Marea pacaleala cu programul de guvernare

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 07:48
9031 citiri
Marea pacaleala cu programul de guvernare

Din cand in cand, PSD si anexa ALDE se dau mari, falindu-se cu programul lor de guvernare, votat "masiv" de romani in 2016 si deci obligatoriu pentru cine vrea sa respecte regulile democratiei. Dar unde este acel program? Nicaieri. Mai exact, nu mai apare demult pe site.

I-o fi cuiva rusine de programul votat "masiv" de simpatizantii PSD? A sters cineva din greseala de pe site un document de asemenea importanta? Banuiesc eu ceva, dar ma abtin sa ma pronunt. Cine-i cu musca pe caciula stie despre ce este vorba.

Salariul minim, zaharelul social-democratilor

Pe site-uri, apar alte doua programe, din care unul intitulat "Programul de Guvernare 2018-2020". Hai, ca-i buna: 2018-2020 este cu totul altceva decat 2017-2020 si se vede de la o posta ca a fost reconditionat, ca sa-i fie de folos doamnei Vasilica-Viorica.

Iar 2017-2020 este editat la sfarsitul lui iunie 2017. E ca sa-i fie de folos domnului Mihai Tudose, se vede de la o posta.

Iar acest program 2018-2020 mi se pare ca un fel de anunt, un manifest, o reclama pentru detergenti sau pentru starpit gandacii. Nefiind semnat de nimeni, eu unul nu-l pot lua in serios.

Iar, daca nu mai gasesc nicaieri varianta votata in 2016, m-as multumi macar cu cea publicata in Monitorul Oficial nr. 496 din 29.06.2017, tot nesemnata, dar asumata prin autoritatea Monitorului.

Pornesc deci de la acest act, desigur un derivat din cel votat, dar acum disparut fara urma. Conform MO (pag. 9) aflu ca:

"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020".

Pana acum, in 2018 salariul minim a fost 1.900 lei, nu 2.000, iar pentru 2019 se pregateste 2.080 (posibil devansat cu doua luni), nu 2.200. Nici cei cu studii superioare nu vor avea in 2020 un salariu de 3.000 lei, vor avea numai 2.700. N-o spun eu, a spus-o doamna Olguta acum doua zile, fara sa aminteasca despre programul cu care i-a pacalit pe romani, ca s-o voteze.

Atotstiutorul Liviu Dragnea

Chiar nu mai inteleg: una a votat electoratul, alta s-a publicat in 2017 (cand Guvernul a fost preluat de Mihai Tudose) si alta aflam in 2018 (varianta Vasilica-Viorica) . Care este cea corecta?

Mi-e teama ca niciuna. Corect ar fi ca un asemenea program, hotarator pentru viitorul Romaniei, sa aiba la baza un audit, un studiu, o cercetare, din care sa rezulte ce variante au fost luate in calcul, ce avantaje sau inconveniente prezinta ele, care este varianta optima si care este impactul acesteia.

Audit? Ciuciu! Impactul l-a stabilit trio Dragnea-Olguta-Valcov, toti politruci, niciunul expert. Au hotarat strict pe barba lor. In limbaj studentesc, asta se cheama scos "din burta", iar in limbaj smecheresc "la plesneala".

Nu pot pune nicio baza pe recentele afirmatii ale dnei Olguta, rostite si ele tot fara un studiu, ci numai pentru ca asa i-a soptit o pasarica, la urechea domniei sale.

Existenta unui studiu facut public ar fi putut sa puna in balanta avantajele populiste ale unor majorari de salarii explozive de o parte, cu interesele oamenilor de afaceri pe de alta. Ar fi stabilit solutii viabile, nu emotionale.

Si nu i-ar fi dat prilejul ingamfatului Dragnea sa afirme la televizor ca este singrul om din tara care cunoaste programul "din scoarta in scoarta".

Domnul Teodorovici se crede de capul lui

Tocmai asistam la momentul cand investitorii privati sustin ca noile masuri, nascocite de dna Olguta, nu extrase dintr-un studiu, privind cresterea salariului minim, le afecteaza profiturile, ii pun in situatia sa concedieze un numeros personal si chiar le inoculeaza gandul sa abandoneze afacerea din Romania si s-o mute pe alte meleaguri "mai prietenoase".

Tot lipsa unui audit ii permite dlui Eugen Teodorovici sa ceara un acord de la Bruxelles (nu de la cei care votasera "programul") ca sa inghete salariile in 2019, sa nu mai aplice legea salarizarii unitare si alte masuri similare, neprevazute in "program"?

Nici opinia publica n-a fost informata despre intentiile dlui Teodorovici. Vestea ne-a adus-o un parlamentar al Opozitiei, iar copilotul coalitiei de guvernare, dl Tariceanu, se plange si el in presa ca "Guvernul nu mi-a trimis o informare (...) niciun fel de inghetare, economia romaneasca este intr-o perioada de crestere puternica".

Se pot amplasa spitale la nimererala?

Mi-e teama ca nici hotararea doamnei prim ministru de a face la Constanta un spital de 1.000 de paturi, in parteneriat public-privat cu turcii, n-a prea fost fundamentata. De ce 1.000 paturi si nu 900 sau 1.100? Pentru ca asa au hotarat turcii? Asa a stabilit doamna Viorica, intr-un moment de inspiratie poetica?

Este drept ca, in programul publicat in 2017, desigur facut tot "la plesneala", fusesera prevazute 8 spitale regionale, "cu cate 1.000 de paturi, cu cartier de locuinte pentru medici si personal, infrastructura de cazare pentru rudele si insotitorii pacientilor (hotel - minimum 50 de locuri) ".

In programul 2018, descopar alte prevederi si ma intreb daca acestea le anuleaza implicit pe cele vechi, ale programului 2017. Iar, daca le anuleaza, trebuie inteles ca nu erau bune sau ca erau prea scumpe, incomode, chiar imposibile? La asa ceva numai un studiu sau o expertiza poate raspunde, nu simpla constatare ca se gandise cineva, dar s-a razgandit intre timp.

Noul program, cel din 2018, prevede cele 8 spitale regionale, fara precizarea numarului de paturi, fara locuinte, fara hotel si fara cazare pentru rudele bolnavilor.

Nu precizeaza altceva decat ca "desemnarea locatiilor si contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele 8 spitale regionale se vor face pana la 1 iulie 2018".

Acum, ca tot se lauda Dragnea si Dancila cu respectarea "la virgula" a programului (iarasi: care program?), ma intreb retoric: s-au desemnat locatiile pentru cele 8 spitale regionale si s-au contractat studiile de fezabilitate, pana la 1 iulie, cum scrie in program?

Iar, daca s-au contractat, a rezultat de acolo oportunitatea locatiei de la Constanta, precum si executia in sistem public-privat, nu cu banii europeni pe care nu-i folosim? Sau nu s-a contractat nimic, nu s-a studiat nimic, nu exista audit, exista numai dorinta doamnei Dancila privind excursia recent incheiata si justificata cu un spital fara cartier de locuinte, fara hotel adiacent si stabilit la plesneala?

Cateva concluzii nu strica

1. Programul de guvernare nu mai este demult cel votat de romani, cu care se lauda PSD ca a obtinut uriasa majoritate. Ni se servesc acum alte planuri, cu alte prevederi, neinsusite de nimeni si nepublicate in MO. Consider ca PSD produce un ordinar fals public.

2. Nici programul initial, nici programele ulterioare nu au avut la baza un audit, o cercetare sau un studiu elaborat de experti. Avem in fata numai o lucrare elaborata de politruci si atat.

3. Niciunul dintre programe nu se respecta, iar liderii guvernamentali, stiind ca programul nu este sustinut printr-o expertiza solida, isi permit sa-l modiifice ad libitum, asa cum le trece prin cap.

4. Iar, in aceasta stare jalnica, liderii inca mai cer sa fie respectati de noi, falindu-se cu un program votat atunci de noi, dar batjocorit acum de ei.

Citeste si:
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Ce au descoperit investigatorii de la DNA în perchezițiile făcute la Consiliul Județean Iași
Procurorii DNA au făcut verificări la Consiliul Județean Iași și la Școala de Arte după ce în instituția condusă de Costel Alexe au apărut suspiciuni în privința unor angajări....
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Baronul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu întinde o mână către Liviu Dragnea: „Mă consider un prieten al lui Dragnea”
Președintele PSD Vaslui Dumitru Buzat a declarat vineri, 24 septembrie, că se consideră un prieten al fostului lider social-democrat Liviu Dragnea, însă subliniază că nu l-ar urma într-o...
Sursa: Ziare.com