Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Factual.ro: Guvernul, afirmatii false si manipulatoare cand a spus ca Iohannis lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii

Sambata, 25 August 2018, ora 21:55
43466 citiri
Factual.ro: Guvernul, afirmatii false si manipulatoare cand a spus ca Iohannis lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Comunicatul de vineri in care Guvernul spune ca, pentru ca presedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare abia in septembrie sunt puse in pericol veniturile pensionarilor, mamelor, copiilor, precum si accesul pacientilor la serviciile medicale, contine mai multe informatii false si manipulari.

Jurnalistii de la Factual.ro au disecat aceste informatii asumate de Guvern si a consultat legile pe care, daca Executivul le respecta, nu ajungea in aceasta situatie.

Asadar, prima chestiune verificata a fost cea tehnica privind adoptarea rectificarii. consultand legislatia se poate vedea ca CSAT-ul a fost convocat chiar la termen si Guvernul nu si-a facut corect calculele.

"Conform articolului 7 (2) al Legii 52/2003, anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice. Astfel, cel putin in conformitate cu aceasta lege, la momentul supunerii spre dezbatere publica pe 6 august 2018, Guvernul ar fi trebuit sa se ingrijeasca ca exista cel putin acele 30 de zile pana intra in circuitul de avizare.

Conform articolului 23 (2) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, intr-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare si acestea nu pot fi promovate in primele 6 luni ale anului. Astfel, daca Guvernul ar fi vrut sa evite probleme cu platile din luna septembrie, ar fi putut publica proiectul rectificarii bugetare cu suficient timp inainte cat sa nu ajunga in al 12-lea ceas (proiectul putea fi aprobat oricand incepand cu 1 iulie) ", arata cei de la Factual.

Apoi, pensiile sunt platite din Bugetul Asigurarilor Sociale si nu din Bugetul de Stat. CSAT da aviz pentru bugetele institutiilor din sistemul de siguranta nationala, ale caror bugete sunt anexe la Bugetul de Stat. Asadar, avizul CSAT nu are nicio legatura cu proiectul de rectificare a Bugetului Asigurarilor Sociale. Sau in mod normal nu ar trebui, pentru ca ministrii PSD au lasat orice aparente deoparte. Astfel, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a declarat vineri cu subiect si predicat "ca banii luati de la Servicii se duc la pensii".

Mai departe, Guvernul sustine ca are nevoie de rectificarea pentru a putea onora platile lunare pe motiv ca au crescut pensiile si numarul beneficiarilor de alocatii pentru copii, indemnizatii de crestere a copilului si stimulente de reinsertie pentru mamele.

"Potrivit Articolului 35 (2) din Legea 500/2002 privind finantele publice, in momentul in care se elaboreaza si trimite Parlamentului legea bugetului de stat pentru anul urmator, proiectul legii bugetului de stat este insotit de un raport privind situatia macroeconomica pentru anul bugetar pentru care se elaboreaza proiectul de buget si proiectia acesteia in urmatorii 3 ani. Acest raport va cuprinde un rezumat al politicilor macroeconomice in contextul carora au fost elaborate proiectele de buget, precum si strategia Guvernului in domeniul investitiilor publice", arata Factual, care prezinta si pagina din raport cu aceste date, asa cum ele au fost transmise Parlamentului.

In concluzie, publicatia arata ca "afirmatiile Guvernului prin care este invinovatit Presedintele pentru neconvocarea urgenta a CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare sunt false si manipulatoare. Nu doar ca Guvernul are datoria legala de a asigura suficient timp pentru ca toate avizele sa fie adunate in timp util, ci si sa planifice alocarea pentru anul urmator luand in calcul impactul bugetar al reglementarilor pe care chiar acesta le-a initiat. De altfel, in bugetul prezentat Parlamentului, parea ca Guvernul a prevazut sumele necesare pentru aceste masuri care erau, nu-i asa, deja existente in Programul de guvernare".

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Dancila manipulare bani pensii salarii rectificare , #guvern