Guvernul discuta OUG de modificare a Codurilor Penale, in forma dorita de Dancila: Cresc pedepsele pentru omor, viol si rapire

Marti, 27 August 2019, ora 14:41
2922 citiri
Guvernul discuta OUG de modificare a Codurilor Penale, in forma dorita de Dancila: Cresc pedepsele pentru omor, viol si rapire
Foto: Captura Privesc.eu

Guvernul discuta in prima lectura, in sedinta de marti, noua ordonanta de urgenta de modificare a Codurilor Penale.

Viorica Dancila a anuntat ca se vor majora pedepsele pentru omor calificat, viol, rapire si infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale ale minorilor.

"Discutam in prima lectura mai multe masuri pentru descurajarea criminalitatii si pentru protectia vietii si sigurantei cetatenilor. Pentru faptele grave si deosebit de grave, omorul, violul, rapirile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale ale minorilor trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat vom creste pedeapsa minima la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre si vor fi cuprinse intre 5 si 12 ani. Pentru forma agravanta a acestei infractiuni, de exemplu daca victima este un minor, pedeapsa va fi intre 7 si 15 ani.

De asemenea, stabilim o pedeapsa mai aspra pentru infractiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminata distinct, ca varianta agravanta, fapta savarsita prin rapire, ce va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 la 8 ani. In cazul in care lipsirea de libertate are drept consecinta moartea victimei, pedeapsa aplicata va fi pana la 18 ani de inchisoare", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a subliniat ca se poate ajunge la aplicarea detentiunii pe viata nu numai pentru omorul calificat.

"Avand in vedere majorarea limitelor de pedeapsa, prin aplicarea regulilor concursului de infractiuni, se poate ajunge la aplicarea detentiunii pe viata nu doar pentru omorul calificat", a precizat Viorica Dancila.

Guvernul a renuntat insa la prevederile care inaspreau conditiile de liberare conditionata si la regulile noi in cazul perchezitiilor domiciliare si infractiunilor flagrante, care stabileau ca se puteau face perchezitii si in intervalul orar 20:00-6:00, potrivit noului proiect de OUG, redactat de Ministerul Justitiei.

De altfel, aceste modificari au fost anuntate saptamana trecuta de premierul Viorica Dancila si, dupa cum se vede, au fost puse rapid in practica de revocata Ana Birchall.

Mass-media a speculat retragerea acestor articole din OUG prin faptul ca aripa proDragnea din PSD ar fi fost nemultumita de prevederile care faceau mai dificila liberarea conditionata.

Este al doilea proiect de OUG de modificare a Codurilor Penale realizat de actualul ministru al Justitiei, Ana Birchall, dupa ce Viorica Dancila a fost nemultumita de mai multe prevederi ale primei variante.

Printre modificarile pe care nu le-a mai dorit premierul: inasprirea conditiilor de liberare conditionata, reguli noi privind la perchezitiile domiciliare si infractiunile flagrante, dar si sporirea competentelor DIICOT pentru mai multe infractiuni.

Astfel, in plin scandal legat de ancheta crimelor de la Caracal, procurorii DIICOT urmau sa preia competenta in cazul infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire.

Citeste ce continea prima OUG: Principalele modificari ale Codurilor Penale pe care Dancila vrea sa le faca prin OUG. Legatura cu cazul Caracal si competenta DIICOT

Vezi si Zegrean a gasit 4 puncte critice in ordonanta de modificare a Codurilor Penale: Este praf in ochii lumii!

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#OUG Coduri Penale, #pedepse majorate viol omor , #guvern