Guvernul merge mai departe cu rectificarea bugetara, chiar daca nu are avizul CSAT. Va fi adoptata azi

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 13:19
15568 citiri
Guvernul merge mai departe cu rectificarea bugetara, chiar daca nu are avizul CSAT. Va fi adoptata azi
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca proiectul de rectificare bugetara va fi adoptat in sedinta de azi, chiar daca nu a primit avizul CSAT, aviz de altfel obligatoriu.

"Guvernul nu va accepta ca drepturile romanilor la pensii, salarii sa fie periclitate de lupta politica. Am incercat sa il facem pe Klaus Iohannis sa inteleaga ca lupta politica nu poate afecta aceste drepturi. Mi-as fi dorit ca acest proiect sa fie obiectul, rezultatul unui consens intre Presedintie si Guvern.

Orice situatie complexa are cel putin o solutie. Solutia aleasa de guvern este sa mearga mai departe cu adoptarea rectificarii. Ne-am indeplinit obligatia de a informa CSAT", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Totodata, Viorica Dancila a cerut si ea desecretizarea sedintei CSAT de ieri, solicitare facuta si de ministrul de Finante Eugen Teodorovici, afirmand ca a fost uimita de declaratia facuta de presedintele Iohannis.

"Pana la un punct pot intelege nemultumirea presedintelui de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit. Am primit cu uimire declaratia de ieri a presedintelui si pentru a nu exista niciun dubiu privind suspendarea sedintei CSAT e nevoie ca stenogramele sa fie desecretizate", a subliniat Dancila.

Mentionam ca proiectul de rectificare nu apare pe ordinea de zi a sedintei Guvernului, astfel ca va fi introdus pe ordinea suplimentara.

Anuntul Vioricai Dancila vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis invitase, joi, la ora 11:00, Guvernul la Cotroceni, pentru consultari pe tema rectificarii bugetare.

Vezi aici ce a scris Iohannis in invitatia la consultari

Joi Dancila are programata o vizita oficiala in Spania, in care a anuntat ca se va duce, printre altii, cu Paul Stanescu, Theodor Melescanu si Mihai Fifor.

"Ma voi afla maine intr-o vizita in Spania, unde voi avea o intrevedere cu omologul meu spaniol si voi fi primita de Regele Spaniei. Vom discuta despre aspecte de cooperare pe plan european dintre Romania si Spania, aprofundarea relatiei bilaterale in domeniul economic, al apararii, al administratiei publice si absorbtiei fondurilor europene. Voi fi insotita de domnul vicepremier si ministrul al Dezvoltarii Regionale, de ministrul de Externe, cel al Apararii, ministrul Mediului de Afaceri precum si de ministrul Fondurilor Europene", a precizat Dancila.

Avizul CSAT e obligatoriu. Cum va aproba Guvernul rectificarea?

Ramane de vazut cum va adopta Executivul proiectul de rectificare bugetara pentru ca, potrivit Constitutiei, avizul CSAT este obligatoriu, a declarat pentru Ziare.com fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean.

El a explicat, insa, ca Parlamentul poate face acest lucru, pentru ca este forul legislativ suprem si nu poate nimeni sa il opreasca sa adopte o lege.

"Exista practica Curtii Constitutionale prin care s-a hotarat ca avizul este obligatoriu de cerut de catre Guvern. Ca este negativ sau pozitiv, este alegerea Parlamentului sa aprobe legea sau sa nu il dea nesocotind avizul CSAT. Parlamentul este forul legislativ suprem, este reprezentantul poporului roman si nu poate nimeni sa il opreasca sa adopte o lege daca vrea sa o adopte", a declarat Augustin Zegrean.

Asadar, daca legea ajunge in Parlament, poate fi votata si fara avizul CSAT. Insa, pentru a ajunge in Parlament, ea trebuie sa fie aprobata de Guvern care, potrivit Constitutiei nu are cum sa faca acest lucru fara aviz.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, spune insa ca Executivul ar putea adopta in sedinta de azi proiectul de rectificare bugetara, prin ordonanta de urgenta, chiar daca nu este constitutional.

Precizam insa ca o ordonanta de urgenta poate fi atacata la CCR doar de catre Avocatul Poporului. Iar reactia lui Victor Ciorbea s-a demonstrat in trecut ca este cel putin intarziata, in cazul in care ea totusi exista.

Astfel, daca Guvernul adopta azi OUG pentru aprobarea rectificarii bugetare, ea poate fi publicata imediat in Monitorul Oficial si astfel sa intre in vigoare.

"Eu inteleg ca Guvernul vrea sa adopte o OUG in domeniul bugetar dar ma tem ca nu se poate face lucrul acesta pentru ca in Constitutie, la titlul 4, unde se vorbeste despre bugetul de stat si finantele publice spune ca Guvernul intocmeste anual proiectul de buget pe care il prezinta spre aprobare Parlamentului.

Daca se adopta prin ordonanta de urgenta, nu ajunge la CCR, nu poate nimeni sa sesizeze CRR, sa o examineze din punct de vedere constitutional, decat Avocatul Poporului. Iar daca va fi adoptata OUG si va fi depusa la Parlament ea intra in vigoare la data depunerii la Parlament si la data publicarii in Monitorul Oficial. Ulterior, daca va fi depusa la Parlament pentru dezbatere si Parlamentul o va lua in dezbatere, legea de aprobare sau respingere a OUG poate fi apoi atacata la CCR de cei care pot sa faca sesizari la CCR", a explicat Augustin Zegrean.

Fostul presedinte al CCR atrage insa atentia ca, tinand cont de faptul ca CSAT nu a dat ieri un aviz pentru rectificarea bugetara, guvernantii ar trebui sa negocieze, sa gaseasca solutii si sa nu adopte rectificarea fara aviz.

Mai mult, spune el, si in situatia in care Guvernul alege sa adopte OUG fara aviz, in momentul in care ea ajunge in Parlament nu ar trebui sa fie votata fara avizul fara CSAT.

Iohannis a suspendat sedinta CSAT si a cerut Guvernului sa vina cu un alt proiect de rectificare

Presedintele Klaus Iohannis a suspendat, marti, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fara a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect. Este pentru prima data in Romania cand se intampla asa ceva.

Seful statului a spus, din nou, ca nu intelege de ce au fost taiate fonduri de la institutiile din domeniul securitatii nationale, avand in vedere ca rectificarea, atat prima varianta, cat si cea publicata aseara, este prezentata de Guvern drept "puternic pozitiva".

"Este inexplicabil de ce s-a insistat pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii. Nici azi Guvernul nu a venit cu explicatii. Directorii institutiilor au aratat ca in aceste conditii nu se pot stabili obiectivele, obiective stabilite tot in CSAT. Avand in vedere toate acestea, nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul CSAT. Am luat decizia sa suspend CSAT", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca prin suspendarea sedintei CSAT "am creat posibilitatea ca Guvernul sa vina cu un nou proiect de rectificare bugetara, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata se va putea obtine avizul CSAT".

Iata toata declaratia presedintelui Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT de marti

Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor

In replica, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a afirmat ca "Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT" si a precizat ca nu exista prevedere legala pentru suspendarea unei sedinte CSAT.

Totodata, Teodorovici a spus ca amanarea rectificarii bugetare va avea numeroase efecte negative in toate domeniile: sanatate, agricultura, nu se vor putea plati salariile, nu vor exista bani pentru combaterea pestei porcine, vom fi sanctionati pentru ca nu anumite lucrari nu se vor termina la timp.

Ministrul a mai afirmat si ca, din ce s-a discutat in cadrul CSAT pe bugetul fiecarei structuri membre CSAT, opinia celor prezenti difera total fata de concluzia pe care Iohannis a exprimat-o in mod public.

Asadar, ministrul de Finante a cerut desecretizarea stenogramelor din sedinta CSAT.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...
Comentarii