentul pentru a-si face publicitate si a-si spori sansele de crestere in lunile ce vin, nu pentru a da jos acum un guvern.

In fine, si presedintele are o vina. Criza politica din ultimele zile a parut sa-l prinda iarasi nepregatit. Iohannis a anuntat ca va candida pentru un nou mandat. Unii s-au mirat, iar altii au zis ca seful statului a vrut sa infirme astfel zvonurile lansate de pesedisti despre retragerea lui din politica de pe Dambovita.

Pe de alta parte, presedintele n-a facut nimic pentru a convinge macar un membru al Parlamentului sa voteze impotriva celei pe care a numit-o in fruntea Guvernului, dand "o noua sansa PSD". Avem de-a face cu un fenomen politic bizar: Iohannis mizeaza nu atat pe partide, cat pe energiile strazii, dar pare incapabil sa le converteasca in solutii politice viabile.

Ca sa darami un guvern, fie si cel condus de "Analfabeta", e nevoie de ceva coerenta si, desigur, de un dram de inteligenta.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#motiune cenzura Guvern Dancila , #guvern