Liderul ALDE din PE o avertizeaza pe Dancila: Va apropiati de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati recomandarile Comisiei de la Venetia

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 18:17
7131 citiri
Liderul ALDE din PE o avertizeaza pe Dancila: Va apropiati de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati recomandarile Comisiei de la Venetia

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a avertizat-o marti pe Viorica Dancila ca guvernul pe care il conduce ar putea fi al treilea in cazul caruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene si ca, in cazul in care nu incearca sa urmeze recomandarile Comisiei de la Venetia, intreaga familie liberala nu va merge in alegeri cu "astfel de parteneri".

Liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a declarat marti in plenul de la Strasbourg, unde Dancila a prezentat prioritatile presedintiei Consiliului Uniunii Europene: "Tara dumneavoastra preia presedintia intr-o perioada critica in care sunt facute propuneri legislative vitale".

Intre acestea, el a mentionat reformarea sistemului Dublin si demararea a doua proceduri pe baza Articolului 7 din Tratat (Polonia si Ungaria).

"Chiar sper ca in timpul presedintiei dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul impotriva guvernului dumneavoastra. Si trebuie sa va spun: nu sunteti departe de asta. Va apropiati tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati in continuare recomandarile Comisiei de la Venetia", a spus Verhofstadt.

El a amintit ca, in luna noiembrie, cand s-a aflat la Bucuresti, s-a intalnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat. "El a aparat atitudinea guvernului dumneavoastra sustinand ca 'statul de drept este o chestiune secundara'. Ei bine, multe lucruri sunt secundare in Europa, este adevarat, dar in niciun caz statul de drept".

Verhofstadt a declarat ca a spus acelasi lucru si presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in aceeasi zi. "Mi-a promis ca guvernul dumneavoastra va ceda complet Comisiei de la Venetia. Mai mult, odata ce asta va fi facut, Comisiei ii va fi cerut sa verifice din nou".

El a facut referire la "redarea independentei sistemului juridic, reformarea Codului Penal, a Codului de Procedura Penala si schimbarea legii ONG".

"Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost tinuta. Dimpotriva. Guvernul dumneavoastra continua sa urmeze o cale care duce direct la practicile gresite ale lui Orban si Kaczynski. Planuiti o lege care sa garanteze amnistia in coruptie, astfel incat cel mai mare peste sa nu fie la indemana curtilor de justitie".

"Cu astfel de parteneri, grupul meu, intreaga familie liberala nu va merge in alegeri. Dimpotriva. Ne vom alatura noilor forte curate si democratice care vor sa opreasca coruptia, care vor sa curete tara, care vor sa opreasca abuzul de putere comis de vechiul serviciu secret, serviciul lui Ceausescu, Iliescu, Basescu".

In final, Verhofstadt i-a urat succes Vioricai Dancila. "Va doresc sa fiti prim-ministrul real al tarii dumneavoastre, sa curatati mizeria facuta in trecut. Si va doresc sa faceti asta fara a face un compromis cu fortele corupte din prezent".

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: NEWS.RO