Guvernul cu fofarlica

Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 12:31
9979 citiri
Guvernul cu fofarlica

In aceste momente, cand pe de o parte omul simte ca nu-i intra in buzunar ce i s-a promis si ca puterea de cumparare a salariului a inceput sa scada in loc sa creasca, iar pe de alta parte, potentatii n-au alta grija mai mare decat sa dezgroape niste protocoale din deceniul trecut, era normal sa ne lamureasca cineva de ce tocmai acum tara arde, iar baba se piaptana.

In opinia mea, trebuia sa ne fi explicat premierul tarii. Dar nu e dna Dancila omul care sa se sperie cand arde tara si cu atat mai putin cand se piaptana baba.

Nici domnii Dragnea si Tariceanu nu se sperie de jumatatea goala a paharului, atata vreme cat cealalta jumatate li se pare plina. La placinte, inainte.

Dar cineva trebuia sa puna degetul pe rana si l-a pus presedintele. Cred ca toata suflarea astepta cu sufletul la gura rezultatul intalnirii de acum cateva zile la Cotroceni, dar nimeni nu se astepta ca, din aceasta intalnire, presedintia sa retina una, iar doamnele Viorica si Olguta sa inteleaga alta.

Asta cu stenogramele e o impolitete

Mi se pare simptomatic faptul ca presedintia a dat un comunicat punctat la milimetru, iar cele doua reprezentante ale guvernului au preferat sa lase impresia ca ar fi fost un dialog al surzilor. Este evident o mica smecherie, ca sa nu se observe partea incomoda a adevaratului dialog, care a avut loc acolo.

Am motive sa cred ca ambele doamne se ascund dupa deget. Adica, au inteles foarte bine ce s-a discutat, dar se fac ca ploua, neputand da explicatii. Doamna prim ministru s-a declarat uimita, infirmand continutul comunicatului presedintiei si cerand stenograma discutiilor.

In opinia mea, este o impolitete. Nu ceri stenograma unei discutii cu presedintele tarii. E ca si cum ai spune: sa vedem cine minte, eu sau presedintele? Asemenea pozitie nu este de rangul unui inalt demnitar. La asa ceva te poti astepta de la un controlor de bilete in tren, aflat in controversa cu calatorul prins fara bilet.

Doamna prim ministru, insa, putea sa faca publice propriile notite, propria varianta despre cele discutate si - mai ales - explicatiile Guvernului fata de problemele expuse de presedintie, care, indiferent daca accepta sau nu ca s-au discutat, sunt totusi realitati.

Pe noi, cetatenii, asta ne intereseaza: cum e cu predictibilitatea, cu puterea de cumparare, cu salariile care scad in loc sa urce, cu smecheria trecerii contributiilor de la angajator la angajat, cum e cu pilonul II de pensii si alte cateva.

Discutiile care nu s-au discutat

Sa nu dai nicio explicatie la toate acestea, sub pretext ca s-a discutat altceva, asta mi se pare o incercare de a umbla cu fofarlica. Adica, ce altceva s-a discuat? S-a discutat despre vremea de afara, ca s-a facut primavara? Ati comentat la Cotroceni ultimul serial turcesc de pe micul ecran? Ati povestit despre cum ati petrecut in cocediu?

Sa fim seriosi, doamna prim ministru, daca pretindeti ca s-a discutat altceva decat ce comunica presedintia, v-as crede numai in cazul cand ati spune concret ce altceva s-a discutat si care este raspunsul dvs la acest altceva. Altfel, orice ati mai spune, eu tot de fofarlica va banuiesc.

Am facut un mic calcul pe cont propriu. Conform comunicatului, discutia a dura aproximativ o ora, conform aprecierii celor doua doamne a durat 40 de minute. In cazul cand nu s-a comentat vreun serial turcesc, timpul este tocmai bun ca presedintele sa fi pus la dispozitia doamnelor exact ideile din comunicatul oficial.

Macar in baza acestui argument, logica imi spune ca este mai de crezare textul comunicatului, decat vaianta doamnelor Vasilica si Olguta, care nu prezinta niciun text si vorbesc numai pe dinafara.

Pe mine insa, ca cetatean, ma intereseaza mai putin fofarlica unora, sau varianta altora. Pe mine ma intereseaza acele pobleme care ma dor in buzunar si care ma ingrijoreaza in perspectiva.

Nu s-a discutat sau nu s-a inteles? This is the question

Comunicatul presedintiei le puncteaza fara echivoc si mi se pare inadmisibil ca Guvernul sa ocoleasca explicatiile, sub pretext ca doamnele Dancila si Vasilescu au inteles altceva decat ceea ce scrie negu pe alb in comunicat. Extrag cateva pasaje, cu titlu de exemplu:

"...dupa primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislatii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice arata ca Legea se afla in contradictie cu principiile egalitatii si predictibilitatii de la care a emanat, in conditiile in care s-a intervenit cu exceptii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anuleaza inclusiv caracterul unitar al intentiei legislative".

Poate cineva sa nege ca s-a intervenit prin Ordonante pentru a petici acolo unde Legea Salarizarii avea gauri? Dar mai citez:

"..suprapunerea Legii 153/2017 (la care se referisera reprezentantele Guvernului n.red.) privind salarizarea personalului platit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuari salariale pentru unele categorii de personal, atat la nivel central, cat si local, consecinte negative pe care Guvernul nu le-a prevazut".

Chiar daca nu s-ar fi discutat acest aspect, reprezentantele Guvernului tot ar trebui sa ne dea o explicatie noua, romanilor, pentru ca aici este vorba de alta fofarlica: in urma "majorarilor" s-a ajuns la diminuari salariale. Si iarasi citez din comunicat:

"...presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca situatia salariala este in continua modificare, fiind departe de a satisface principiile si criteriile de stabilitate asumate initial, precum si promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE".

Poate cineva sa nege ca ne departam de stabilitatea angajata prin promisiunile electorale? Poate cineva sa nege ca apar, una dupa alta, ordonante de urgenta care amendeaza chiar legea salarizarii? Si citez din nou:

"Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca nu se mai poate vorbi de predictibilitate in mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atat timp cat apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminari salariale si incurajeaza solicitari similare si din partea altor categorii de personal, cu pretul unor riscuri privind incadrarea in tintele bugetare asumate de catre Guvern".

Discriminarile sunt evidente, iar dna Olguta arata ca ele vor fi "rezolvate" abia in 2022. Cine le va rezolva, doamna? Viitorul guvern, alcatuit din cine stie cine? Ca mandatul PSD+ALDE se incheie in 2020 si ma indoiesc ca romanii se vor mai repezi sa stampileze cei trei trandafiri! Si imi permit sa mai reau:

"In legatura cu cresterile mult asteptate ale salariilor medicilor, dar si ale personalului din educatie, masuri care rezolva doar partial problemele de fond din aceste domenii, Klaus Iohannis a mentionat ca asemenea cresteri salariale trebuie insotite de garantii pentru viitor, astfel incat aceste prioritati de politica salariala sa isi atinga obiectivele de performanta asumate".

Si inca:

"De asemenea, seful statului a subliniat ca, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente si necorelate cu dinamica economica de ansamblu, exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare".

Am extras numai o parte din idei si nu stiu ce a provocat uimirea primului ministru, dar ma paste un gand. Expunerea fiind foarte "la obiect" si foarte tehnica, nu exclud ca doamnele sa fie de buna credinta, dar sa nu fi inteles ce s-a discutat.

Am un argument: la discutia din Parlament, doamna Dancila fosnea in mana niste file in care se descurca greu. Nu stiu ce tinea in mana la Cotroceni, dar intuitia imi spune ca i-au lipsit acolo niste consilieri de specialitate, cel putin pe linie economica si financiara, care sa-i sopteasca nu numai sensul intrebarilor, dar si raspunsul.

Daca ar fi avut consilierii alaturi, parca as zice ca nici n-ar fi ramas atat de uimita si nici n-ar fi sustinut ca nu s-a discutat ceea ce s-a discutat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#convorbiri Cotroceni, #Viorica Dancila uimire, #Lia Olguta Vasilesu Legea Salarizarii , #guvern